Završena akcija čišćenja na području općine Tešanj

U cilju podizanja ekološke svijesti i podrške uređenju našeg životnog okruženja, Općina Tešanj je i ove godine, od 20. do 27. marta provela akciju na čišćenju izletišta, putnih pojasa i vodotoka. Pojedinačne aktivnosti koje su više godina česte na našem području ovom akcijom se objedinjuju. Pozvani su i građani da počiste prostor ispred svojih kuća i stanova, a škole da urede svoja dvorišta i poligone.

U okviru akcije, firme na zimskom održavanju puteva očistile su kolovoz, trotoare i rigole od zaostalog posipnog materijala, a ujedno pokupile i otpatke iz putnih kanala.

Općina je sa grupom nezaposlenih lica sa Biroa rada organizovala čišćenje šiblja i granja na obalama i smeća iz korita rijeke Tešanjke, a vatrogasaci su očistili okretište za autobuse srednjih škola u Dolcu.

Ove godine posebno su masovne akcije Udruženja ribolovaca iz Kaloševića i Jelaha, Ekologa iz Jablanice, Izviđača na izletištu Kiseljak i polaznika Mektebske nastave. Zajedno u akciji bili su i lovci, šumari i mjesne zajednice Kalošević, Jablanica, Trepče, Bobare, Rosulje i Mrkotić.

Učinci su veliki:

72 organizovane grupe na 70 lokacija/dionica i cca 2180 učesnika,

250 km očišćenih puteva, kolovoza, trotoara, rigola, obala, ribarskih staza,

2500 prikupljenih vreća otpada,

155 zasađenih sadnica.

Svim organizovanim grupama, Općina je pružila podršku dodjelom vreća za otpatke, zaštitnih rukavica, sendvičima i osvježenjem, a Komunalno preduzeće RAD je svojim vozilima preuzelo smeće na deponiju.

 

Fotografije akcije možete pogledati ovdje

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *