Obavještenje o načinu izdavanja izvoda iz matičnih knjiga

U cilju kontinuiranog osiguranja potrebnih količina matičnih knjiga i izvoda iz matičnih knjiga, Općina Tešanj svake godine vrši planiranje i dostavlja procjenu potrebnih količina izvoda kod Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Isto je urađeno i za ovu godinu, ali smo u januaru 2023. godine od strane Federalnog MUP-a obaviješteni da će nam biti umanjene količine izvoda od 26% do 64%, te da će po okončanju postupka javne nabavke i zaključivanja ugovora sa JO NIO Službenim listom BiH za 2023. godinu, biti izvršena isporuka planiranih količina, što do sada nije urađeno.

S tim u vezi javio se problem u nama susjednim općinama jer su matični uredi ostali bez obrazaca izvoda iz matične knjige rođenih (Obrazac broj: 6FB), a istovremeno zabilježen povećan broj stranaka u matičnim uredima na području općine Tešanj.

S obzirom na situaciju koja je nastala u nama susjednim općinama, kao i drugim općinama/gradovima u Federaciji BiH, u vezi sa nemogućnosti izdavanja izvoda iz matičnih knjiga, a zbog nedostatka obrazaca od nadležnog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, te povećanog broja stranaka koji dolaze u Općinu Tešanj iz susjednih općina, donosimo sljedeće preventivne mjere:

  • Prilikom izdavanja podataka iz matičnih knjiga strankama vršiti izdavanje uvjerenja iz matičnih knjiga, u izuzetnim slučajevima izdavanje samo jednog originalnog primjerka izvoda iz matične knjige. Strankama se preporučuje kopiranje i ovjeravanje istih.
  • Za sve postupke koji se vode po službenoj dužnosti, kao i za potrebe novih upisa u matičnu knjigu rođenih, knjigu umrlih i postupak zaključivanja braka od stranaka tražiti da prilože izvode koje već posjeduju, a ako ih nemaju, u predmet umjesto izvoda iz matične knjige rođenih i knjige državljana izdavati uvjerenje koje se izdaje na osnovu podataka upisanih u matičnu knjigu rođenih, a koje će služiti kao zamjena za izvode.
  • Preporučuje se svim nadležnim institucijama da u postupcima koriste uvjerenje o činjenicama iz matičnih knjiga kao javnu ispravu i zamjenu za izvode iz matičnih knjiga.

Obavijestit ćemo vas u slučaju promjena u načinu izdavanja izvoda iz matičnih knjiga.

Za dodatna pitanja možete nas kontaktirati putem mail-a [email protected]

Molimo građane i institucije za razumijevanje.

O Press Opcine