Odobrena prva emisija municipalnih obveznica u FBiH

Na sjednici održanoj 17.02.2011. godine Komisija za vrijednosne papire FBiH je donijela Rješenje kojim se odobrava prva emisija municipalnih obveznica u Federaciji BiH. Emitent obveznica je Općina Tešanj, koja će sredstva prikupljena emisijom koristiti za finansiranje poslovne zone Glinište.

Vrijednost emisije je 500.000 KM, s rokom dospijeća od 3 godine. Obveznice će nositi godišnji prinos od 6%. Nakon odobrenja ove emisije od strane Komisije za vrijednosne papire uslijedit će javni poziv investitorima za upis i uplatu prve emisije općinskih obveznica.

Za očekivati je da novi tržišni materijal probudi investitore i, što je mnogo značajnije, potakne i druge općine, ali i gradove i kantone na ovaj vid finansiranja značajnih projekata.

Finansiranje emisijom obveznica je široko rasprostranjen i prihvaćen princip širom svijeta, te je za očekivati da slična praksa zaživi i na prostorima Federacije BiH. Zaduživanje putem emisije obveznica omogućeno je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH iz 2010. godine.

Za tehničku realizaciju ove emisije zadužena je brokerska kuća – agent emisije SEE Investment Solutions d.o.o. Sarajevo.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *