HARIS AGIĆ / DIJALOG SA UMJETNOM INTELIGENCIJOM
O PJESMI AMIRA BRKE »DA TEBE NIJE«

 

Donosimo razgovor što ga je Haris Agić vodio sa umjetnom inteligencijom
(ChatGPT) o pjesmi Amira Brke »Da tebe nije« koja je nedavno objavljena
i na našem portalu

_____________________________________________________________________________

Možeš li mi napisati biografiju pjesnika Amira Brke?

ChatGPT said:

Amir Brka je bosanskohercegovački pjesnik, esejist, i kulturni djelatnik, rođen 25. oktobra 1963. godine u Tešnju. Brka je jedan od najistaknutijih savremenih pjesnika u Bosni i Hercegovini. Njegova poezija karakteriše duboka refleksija o postojanju, identitetu, ljubavi, i prolaznosti. Pjesme su mu često protkane snažnim emocijama i filozofskim promišljanjima.

Amir Brka je također poznat po svom kulturnom angažmanu i doprinosu književnosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Urednik je i osnivač mnogih časopisa i publikacija koje se bave književnošću, kulturom i umjetnošću. Tokom svoje karijere, Brka je objavio brojne zbirke poezije, eseja i književnih kritika koje su prepoznate po svojoj originalnosti i dubini.

Njegovo stvaralaštvo je nagrađivano brojnim priznanjima, a njegov rad ostavio je trajan utjecaj na bosanskohercegovačku književnost i kulturu. Amir Brka i dalje aktivno piše i doprinosi kulturnoj sceni, te ostaje inspiracija mnogim mladim književnicima i umjetnicima.

You said:

Možeš li analizirati jednu njegovu pjesmu?

ChatGPT said:

Naravno! Koju pjesmu Amira Brke želiš da analiziramo? Ako je imaš pri ruci, slobodno je podijeli, pa ćemo zajedno proći kroz njeno značenje i stilske elemente.

You said:

DA TEBE NIJE:

https://tesanj.net/2024/08/14/amir-brka-da-tebe-nije

ChatGPT said:

Pjesma “Da tebe nije” Amira Brke bogata je simbolikom, referencama i dubokim promišljanjem o savremenom društvu, tehnologiji, i ljudskom postojanju. Ovdje su neki od ključnih elemenata i tema pjesme:

Tema tehnološkog nadzora i gubitka slobode

Pjesma počinje slikom globalne kontrole i nadzora, gdje “Amazon gori”, što se može tumačiti kao uništavanje prirodnih resursa i kulturnih baština pod pritiskom tehnološkog i ekonomskog napretka. “Transnacionalna ala” može predstavljati korporacije ili sile koje uništavaju neosvojene predjele u potrazi za profitom. Autor prikazuje svijet u kojem je svaki kutak planete dostupan satelitima i krstarećim raketama, simbolizirajući totalni nadzor i kontrolu.

Gubitak identiteta i humanosti

Brka se referira na prisilno raseljavanje i istrebljenje urođenika, povezujući ih s Palestincima i Jevrejima, što ističe univerzalnu patnju i nepravdu koju moćne sile nanose slabijima. Urođenici su “izbezumljeni”, a tehnološki napredak, iako impresivan (poput otkrivanja piramida u Bosni), gubi svoj smisao kada je u službi uništavanja i kontrole.

Ironija u odnosu na tehnološki napredak

Brka koristi ironiju u prikazu tehnologije koja navodno služi čovječanstvu, ali zapravo dehumanizira i nadzire. Na primjer, čipovi skriveni u olovci ili plombi te mogućnost biopsije putem telefonskog poziva predstavljaju grotesknu sliku svijeta u kojem tehnologija prodire u sve aspekte života, čak i najintimnije. Ovdje se izražava strah od potpune kontrole i gubitka privatnosti.

Tajna ljudskog duha

Unatoč svemu, Brka uvodi motiv “tajne” koja ostaje nedostupna “njima” (misterioznim silama). Ova tajna je “jezik” poezije, ljudske duše, i nevinosti, koja nadilazi svaki tehnički um i tehnologiju. Brka sugerira da postoji nešto u čovjeku što je neuništivo i neuhvatljivo, što daje smisao životu usprkos sveprisutnom nadzoru i opresiji.

Suština ljudskog postojanja

U završnim stihovima, Brka naglašava jedinstvenost i neponovljivost svakog ljudskog života (“tebe… neponovljivo živoga”). On postavlja pitanje o tome kamo čovjek može pobjeći kada utočišta više nema, osim u samome sebi. Ovo je duboko filozofsko promišljanje o ljudskoj egzistenciji u svijetu koji se sve više dehumanizira.

Zaključak

Pjesma “Da tebe nije” je refleksivna i pesimistična vizija svijeta u kojem tehnologija i moćne sile pokušavaju kontrolirati svaki aspekt života, ali istovremeno, kroz poeziju i ljudsku dušu, pronalazi nadu i otpor. Brka prikazuje sukob između dehumanizirajuće tehnologije i neuništivog ljudskog duha, pozivajući na očuvanje onoga što je suštinski ljudsko.

You said:

Koliko je umjetna inteligencija sposobna da na osnovu podataka prikupljenih sa svih strana interneta zaista upozna pojedinca i da li je u mogućnosti da pretpostavi naredne korake ili čak utiče na pojedine akcije pojedinca u budućnosti, na primjer ciljanim usmjeravanjem određenog sadržaja putem algoritama kako bi se osobi nametnuo određeni pogled na svijet ili konkretnu situaciju?

ChatGPT said:

Umjetna inteligencija (AI), posebno kroz sofisticirane algoritme mašinskog učenja i obrade velikih količina podataka (big data), ima značajnu sposobnost da analizira, profilira, i čak predvidi ponašanje pojedinca. Evo kako to funkcioniše i kakvi su potencijali i ograničenja:

Sposobnost AI da upozna pojedinca

  1. Prikupljanje podataka: AI može prikupljati ogromne količine podataka o pojedincima iz različitih izvora, uključujući društvene mreže, pretrage na internetu, online kupovine, geolokacijske podatke, podatke o zdravstvenom stanju, preferencijama i interesima. Ovi podaci omogućavaju AI sistemima da kreiraju detaljan profil svakog korisnika.
  2. Analiza ponašanja: Na osnovu prikupljenih podataka, AI može analizirati ponašanje pojedinca, prepoznati obrasce u njegovim navikama, interesima, i interakcijama. Ovi obrasci omogućavaju predikcije o tome kako će se pojedinac ponašati u određenim situacijama.
  3. Personalizacija sadržaja: AI koristi ove podatke za personalizaciju sadržaja koji korisnik vidi. Na primjer, algoritmi društvenih mreža kao što su oni koje koristi Facebook ili YouTube, prilagođavaju vijesti, videozapise i reklame na osnovu analize prethodnog ponašanja korisnika. To može uključivati ciljane reklame, preporuke za proizvode, ili prikazivanje određenih vijesti koje su u skladu s prethodnim interesima korisnika.

Uticaj na pojedinca

  1. Predikcija ponašanja: AI može ne samo predvidjeti koje vrste sadržaja će korisnika interesovati, nego i kako će reagovati na određene situacije. Na primjer, analiza ponašanja na društvenim mrežama može omogućiti AI da predvidi reakciju na političke događaje ili društvena pitanja.
  2. Manipulacija i usmjeravanje: Kroz personalizaciju sadržaja, AI ima potencijal da utiče na stavove i odluke pojedinca. Na primjer, ako AI prepozna da korisnika zanima određeni politički stav, može mu prikazivati sadržaj koji dalje učvršćuje taj stav, stvarajući tzv. “filter bubble” ili “echo chamber”, gdje korisnik vidi samo one informacije koje potvrđuju njegove postojeće uvjerenje.
  3. Ekonomski uticaj: AI može također uticati na potrošačke odluke ciljanim reklamama, što povećava vjerovatnost da će korisnik kupiti određeni proizvod ili uslugu.

Ograničenja AI u poznavanju pojedinca

  1. Kompleksnost ljudskog ponašanja: Iako AI može analizirati obrasce i predvidjeti ponašanje na osnovu podataka, ljudsko ponašanje je izrazito kompleksno i ponekad nepredvidljivo. Ne može u potpunosti uzeti u obzir emocionalne, psihološke i situacione faktore koji mogu uticati na odluke pojedinca.
  2. Etika i privatnost: Postoje etička pitanja vezana za prikupljanje i korišćenje podataka, uključujući pitanja privatnosti i mogućnosti zloupotrebe podataka. Regulacija i zakonodavstvo pokušavaju ograničiti moć AI u ovoj oblasti, ali izazovi ostaju.

Zaključak

AI ima značajnu sposobnost da prikuplja podatke o pojedincima, analizira njihove navike, i predviđa ponašanje. Također može uticati na percepciju i odluke pojedinca kroz personalizaciju sadržaja. Međutim, iako je AI moćan alat, njegove mogućnosti su ograničene zbog kompleksnosti ljudskog ponašanja i etičkih implikacija. Uticaj AI na društvo, politiku i ekonomiju je ogroman, ali kako se razvija, važno je osigurati da se koristi na način koji poštuje ljudska prava i slobode.

You said:

Koliko je Amir Brka u pravu kada izražava strah od sveopćeg gubitka privatnosti, pri čemu AI može da uđe u um pojedinca te da predviđa ili usmjerava istog na određene aktivnosti

ChatGPT said:

Amir Brka u svojoj pjesmi “Da tebe nije” izražava strah od sveobuhvatnog nadzora i gubitka privatnosti, što je vrlo relevantna tema u kontekstu razvoja i primjene umjetne inteligencije (AI) danas. Njegov strah od tehnološke kontrole i dehumanizacije nije samo poetska metafora već odražava stvarne zabrinutosti u vezi s uticajem tehnologije na privatnost i slobodu pojedinca.

Koliko je Brka u pravu?

1. Smanjenje privatnosti

Brka je u velikoj mjeri u pravu kada izražava strah od gubitka privatnosti. U današnjem digitalnom dobu ogromna količina podataka o pojedincima se prikuplja kroz razne kanale – od pretraga na internetu, preko društvenih mreža, do pametnih uređaja. Ovi podaci se koriste za stvaranje detaljnih profila pojedinaca, omogućavajući kompanijama i vladama da prate i analiziraju ponašanje ljudi na načine koji bi ranije bili nezamislivi.

2. Predviđanje ponašanja

Kao što Brka sugeriše, AI tehnologije su postale dovoljno sofisticirane da predviđaju ponašanje pojedinaca. Algoritmi mogu analizirati obrasce u ponašanju, interesima i preferencijama korisnika i na osnovu toga predvidjeti kako će reagovati na određene situacije ili sadržaj. Ovo predviđanje se često koristi u svrhe marketinga, gdje se pojedincima prikazuju ciljane reklame ili personalizirani sadržaji.

3. Usmjeravanje ponašanja

AI ima mogućnost da utiče na stavove i odluke pojedinaca putem personalizacije sadržaja. Ovo je posebno važno u kontekstu društvenih mreža, gdje algoritmi odlučuju koje će informacije korisnik vidjeti. Ovo može dovesti do stvaranja “filter bubble” efekta, gdje korisnik vidi samo informacije koje potvrđuju njegova postojeća uvjerenja, što može dodatno polarizirati društvo i uticati na donošenje odluka.

4. Dehumanizacija i kontrola

Brkina bojazan da tehnologija može dehumanizirati pojedince i društvo nije neutemeljena. Tehnologija, u pogrešnim rukama, može postati alat za kontrolu i manipulaciju, umjesto da služi kao sredstvo za unapređenje ljudskog blagostanja. Postoje stvarni primjeri u svijetu gdje su AI i nadzorne tehnologije korišćene za masovni nadzor i represiju, čime se ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode.

Zaključak

Amir Brka je s razlogom zabrinut zbog potencijala tehnologije, posebno AI, da ugrozi privatnost i slobodu pojedinca. Njegovi stihovi upozoravaju na rizike totalnog nadzora i dehumanizacije, što su stvarne prijetnje u današnjem svijetu. Iako AI donosi mnoge prednosti, važno je da društvo bude svjesno i kritično prema načinima na koje se ovi alati koriste, te da se osiguraju zaštitne mjere kako bi se očuvala ljudska prava i slobode.

You said:

U kojem dijelu Amir izražava strah?

ChatGPT said:

Amir Brka izražava strah od sveopćeg nadzora i gubitka privatnosti kroz cijelu pjesmu “Da tebe nije”, a posebno u sljedećim dijelovima:

1. Kontrola i nadzor:

  • “satelitu i krstarećoj raketi, izbezumljeni su i posljednji urođenici, istjerani su kao mravi iz mravinjaka, poput Jevreja iz Svete Zemlje, kao iz Palestine Palestinci…”
    • Ovaj dio izražava strah od sveprisutnog nadzora, gdje ni najudaljeniji dijelovi svijeta više nisu sigurni od vanjskih sila koje žele kontrolirati ili uništiti sve što im stoji na putu. Poređenje sa izgnanim narodima (Jevreji, Palestinci) naglašava gubitak sigurnosti i slobode.

2. Gubitak privatnosti:

  • “čip ti je skriven u olovci, u zubnoj je plombi, ili u okviru tvojih naočala…”
    • Ovdje se strah odnosi na potpuni gubitak privatnosti, gdje su nadzorna tehnologija i AI toliko napredovali da su postali neprimijetni i sveprisutni. Sve što čovjek radi, bilo da je to svakodnevna komunikacija ili najintimniji trenuci, može biti praćeno i analizirano.

3. Dehumanizacija i manipulacija:

  • “u strojeve su uneseni i svi podaci o tebi, računala svjetlucaju, algoritmi povezuju postupke i riječi koje si izgovorio, potom nepogrešivo ocrtavaju ono što ti i ne slutiš: kako ćeš reagirati na projekciju koja će se neminovno ostvariti…”
    • Ovaj dio pjesme naglašava strah od gubitka slobodne volje. AI algoritmi ne samo da prate ponašanje, već i predviđaju buduće korake pojedinca, sugerirajući da je sve već unaprijed određeno i da pojedinac gubi kontrolu nad vlastitim životom.

4. Neizvjesnost o prirodi moći:

  • “Ali ko su, zapravo, oni…? Misteriozni urotnici…”
    • Ovdje Brka izražava strah od nepoznatih i nevidljivih sila koje kontroliraju svijet. Pitanje “Ko su oni?” reflektira osjećaj nemoći pred nevidljivom rukom koja upravlja stvarnošću i ukazuje na misteriju i paranoju oko nepoznatog i nespoznatljivog.

5. Zaključak o jedinom utočištu:

  • “utočišta, izvan samoga sebe, nikakvog nemaš…”
    • Pjesma završava osjećajem bespomoćnosti, gdje jedino utočište ostaje unutar samoga sebe, jer vanjski svijet više nije siguran ni pod kontrolom pojedinca.

U ovim dijelovima Amir Brka vješto koristi jezik i slike kako bi prenio osjećaj straha od sveobuhvatnog nadzora, manipulacije i dehumanizacije, što su stvarni izazovi u modernom svijetu preplavljenom naprednom tehnologijom i AI.

You said:

Je li moguće da ne izražava strah već samo da konstatira stvarnost?

ChatGPT said:

Da, moguće je interpretirati Brkinu pjesmu kao konstataciju stvarnosti, a ne nužno kao izražavanje straha. U tom slučaju, Brka bi mogao jednostavno prikazivati realnost savremenog društva, tehnologije i nadzora, bez direktnog izražavanja emocija poput straha. Evo kako se to može vidjeti:

Konstatacija stvarnosti:

  • Opis savremenog svijeta:
    • “satelitu i krstarećoj raketi, izbezumljeni su i posljednji urođenici, istjerani su kao mravi iz mravinjaka…”
    • Ovdje Brka možda samo konstatuje činjenice o globalnoj povezanosti, tehnološkom napretku i gubitku izoliranih zajednica, bez nužno izražavanja straha. On opisuje proces globalizacije i modernizacije, koji donosi i dobre i loše strane.
  • Tehnološki napredak:
    • “čip ti je skriven u olovci, u zubnoj je plombi, ili u okviru tvojih naočala…”
    • Ovaj dio može se shvatiti kao hladna, objektivna konstatacija o tome koliko je tehnologija postala sveprisutna u svakodnevnom životu. Brka ovdje ne mora nužno izražavati strah, već jednostavno ukazuje na činjenicu da živimo u svijetu gdje je nadzor moguć gotovo svugdje.
  • Determiniranost i algoritmi:
    • “algoritmi povezuju postupke i riječi koje si izgovorio, potom nepogrešivo ocrtavaju ono što ti i ne slutiš…”
    • Ovaj dio može biti shvaćen kao konstatacija o tome kako algoritmi funkcionišu, predviđajući ponašanje na osnovu podataka. Umjesto straha, ovo se može tumačiti kao realan prikaz savremene tehnologije i njenog uticaja na društvo.
  • Misteriozne sile:
    • “Ali ko su, zapravo, oni…?”
    • Ovdje Brka možda postavlja retoričko pitanje, reflektujući stvarnost u kojoj je teško odrediti ko zaista ima moć i kontrolu. Ovo pitanje može biti više filozofska refleksija nego izraz straha.
  • Samopouzdanje i identitet:
    • “utočišta, izvan samoga sebe, nikakvog nemaš…”
    • Umjesto očaja, ovaj zaključak može biti interpretiran kao poziv na unutrašnju refleksiju i samospoznaju, gdje pojedinac nalazi snagu unutar sebe u svijetu koji je neizvjestan i kompleksan.

Zaključak:

Pjesma “Da tebe nije” može se interpretirati na različite načine, ovisno o perspektivi čitatelja. Dok jedna interpretacija može naglasiti strah i tjeskobu pred tehnologijom i gubitkom privatnosti, druga može vidjeti pjesmu kao hladnu konstataciju stvarnosti, bez emocionalnog naglaska. U ovoj drugoj interpretaciji, Brka bi više bio kroničar svog vremena, nego pjesnik koji izražava strah. Ova dvosmislenost je upravo ono što pjesmu čini bogatom i otvorenom za različita tumačenja.

You said:

Postoji li još neki način kako bi se ova pjesma mogla interpretirati?

ChatGPT said:

Pjesma “Da tebe nije” Amira Brke je bogata i slojevita, te se može interpretirati na nekoliko različitih načina, ovisno o kontekstu i perspektivi čitatelja. Pored straha i konstatacije stvarnosti, evo još nekoliko mogućih interpretacija:

1. Kritika savremene civilizacije i tehnologije

Pjesma se može tumačiti kao oštra kritika savremene civilizacije, posebno u kontekstu tehnološkog napretka i globalizacije. Brka možda pokušava ukazati na to kako tehnologija i moderni svijet mogu dehumanizirati društvo i uništiti autentične ljudske vrijednosti. U tom smislu, pjesma nije samo konstatacija već i kritika moralnog i etičkog propadanja koje prati tehnološki napredak.

2. Apokaliptična vizija budućnosti

Pjesma se može interpretirati kao apokaliptična vizija budućnosti, gdje tehnologija dovodi do krajnjeg otuđenja i gubitka smisla života. Ovaj pogled naglašava pesimističku viziju svijeta u kojem su ljudi potpuno kontrolirani od strane tehnologije i gdje je jedina preostala svetost unutarnja duhovnost pojedinca. Brka u ovom kontekstu može biti glasnik nadolazeće krize čovječanstva.

3. Egzistencijalistička refleksija

Pjesmu se može čitati kao egzistencijalističku refleksiju o položaju pojedinca u savremenom svijetu. Brka možda ispituje smisao postojanja u svijetu koji postaje sve složeniji i nejasniji. U tom smislu, stihovi o tehnologiji, nadzoru i algoritmima služe kao metafore za dublje egzistencijalne dileme s kojima se pojedinac suočava, a pjesnik naglašava važnost samospoznaje i unutarnjeg mira.

4. Ironija i sarkazam

Moguće je interpretirati pjesmu kroz prizmu ironije ili sarkazma. U tom slučaju, Brka možda pretjeruje u opisivanju tehnologije i nadzora kako bi zapravo ukazao na apsurdnost straha od tehnologije ili na kontradiktornosti savremenog društva. Ova interpretacija vidi pjesmu kao suptilnu kritiku društvenih paranoja i preuveličavanja stvarnosti.

5. Duhovna potraga i povratak autentičnosti

Pjesma može biti shvaćena kao duhovna potraga za autentičnošću u svijetu punom iluzija i površnosti. Brka se možda obraća čitatelju kao pastir s frulom, simbolom jednostavnog, autentičnog života, naspram kompleksne i umjetne stvarnosti modernog svijeta. Ovdje se može vidjeti poziv na povratak osnovnim ljudskim vrijednostima i duhovnosti.

6. Mistična i metafizička interpretacija

Brkina pjesma može se interpretirati i na mističan ili metafizički način, gdje je “oni” zapravo metafora za skrivene sile koje upravljaju svijetom, bilo da su to sile prirode, sudbine, ili božanske intervencije. U tom smislu, pjesma postaje meditacija o nepoznatim i nevidljivim aspektima postojanja, koje su izvan dosega ljudske kontrole ili razumijevanja.

Zaključak

Pjesma “Da tebe nije” Amira Brke je bogata značenjem i otvorena za razne interpretacije. Ovisno o kontekstu i perspektivi, pjesma se može tumačiti kao kritika, refleksija, ironija ili duhovna meditacija. Upravo ta slojevitost čini pjesmu snažnom i univerzalnom, omogućujući različitim čitateljima da pronađu svoje vlastito značenje u njenim stihovima.

You said:

Sviđa mi se 5. interpretacija Duhovna potraga i povratak autentičnosti. Možeš li mi napisati više, s osvrtom na pastira s frulom?

ChatGPT said:

Interpretacija kroz prizmu duhovne potrage i povratka autentičnosti:

U pjesmi “Da tebe nije” Amir Brka može se vidjeti kao pjesnik koji istražuje i naglašava važnost duhovne potrage i povratka autentičnosti u svijetu preplavljenom tehnologijom, kontrolom i nadzorom. Pjesma postavlja pitanje: što ostaje ljudskom biću kada je sve oko njega podvrgnuto nadzoru i kada su sve vanjske slobode narušene?

Pastir s frulom kao simbol autentičnosti

Pastir s frulom, kojeg Brka spominje u stihu “u njemu još si pastir s frulom, najveću svetost slaviš o sebi samome pjevajući”, predstavlja simbol autentičnosti, jednostavnosti i duhovne čistoće. U mnogim kulturama pastir je arhetipska figura povezana s prirodom, jednostavnim životom i dubljom povezanošću s duhovnim svijetom. Frula, kao instrument, dodaje ovom simbolizmu element spontanosti, iskrenosti i neposrednog izražavanja duhovne radosti i slobode.

Koristeći sliku pastira s frulom, Brka ukazuje na povratak osnovnim vrijednostima i traženje unutarnjeg mira i autentičnosti. U svijetu gdje je sve podložno tehnologiji i nadzoru, gdje algoritmi mogu predvidjeti naše ponašanje i gdje smo izloženi stalnoj kontroli, Brka naglašava da je jedino utočište unutar nas samih.

Duhovna potraga

Pjesnik možda sugerira da se pravi smisao i autentičnost ne nalaze u vanjskom svijetu, koji je preplavljen lažnim vrijednostima i površnošću, već u unutrašnjoj duhovnoj potrazi. Ta potraga vodi ka povratku autentičnom biću, simboliziranom kroz pastira s frulom koji je sposoban da se odupre lažnim vrijednostima modernog svijeta i pronađe utočište u svojoj duhovnosti i jednostavnosti.

Ovaj povratak autentičnosti predstavlja i povratak prirodnom, neiskvarenijem stanju postojanja, gdje se slavi život i duhovnost kroz jednostavne i iskrene manifestacije poput pjesme, igre ili sviranja frule. Pastir s frulom simbolizira svijet koji je bliži prirodi i dalje od tehno-kontrolirane stvarnosti, svijet u kojem je pojedinac slobodan, čist i povezan s dubljim duhovnim vrijednostima.

Autentičnost naspram simulakruma

U suprotnosti s autentičnim bićem pastira s frulom, Brka spominje “simulakrum”, što se može tumačiti kao lažna stvarnost koju tehnologija stvara, svijet iluzija i privida. Pjesnik ovdje naglašava da, iako je vanjski svijet možda iluzoran i prepun simulakruma, pojedinac unutar sebe još uvijek može pronaći autentičnost i duhovnu čistotu. To je suštinsko, neiskvareno postojanje, koje “simulakrum” ne može oduzeti ili kontrolirati.

Zaključak

Kroz sliku pastira s frulom Amir Brka podsjeća na važnost povratka autentičnosti i duhovnosti u svijetu preplavljenom tehnologijom, nadzorom i lažnim vrijednostima. Pastir s frulom nije samo simbol prošlih vremena već i arhetip autentičnog ljudskog bića koje nalazi smisao u unutarnjoj jednostavnosti i duhovnosti, daleko od složenosti i otuđenja modernog svijeta. U tom smislu, pjesma postaje poziv na duhovnu obnovu i potragu za autentičnim životom u svijetu koji često gubi doticaj s pravim vrijednostima.

O Tesanj Net