Zdrave zajednice u BiH

U Općini Tešanj predstavljen je projekat Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini. Zdrave zajednice u BiH usmjerene su na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove i osigurat će strateški pristup općina u oblasti prevencije bolesti i promociji zdravlja u 23 lokalne zajednice.

Program su predstavili pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, predstavnica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine Mirela Čaušević i liderica komponente na projektu Zdrave zajednice, Irina Rizvan.

Preko 1.000.000 građana i građanki će dostići zdravstvenu informisanost i povećati svoje učešće u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja i prevenciji bolesti u lokalnim zajednicama.

Osiguravanje kvalitetne, dostupne javne zdravstvene zaštite za sve, uključujući marginalizirane grupe, jedan je od ključnih reformskih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Projekat Zdrave zajednice u BiH je zajednička inicijativa Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, finansiran od strane Vlade Švicarske a implementiran od strane Instituta za populaciju i razvoj.

O Press Opcine