U Tešnju otvorene Prihvatna stanica i Disciplinski centar

Svečanim presjecanjem vrpce danas su u okviru Centra za socijalni rad otvorene adaptirane prostorije Prihvatne stanice i Disciplinskog centra u Tešnju. Vrpcu su presjekli Ambasador SR Njemačke Joachim Schmidt, Općinski načelnik Fuad Šišić, premijer u Vladi ZDK Miralem Galijašević i Ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi ZDK Josip Martić.

Posebna mi je čast da danas prisustvujem otvorenju ovih prostorija. Zadovoljan sami što možemo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, kazao je Ambasador Njemačke u BiH.

U svom obraćanju, Općinski načelnik je istakao značaj ovog Centra za općinu Tešanj, ali i iskazao zadovoljstvo saradnjom sa Vladom SR Njemačke.

Prigodnim govorom, obratio se i Ministar za rad i socijalnu politiku, te predočio naredne korake koje Vlada Kantona planira poduzeti kada je u pitanju ova oblast.

Zadatak Disciplinskog centraje  preventivni rad sa djecom koja pokazuju
znakove ili sklonost asocijalnom ponašanju, dok Prihvatna stanica ima socio-zaštitnu funkciju, a to znači da se djetetu  obezbjeđuje sklanjanje sa ulice i što brži povratak roditeljima, ili u općinu kojoj pripada.

Inače, adaptaciju i uređenje prostorija Prihvatne stanice i Disciplinskog centra zajednički su finansirali Ministarstvo za rad i socijalnu politiku ZDK, Federalno ministarstvo obrazovanja, Ambasada Njemačke putem Udruženja Humanost i Nevladina organizacija Maltezer Njemačka.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *