Upozorenje na meteorološku pojavu

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje o meterološkoj pojavi za cijelo područje BiH za period od 30.11.2023. godine od 21:00 sat do 02.12.2023. godine do 18:00 sati, kojim se prognoziraju jaki do olujni udari vjetra južnog smjera. Očekivani udari vjetra između 50 i 80 km/h.

Dosadašnji olujni udari vjetra pokazali su da dovode do ugrožavanja materijalnih dobara, prvenstveno pokrova objekata, uništavanja plastenika, oštećenja na elektro stanicama i vodovima, te lomljenju stabala. S tim u vezi, neophodno je da stanovništvo, pravna i fizička lica preduzmu preventivne mjere zaštite od olujnog vjetra. To se prvenstveno odnosi na sklanjanje i zaštitu imovine koja može biti oštećena olujnim udarima, kao i uklanjanje ili skraćivanja stabala koja svojim padom mogu ugroziti ličnu imovinu ili drugu infrastrukturu.

Sve navedeno nas upućuje na pravovremeno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera, kako bi smanjili mogućnost ugrožavanja ljudi i životinja i nastanak materijalnih šteta.

O Press Opcine