Kamo dalje rođače

Nekad 1970-tih muzika se slušala na ovakvim kasetofonima. Pravilo je bilo, što veći to bolji!! Cijena jednog kasetofona sa slike bila je u rangu današnjeg Ajfona 15. Ogroman uređaj, a imao je samo funkciju slušanja muzike sa audio kaseta i ugrađen radio. Dok danas u mobitele više i ne ugrađuju radio?

Skuplji modeli kasetofona su imali dvije glave i mogli su snimati muziku sa radija na kasetu. To je bila ogromna prednost. Mogao si slušajući radio snimati na kasetu pjesmu koju želiš. Problem je bio kad spiker progovori u pola pjesme, a ti snimaš. Kasete su se mogle uz pomoć kabla snimati i sa gramofona. Neke marke stranih kasetofona na tržištu su bile Sony, Sanyo, JVC, Hitachi i Panasonic.

Kasetofoni su iz upotrebe potpuno potisnuli stare gramofone. Pojavom kasetofona uništena je kompletna industrija gramofona i gramofonskih ploča. Velike kompanije kao PGP RTB, Jugoton, Diskoton i Diskos su sve odreda bile prinuđene ugasiti proizvodnju gramofonskih ploča. Najduže je sa pločama opstao zagrebački Jugoton. I oni su na kraju podlegli. Svoju tvornicu za izradu ploča su prodali u Prištinu.

U isto vrijeme proizvodnja kasetofona i kaseta je rušila sve rekorde. Samo Slovenski Iplas je od početka proizvodnje 1981. godine pa do 1992. godine proizveo pedeset miliona kaseta.

Pravi ljubitelji ploča od vinila nisu nikad iskreno prigrlili kasete. Smatrali su ih samo ružnom privremenom zamjenom. Dok su i dalje ljubomorno čuvali i skupljali svoje ljepotice od vinila.

I zbilja, dovoljno je pogledati gramofonsku ploču i kasetu. Šta je ljepše? Naravno ploča sa divnim fotografijama na omotu. I sa svojim ‘frizbi’ izgledom. Na omotu ploče si mogao zapisati datum i mjesto njene kupovine i neki važan ili drag telefonski broj. A na drugoj strani ružna plastična kaseta. Najčešće marke BASF. Često se omotavala oko glave kasetofona, pa se olovkom morala odmotavati.

Ako je za utjehu, a jeste, ploče su ipak preživjele, dok kaseta nema nigdje. U Evropi i svijetu svaki di džej koristi ploče i gramofone.
Zamjena ploča sa kasetama na tržištu ipak nije išla glatko. Neki pjevači i grupe su insistirali da se i dalje objavljuju na pločama. Naravno, na veliku radost romantičara, ljubitelja ploča. Čak si se i ti nakratko ponadao da će se zaustaviti trend širenja kaseta. Dio izvođača je jedno vrijeme svoje pjesme objavljivao naporedo. I na pločama i na kasetama. Međutim zarada na kasetama je bila višestruko veća. Romantika je pala u vodu, prevladao je interes.

Ali historija se ponovila. Prvo su došli kompakt diskovi (cd), pa za njima mp3 plejeri. Uskoro su golemi i nezgrapni kasetofoni bili istisnuti. Uslijedila je propast proizvodnje kasetofona i kaseta. I domaćih i stranih. Jer, postojali su i kasetofoni domaće proizvodnje. RIZ Zagreb, Ei Niš, Rudi Čajavec Banjaluka i Iskra Kranj. Prava pomama je ipak bila za onim velikim iz uvoza. Dobre kasetofone su donosili naši gastarbajteri iz Njemačke. Ali najviše su se donosili iz Trsta. Na granici su se teško mogli prikriti, pa je morala biti plaćena carina. Carina je išla i do 70 % vrijednosti proizvoda. Tako je država štitila domaće proizvođače.

Još pamtiš jednu ljetnu nedjelju sa početka 1970-tih. Sjediš na garaži iznad trotoara i promatraš cestu. Vruće je, nema nigdje nikoga. Nema ni saobraćaja. Ni tada, a ni drugim danima.

Trotoarom iz smjera gimnazije prema Mup-u ide neobičan lik. U stvari prvo si ga čuo, pa onda vidio. Na njemu su zelene trapez hlače i žuta razdrljena košulja sa ogromnom kragnom. Špic lakirane bijele cipele i oveća putna torba u desnoj ruci. Na lijevom ramenu rukom pridržava ogroman kasetofon. Iz kasetofona se ori Šabanova pjesma Kako si majko, kako si oče.

Upamtio si to. Na potpuno pustoj ulici pjesma ti je djelovala dramatično. Kao poziv u pomoć. I ubrzo dođe pomoć. Ni iz čega se pojavi taksi. Bećir Halvadžić pažljivo zaustavlja svoju Škodu 1000 MB. Samo je jedno mjesto slobodno. Čovjek u žutoj košulji pritiskom na dugme prekida Šabanovu čežnju za rodnim krajem. Ogromni kasetofon stavlja preko torbe u krilo. Postao je nevidljiv od stvari u krilu. Kola su pretrpana. Ljudi u kolima se nevoljko zgledaju. Nejaka Škoda jedva kreće uzbrdo. Ulica ponovo ostaje pusta.

O Midhat Brkic Ciko