Studijska posjeta Poreču

Grad Poreč je bio domaćin stručne međunarodne studijske posjete za osam gradova i općina iz Bosne i Hercegovine (Gradova Mostar i Gračanica i Općina Teslić, Modriča, Maglaj, Lopare, Tešanj i Šamac) , te dvije organizacije (Centar za ekologiju i energiju, kao osnivača LINK mreže i Fondacija Heinrich Böll (HBC).), kao grad primjer dobre prakse u području energetsko-klimatsko-okolišno održivog razvoja.

Cilj studijske posjete je međunarodni prijenos znanja i iskustava stečenih u sklopu uspješno provedenih projekata u području energetske učinkovitosti, održivog razvoja, zaštite okoliša, e-mobilnosti, te povećanja otpornosti na uticaj klimatskih promjena.

U gradskoj upravi Poreča organizovan je prijem i prezentacija iz oblasti energijske tranzicija i zaštite okoline. Prezentirana su dostignuća o instaliranim solarnim elektranama, energijskoj efikasnosti javnih objekara, prikupljanju, odvodnji i prečišćavanju otpadnih, fekanih, voda, rekonstrukciji javne rasvjete, kao i u oblasti prikupljanja i zbrinjavanja otpada.

Tokom boravka u Poreču, organizovane su posjete Obdaništu gdje je urađena rekonstrukcija i utopljavanje objekta koji je pod zaštitom države i Prečistaču otpadnih voda, koji je u probnom radu i koji je, većim dijelom, izgrađen sredstvima iz fondova EU.

Sve lokalne zajednice iz Bosne i Hercegovine su izvršile prezentacije dostignuća iz oblasti zaštite okoline, kao i projekata za smanjenje emisije CO2. Razmijenjena su mišljenja , kao i iskustava vezana za mogućnosti pristupanja fondovima.

O Press Opcine