Most

” Čovjek ne stari svojom voljom,
ali stari.”

Čovjek je čudo stvaranja. Njegova svrha je izgraditi pouzdan most kojim će se vratiti nazad ili kojim će nastaviti dalje, ovisno kako ko razumijeva sam život. Ovisno o tome gleda li na život kao dolazak iz majke i odlazak u zemlju, ili tome dodaje spiritualni dio dolaska, života i odlaska. Kako god, dijete koristi pamet da bi naučilo riječi, sabiranje, oduzimanje, množenje, dijeljenje, da bi naučilo sijati i žnjeti, proizvoditi i graditi,… Uz sve to dijete raste i stari. A onda prestaje rasti – ali nastavlja stariti. Čovjek nauči da su cigare, alkohol i droga štetni po zdravlje, nauka potvrdi te stvari ali čovjek nastavlja pušiti, piti, drogirati se. Pogotovo mladi ljudi. Djeluje nestvarno: reklo bi se znaju a ne kontaju? Biti u trendu, u društvu, nije uopće važno šta? Što god da radi – prihvata se, nadmetanje je privlačno bez obzira koliko bilo loše to u čemu se nadmeću.

Šta se dešava sa dušom? Ako neko zna da je nešto loše, štetno za njegovo zdravlje i nastavlja to raditi, onda je odgovor možda da nema straha u srcu, u duši. Uvijek postoji šansa da se napravi zaokret, da se napravi iskorak, da se napusti ono što je štetno a usvoji ono što je korisno. Ipak neke prilike su posebne. Jedna od njih dolazi svake godine, traje 29 ili 30 dana. Ramazan je prilika koja se može nazvati svjetskim takmičenjem u kome čovjek ne treba nikog drugog pobijediti osim samog sebe. To bi trebala biti istinska poruka mira cijelom čovječanstvu bez obzira kako neko interpretirao svoje postojanje ili Božije objave. Neka vrsta remonta za ljudsko biće po slobodnoj volji svakog pojedinačno.

To je most koji čovjek gradi da bi se stareći mogao mirno vratiti odakle je došao. Oni koji vjeruju da su od Adema, a ne od majmuna, oni bi trebali razmišljati o tom mostu koji se gradi na ovom svijetu ali taj most nije ni od drveta, ni od cigle, ni od željeza, ni od betona. Taj most pogotovo se ne može graditi novcem stečenim nečasno i nepošteno, niti krađom, lažima, prevarama, zločinima, terorom, rasizmom ili fašizmom. Taj most se gradi materijalom bez materije, u bosanskom riječniku se taj materijal naziva bogobojaznost i dobra djela.


O Fuad Hadzimehic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *