Oštro osuđujemo poruke govora mržnje koje su osvanule u Tešnju

OO SDP BiH Tešanj
OO SDP BiH Tešanj

OO SDP Tešanj oštro  osuđuje nedavni incident u kojem je na javnom mjestu osvanula uvredljiva poruka “SRBE NA VRBE”. Ova poruka  ne samo da širi mržnju, već i podriva osnovne vrijednosti tolerancije i međusobnog poštovanja koje su temelj našeg društva.

Uvjereni smo da se ovdje radi o izoliranom incidentu te da ovo ni u kom slučaju ne predstavlja pravo lice Tešnja, jer su građani Tešnja do sada mnogo puta dokazali da je Tešanj sredina koja poštuje i njeguje naše međusobne razlike.

Smatramo da ovakvi incidenti odražavaju duboko ukorijenjene predrasude koje ni na koji način ne smijemo tolerirati. Ova poruka je poziv na nasilje i mržnju, što ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u našoj zajednici. Sve one koji se usude širiti ovakvu vrstu mržnje moramo zajedno osuditi i suočiti ih sa pravnim posljedicama.

Zato pozivamo nadležne institucije da se uključe i pronađu odgovorne te ih adekvatno kazne kako bi se pokazalo da ovakvo ponašanje nije društveno prihvatljivo.

Naša politika je jasna: govor mržnje i diskriminacija neće biti tolerisani. Pozivamo sve političke aktere, institucije i građane da se odlučno suprotstave ovakvim pojavama. Umjesto da se prepustimo mržnji, trebamo promovirati dijalog, razumijevanje i zajedništvo.

 

Komisija za informisanje OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj