I oni su budućnost Tešnja: Husein Jašić – prvak Federacije BiH u fizici, trostruki kantonalni prvak u matematici

Husein je već treću godinu zaredom prvak Tuzlanskog kantona u matematici. U fizici se počeo takmičiti tek prošle godine i bio je drugi na kantonalnom takmičenju, a ove godine je osvojio prvo mjesto. Sve ove godine učestvuje na federalnim takmičenjima iz matematike. Prošle godine bilježi svoj najveći uspjeh do sada, a to je prvo mjesto na federalnom takmičenju iz fizike i učešće na državnom takmičenju.

Osnovnu školu “Huso Hodžić” završio je u Tešnju. Već tada, Husein se kao izvanredan matematičar takmiči na općinskim, kantonalnim, federalnim i nekoliko državnih takmičenja, gdje bilježi zapažene rezultate. Kao učenik generacije iz osnovne škole upisuje “Behram-begovu medresu u Tuzli” i trenutno je učenik trećeg razreda. Dobitnik je mnogobrojnih zlatnih medalja na takmičenjima iz matematike i fizike.

U okviru projekta “I oni su budućnost Tešnja”, Općinski načelnik Suad Huskić razgovarao je sa Huseinom, sa namjerom da se da značaj znanju, odgoju, kulturi i privrženosti svim onim univerzalnim vrijednostima koje krase ovog uspješnog mladića i njegovu porodicu.

O izboru srednje škole i sadašnjem školovanju Husein navodi: “Primijetio sam da u ‘Medresi’ postižu izuzetne rezultate iz matematike i fizike na takmičenjima, a i vjerska strana ove škole me je povukla da budem njen učenik. Veoma sam zadovoljan izborom. Zaista, u ovoj školi puno se radi ne samo po pitanju nastave, već i odgoja učenika”.

U daljem školovanju Husein planira upisati Elektrotehniku na IUS-u u Sarajevu, “a nakon toga volio bih nastaviti svoj život u Bosni i Tešnju ako Bog da, jer Tešanj je dio mene”. Sebe više vidi u praktičnim sferama primjene matematičkih i znanja iz fizike, odatle i ovaj izbor fakulteta.

“U ‘Medresi’ ima desetak mladića i petnaestak djevojaka iz Tešnja, ali svi nekako teže vratiti se u Tešanj nakon završenog školovanja. Sve ih zanima nastavak školovanja. Ima nas dosta koji želimo studirati elektrotehniku, neki žele upisati mašinski fakultet, manji broj želi završiti medicinu, a neki od nas se namjeravaju usavršavati u IT sektoru”, kazao nam je.

Husein osim u nastavi, matematici i fizici, zadovoljstvo nalazi u igranju košarke i stonog tenisa. Posebnu ljubav Husein ima prema učenju Kur’ana, “nastojim memorisati što više Kur’ana i to je ono što me ispunjava i čini radosnim.” Husein je trenutno na ramazanskoj praksi u svome džematu.

“Želim ti da ostaneš takav kakav jesi, da postižeš odlične rezultate i budeš dostojan toga da predvodiš zajednicu na najboljim vrijednostima i primjerima. Drago mi je da si imao podršku i roditelja i tvoje lokalne zajednice. Rezultati ne dolaze nikada slučajno, već uz ogromnu energiju, volju i znanje. U svemu tome najvažnija karika si ti. Nadam se da ćeš znati i dalje cijeniti značaj ovog uspjeha koji si postigao i prenositi znanja koja si stekao, kao i pozitivinu energiju kojom zračiš prema svojim vršnjacima i zajednici u cjelini. Mi smo ponosni što te imamo”, kazao je na kraju razgovora Općinski načelnik.

Projektom “I oni su budućnost Tešnja” Općina predstavlja mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

O Press Opcine