Krajem aprila planirano otvaranje spomen sobe sjećanja na herojsku odbranu općine Tešanj

Povodom 4.aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu planirana je u nekadašnjoj zgradi Špitalj na Tepetu (gdje su smještene boračke organizacije) da se otvori Spomen soba. Nosilac ove aktivnosti je JU „Muzej“ Tešanj u saradnji sa boračkim organizacijama.
Statutom općine Tešanj 4. april je utemeljen kao općinski praznik – Dan otpora fašizmu. Ove godine u aprilu mjesecu se navršava tačno 20 godina od kako je održana Skupština općine Tešanj na kojoj je donesena odluka o proglašenju ratnog stanja. S tim u vezi općina je imenovala organizacioni odbor koji je sačinio Program manifestacije. Programom je predviđeno između ostalog i uređivanje spomen sobe u zgradi boračkih organizacija.
Naša uloga u uređivanju spomen sobe jeste da na adekvatan muzeografski način prezentiramo jednu tematsku izložbu pod naslovom „Spomen soba 1992-95“. Na ovoj izložbi predstavit ćemo značajne dokumente, ratna glasila, fotografije, oružje s kojim se branilo, vojne karte i plan odbrane, zatim odlikovanja koja su dobili borci u Armiji BiH, zastavu RBiH, vojnu opremu boraca i dr. predmete. Važno je naglasiti da će realizacija spomen sobe ovisiti prije svega od saradnje s lokalnim stanovništvom naše općine. Tu mislim prije svega na njihovu spremnost da se odazovu javnom pozivu za prikupljanje građe za spomen sobu, a koja će nam biti potrebna da bismo realizirali jednu tematsku izložbu.
Realizacom tematske izložbe pod nazivom „Spomen soba 1992-95“ želimo postići cilj da se na vjerodostojan način prenese mlađim generacijama istina o proteklom ratu u našoj domovini, te da spriječimo iskrivljavanje njegovog karaktera. Tu prije svega mislim o isticanju laži da se u Bosni i Hercegovini, pa time i općini Tešanj vodio nekakav građanski rat, a ne da se radilo o agresiji koja je izvršena od strane susjednih zemalja.
Spomen soba će imati i edukativni karakter. Učenička populacija ali i svi drugi posjetioci moći će vidjeti predmetom, slikom i tekstom vojni i civilni život na području naše opštine od 1992-1995. godine. Realizacija tematske izložbe predviđa se za april ove godine. Riječi su Mensure Saltagić, kustosa historičara. Uz realizatora projekta JU „Muzej“ ključnu ulogu odigrat će Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Tešanj.

Uređenjem stalne muzejske postavke-spomen sobe, želimo postići cilj da na vjerodostojan način prenesemo mlađim generacijama istinu o proteklom ratu u BiH i spriječimo iskrivljivanje njegova karaktera, isticanjem laži o tobože građanskom ratu, a ne agresiji koja je izvršena od strane nama susjednih zemalja. Da bi postigli taj cilj, pozivamo naše građane da nam pomognu da prikupimo što više eksponata iz ratnog perioda 1992. do 1995. godina. Sve nam treba, ručno pravljena oružja i oruđa, predmeti svih vrsta koje smo koristili u tom groznom vremenu, improvizirane peći, lanč paketi iz akcije „padobran“ i slično. Dakle, sve ono s čime se može dočarati slika života u ratu i okruženju. Uređivanjem stalne muzejske postavke dobićemo izvanredan edukativni sadržaj za učeničku populaciju i buduće generacije, koje na sreću nisu iskusile boli, patnju i tragediju proteklog rata i nemaju povijesnu memoriju o životu u ratnim nehumanim prilikama. Vjerujem da će građani prepoznati zajednički interes i odazvati se ovom pozivu. Naša obaveza je, da za svaki predmet ili dokument za spomen sobu izdamo odgovarajuću potvrdu i navedemo u izložbi podatke o darodavcu. Kazao nam je predsjednik JOB-a UV Tešanj Adem Mahalbašić.

Spomen soba planirana je da se otvori krajem aprila ove godine a građani potencijalni muzejski materijal mogu dostaviti u prostorije tešanjskog „Muzeja“ i u kancelariju JOB-a UV smještenoj na Tepetu.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *