IZLAGAČI IZ TEŠNJA UČESTVOVALI NA IZLOŽBI SITNIH ŽIVOTINJA U LEPZIGU

IMG_0588 (2)

Devet izlagača iz BiH nagrađeno je titulom “evropskog šampiona”, a tri uzgajivača titulom “evopski majstor uzgoja” na 27. evropskoj izložbi sitnih životinja, koja je održana od 07.- 09. decembra tekuće godine u njemačkom gradu Leipzigu.
Ovo je od sada najveća ikad održana izložba sitnih životinja u svijetu, a ukupno je bilo predstavljeno 95. 517 eksponata, uz učešće velikog broja uzgajatelja sa svih kontinenata.
Našu državu na ovoj ceremoniji predstavljala su 34 izlagača, koji su izložili 225 eksponata ( golubovi i perad).
Pored osvojenih nagrada za kvalitet ljubimaca, BiH je ovom prilikom nagrađena i priznavanjem još jedne bh. pasmine kao autohtone rase od strane “EVROPSKOG SAVEZA” i to goluba “Zenički prevrtač”.
Predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH Edin Jabandžić, koji se na izložbi u Leipzigu pojavio i u ulozi sudije, kaže da je bh. delegacija prezadovoljna ostvarenim uspjesima, ali i samim prijemom i organizacijom od strane domaćina.
“Nama je veliko zadovoljstvo što smo bili dio ove manifestacije, i što smo na najbolji način prezentovali prvenstveno državu BiH”, dodaje Jabandžić. “Učešće na ovakvim manifestacijama iziskuje velike finansijske troškove, a ja moram istaći da su za ovaj odlazak sva sredstva obezbjeđena isljkučivo iz ličnog budžeta nas zaljubljenika u sitne životinje. Prije odlaska obratili smo se mnogobrojnim državnim insitucijama za koje smo smatrali da bi nas trebale podržati, ali niti jedna konvertibilna marka nije odobena za naš odlazak, što je dovoljan pokazatelj o brizi nadležnih insitutcija i pojedinaca. ”
Jabadžić za kraj dodaje da je ovom prilikom za bh. delegaciju bio obezbjeđen i štand za promociju turističkih potencijala, gdje su oni izložili promotivni materijal koji su ranije preuzeli od strane turističke zajednice FBiH.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *