Na granici carstva

Potpisivanje Sporazuma o partnerstvu na projektu “Back2History – Bridge Empires’ Borders for Common Future / Na granici carstava” kojeg su Sisačko-moslavačka županija i Općina Ključ, zajedno s partnerima, pripremile na natječaju u okviru programa IPA, Prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina održano je u sjedištu Županije u Sisku u srijedu, 30. studenoga. Sporazum je u ime Sisačko-moslavačke županije potpisao zamjenik županice Andrija Rudić dok je u ime Ključa svoj potpis na dokument stavio Načelnik te Općine Osman Ćehajić, u nazočnosti pročelnice županijskog Upravnog odjela za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima Tatjane Puškarić, Načelnika Općine Tešanj Fuada Šišića, Načelnika Općine Bosanski Petrovac Ermina Hajdera, izaslanice Općine Bosanska Krupa Esme Hergić i drugih predstavnika partnera u projektu. Potpisivanju sporazuma je prisustvovao i Savjetnik Načelnika za pristup EU fondovima koji je protekle godine na konferenciji u Brčkom i pokrenuo sa g-đom Puškarić cijeli projekat.
Projekat je pripreman zajednički više od pola godina, a kroz projekat je predviđeno niz aktivnosti kao što su obnova i uređenje starih gradova i povijesno-kulturnih objekata (postavljanje nosača za baklje, reflektora i montažne pozornice, te izrada projekta rasvjete Starog grada u Hrvatskoj Kostajnici; postavljanje osvjetljenja Starog grada u Ključu i nabava namještaja i opreme za Tabor kulu; sanacija zidina Starog grada Bosanska Krupa; obnova prilaznog puta i kazamata Starog grada u Tešnju, postavljanje osvjetljenja i nabava namještaja i opreme za Eminagića Konak u Tešnju, te uređenje ulaznog dijela Muzeja “Jovan Bijelić” u Bosanskom Petrovcu), nadalje, postavljanje turističke signalizacije za obavijest i usmjeravanje prema kulturno-povijesnim objektima i znamenitostima, opremanje i uspostava radionica za izradu tradicionalnih predmeta i suvenira, organizacija edukacije za izradu tradicionalnih predmeta i suvenira, javna kampanja o očuvanju i zaštiti povijesno-kulturne baštine u pograničnom području , opremanje i uspostava kulturno-turističkih točka, zajedničke okrugle stolove, konferencije, monografiju i tome slično, Sisačko-moslavačka županija i ostali partneri namjeravaju razviti novi zajednički turistički proizvod koji boljitak treba donijeti stanovnicima na tom području, ojačati njihovu motiviranost za malim poduzetničkim inicijativama, te ih još jednom uvjeriti u nužnost saradnje i projekte zajedničkog razvoja.
Cilj Projekta je doprinos jačanju prekogranične saradnje razvojem zajedničkog turističkog proizvoda u pograničnom području i to putem uspostave osnovne turističke infrastrukture uz utvrde i povijesne gradove u pograničnom području, povećanja kapaciteta ljudskih potencijala edukacijom o razvoju ponude kulturnog turizma, te povećanjem razine svijesti i informiranosti o zaštiti povijesne baštine.
Bude li odobren, projekt će trajati 24 mjeseca i podjednako će se provoditi s obje strane granice. Ukupna planirana vrijednost projekta je 500.000 eura a budžet je raspoređen po partnerima shodno aktivnostima. Svaki partner je obavezan osigurati 15% učešće u finansiranju ako projekat bude odobren.

O Press Opcine