Pomoć i njega starih lica u vlastitom domu

JU Centar za socijalni rad Tešanj u saradnji sa Omladinskim kulturnim centrom – sekcija „Dobri ljudi“ pokrenula je vaninstitucijalni projekat zdravstvene zaštite, poboljšanja kvalitete življenja starih lica u vlastitom domu.

 Cilj ovog projekta integracija socijalne i zdravstvene zaštite starih lica, aktivisanje lokalne zajednice i razvijanja motivacije kod mladih za pomoć starim i iznemoglim osobama bez velikog financijskog ulaganja šire društvene zajednice.

 Ovaj vid okupacije mladih sa pozitivnim primjerom i vlastitim djelovanje sigurno korisno djeluje na pravilno razmišljanje i ponašanje mladih osoba, a samim tim cilj projekta smanjuje zahtjeve starih, usamljenih i nemoćnih osoba za smještaj u institucije, odnosno Domove za stara lica.

 Ovaj projekat sadrži direktnu pomoć starim osobama u vlastitom domu, koja se ogleda u održavanju vlastite higijene starih osoba, higijeni stana, nabavka hrane, kuhanje lahkih obroka, podsjećanje na ljekarske kontrole, kao i pomoć pri samom odlasku ljekaru.

 Prva posjeta mladih volonterki OKC-a Tešanj je uspješno završena posjetom Odobašić Zarfi (1927.) iz Tešnja, gdje su volonterke Sabina Mahmutović i Nermina Klepić izvršile usluge oko čišćenja stana, i u ugodnoj atmosferi „kahvenisale“ sa ovom našom sugrađankom. Zarfa svoje oduševljenje nije krila ovom posjetom, a zadovljstvo i osjećaj sreće se vidio i na licima naših volonterki.

Omladinski kulturni centar, Tešanj

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *