Integritet vodstva

Ljudi s integritetom očekuju da im se vjeruje.
Ako ne, dopuštaju vremenu da pokaže da su u pravu.

Ann Landers

Integritet, u skladu sa općeprihvaćenim definicijama, znači potpunost, nedijeljivost, besprijekornost, poštenje. Kada se govori o integritetu osobe, tada se misli na ponašanje, i ponajviše, na ono što je u pozadini tog ponašanja, na ono što potiče takvo ponašanje. Imati integritet znači imati bezuslovnu i nepokolebljivu obavezu prema vlastitim moralnim vrijednostima i dužnostima. Imati integritet znači biti svjestan svoje potpunosti kao ljudskog bića, ali i raznolikosti između drugih ljudi. Taj integritet doprinosi službenom autoritetu organizacijske pozicije, funkcije, u javnim ili drugim zajedničkim poslovima. Ako nema integriteta, ostaje samo službeni autoritet koji osoba koristi na različite načine, ali uglavnom ne dodaje vrijednost funkciji koju obavlja niti praksama koje kreira. Ne treba nikako trgovati, ili bolje kazati žrtvovati, svoj integritet da bi se imao veći ili duži uticaj. Kada se žrtvuje integritet, žrtvovano je sve vrijedno što osoba ima. Ostaje gola borba za prestiž, za bogatstvo, za uticaj, za nadmoć bez svrhe i smisla.

Ovdje ističem važnost integriteta utemeljenog na moralu, znanju i kompetencijama (a ne na ovlaštenjima, posebno ne na javnim ovlaštenjima). Svijest o vodstvu, liderstvu je iznimno važna. Primarno je važno razumijevanje odgovornosti vodstva, jer ako nema ispravnog razumijevanja odgovornosti nema ni ispravnog puta. Bilo da se radi o nekome ko je na čelu kompanije, tima, bolnice, ministarstva, uprave, nevladine organizacije, općine, religijske zajednice,…svijest o odgovornosti vodstva je važna. Jer najvažnija poruka onog ko je na čelu (onih koji su na čelu) je on sam (oni sami), njegov (njihov) integritet. Da bi neko bio prepoznatljv po integritetu utemeljenom na moralu, znanju i kompetencijama potrebno je da ima neko životno i profesionalno iskustvo. Lijepo je biti fin i dobar prema svakome, uljudan i otvoren, slijediti ono što se govori ali ni to nije dovoljno za čelnu poziciju (iako je poželjno i potrebno).

Potrebno je demonstrirati rukovodno-menadžerska znanja i vještine. Treba znati struktuirati i usklađivati organizaciju, otvoreno diskutovati i definisati prioritete, postavljati ciljeve, alocirati resurse, imati monitoring, pratiti napredak i poduzimati potrebne mjere kako bi se vremenski održalo dostizanje postavljenih ciljeva. Ili bar treba biti spreman savjetovati se, koristiti potrebna znanja iz okruženja kako bi se isto upotpunilo. I mladima treba davati šansu, usmjeravati ih i podržavati da razvijaju liderske osobine i menadžerske vještine, a ne da se okreću populizmu i taktiziranju. Tkav pristup vodi integritetu vodstva, a ovlaštenja kojih se neko „dokopa i počne ih koristiti samo po svojoj pameti“ vode lošim praksama.

Integritet je sjeme dugoročnog uspjeha i saradnje među ljudima. Kao što je neko nekada rekao, sam temelj demokratije ovisi o integritetu naših izbora. Za kraj, citirat ću Mahatmu Gandija: “Sedam će nas stvari uništiti: bogatstvo bez rada, zadovoljstvo bez savjesti, znanje bez karaktera, vjera bez žrtvovanja, politika bez principa, znanost bez humanosti i poslovanje bez etike.”

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020