Obavijest o održanoj svečanoj akademiji u Tešnju u povodu 100 godina Ilmijje u BiH

Poštovani!
Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je u ponedjeljak 10. 12. 2012. godine svečanom akademijom u Tešnju okončan program obilježavanja 100 godina Ilmijje u Bosni i Hercegovini, za područje OU Ilmijje i Medžlisa IZ-e Tešanj.
Akademiju su organizovali OU Ilmijje i Medžlis IZ-e Tešanj u sportskorekreacionom centru u Tešnju u 19,00 sati. Ovom akademijom je ujedno obilježen i općinski praznik « 10. decembar – Dan grada Tešnja » (u povodu 453 godine utemeljenja vakufa Gazi Ferhad-bega u Tešnju), zbog čega je općina Tešanj bila pokrovitelj ove akademije, a brojni drugi subjekti njeni sponzori.
Na početku akademije emitovan je isječak iz dokumentarnog filma « Imami Šehidi », potom su se prisutnima prigodno obratili i o ovom udruženju govorili: predsjednik Udruženja Ilmijje IZ-e u BiH Mensur ef. Pašalić i domaćin predsjednik OU Ilmijje Tešanj Mustafa ef., Balić, a jubilej 100 godina čestitali: Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i općinski načelnik Suad Huskić, a telegramom zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović. Ilahije su izvela tri tešanjska hora: Hor Medžlisa IZ-e Tešanj, Avdipaša i Omladinski ansambl Tešanj.
Muftija zenički se, pored čestitki, u svom obraćanju osvrnu na lik imama i posebno naglasio potrebu da se na predstojećem popisu izjašnjavamo kao Bošnjaci, koji govore Bosanski jezik, i kojima je vjera islam.
Na kraju programa, zahvalnice najzaslužnijim za doprinos u radu i afirmaciji OU Ilmijje Tešanj prisutnim dobitnicima je uručio predsjednik OU Ilmijje Mustafa ef. Balić dok će odsutnima biti uručene naknadno, a dobitnici su aktuelni nosioci funkcija: Muftija Zenički mr. Ejub ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško, posthumno predsjednik OU Ilmijje u Tešnju sa najdužim mandatom hafiz Muharem Ljevaković, predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj sa najdužim mandatom hadži Osman Jašić i hadži Fuad Šišić dugogodišnji Općinski načelnik.
Prije ove akademije u petak 07.12. 2012. godine u tešanjskim džamijama je predata hatma dova umrlim članovima Ilmijje i održana zajednička hutba na temu obilježavanja ovog jubileja.
Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je neprofitno udruženje koje okuplja, imame, muallime, muderrise i druge zaposlene u Islamskoj zajednici.
Osnovano je 1912. godine. Osnovna djelatnost Udruženja je permanentna edukacija članstva, izdavačka i socijalna aktivnost. Redovno izdaje časopis za odgoj i obrazovanje Novi MUALLIM.
Predsjednik Udruženja i ujedno Glavnog odbora je Mensur ef. Pašalić , a potpredsjednici su prof. Zijad ef. Ljevaković i Sead ef. Duraković.
Udruženje je organizirano u svim mjestima BiH. Sjedište Udruženja je u Sarajevu.
Udruženje u Tešnju okuplja zaposlene u Medžlisu IZ-e Tešanj, a sadašnje rukovodstvo čine: Mustafa ef. Balić prof. – predsjednik; Suljo ef. Djedović prof.-blagajnik i Dževad ef. Hasanbašić sekretar.

ESSELAMU ALEJKUM !

PREDSJEDNIK UO ILMIJJE TEŠANJ GLAVNI IMAM MEDŽLISA IZ-e TEŠANJ
Mustafa ef. Balić prof. Mr. Fuad ef. Omerbašić

Foto: Halid Fejzić

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *