Press konferencija: Općinske obveznice

Povodom odobrenja prve emisije municipalnih obveznica u Federaciji BiH danas je u Sali Općinskog vijeća Tešanj održana press konferencija na kojoj su učestvovali Općinski načelnik Fuad Šišić, partner u projektu Poslovna zona Glinište Muhamed Pilav i savjetnik Općinskog načelnika za ekonomiju Izudin Ahmetlić.

Komisija za vrijednosne papire FBiH na sjednici održanoj 17.02.2011. godine donijela je Rješenje kojim se odobrava prva emisija municipalnih obveznica u Federaciji BiH. Emitent obveznica je Općina Tešanj, koja će sredstva prikupljena emisijom koristiti za finansiranje poslovne zone Glinište. Vrijednost emisije je 500.000 KM, s rokom dospijeća od 3 godine. Obveznice će nositi godišnji prinos od 6%.

Ponosan sam što je Općina Tešanj prva općina u Federaciji koja je krenula sa emisijom obveznica. Na ovaj način brže idemo prema našim prioritetima – nova poslovna zona i obezbjeđenje novih radnih mjesta, kazao je Općinski načelnik Fuad Šišić.

Raduje me što Općina Tešanj ide pravim putem i na taj način obezbjeđuje nova radna mjesta, kazao je Muhamed Pilav, partner u projektu Poslovna zona Glinište.

Siguran sam da će kupovina općinskih obveznica biti dobar poslovni poduhvatat, istakao je savjetnik Općinskog načelnika za ekonomiju Izudin Ahmetlić.

Zaduživanje putem emisije obveznica omogućeno je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH iz 2010. godine.

Za tehničku realizaciju ove emisije zadužena je brokerska kuća – agent emisije SEE Investment Solutions d.o.o. Sarajevo.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *