Obilježen 4. april – Dan otpora fašizmu

Povodom općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće su u ime Općine Tešanj položili predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik, delegacija Ministarstva odbrane BiH, zastupnici na višim nivoima vlasti sa područja općine Tešanj, predstavnici boračkih organizacija, Odred izviđača Crni vrh, OO Stranke za BiH Tešanj i OO SDP Tešanj,

Prema programu obilježavanja 4. aprila, tokom dana položeno je cvijeće u Jelahu i Tešanjci, na bistu narodnog heroja Huse Hodžića i Partizanskom groblju u Tešnju. U Centru za kulturu i obrazovanje upriličena je promocija knjige Hikmeta Karčića, Emira Suljagića i Seada Turčala Presretnuti razgovori: pripreme za rat.

Inače, prema odluci Općinskog vijeća 4. april – Dan otpora fašizmu se obilježava kao sjećanje na početke otpora agresiji na BiH 1992-1995. i sve značajnije događaje u ovom periodu, ali i iz ranije historije vezane za otpor ovog kraja fašizmu.

O Press Opcine