Safer Grbić napisao Orient et Occident

Nova knjiga pod nazivom Orient et Occident bosanskohercegovačkog književnika Grbić Safera izlazi sredinom godine u Zagrebu.

Nakon osvojenoga priznanja na Festivalu kulture mladih Republike Srbije za knjigu Prijestolonasljednikovićka, nova knjiga pod nazivom Orient et Occident premijerno izlazi u Zagrebu.

Grbić je uvršten među najboljih deset omladinskih književnika na Balkanu prethodne godine, a jedini iz Bosne i Hercegovine našao se na ovome prestižnom Festivalu kulture u Republici Srbiji. Izdavačke kuće iz Republike Hrvatske su Grbiću ponudile izdanje ove knjige budući da govori o spoju Istoka i Zapada na temeljima Bosne i Hercegovine, a dogovor je sklopljen sa izdavačkom kućom iz Zagreba.

Knjigom Orient et Occident, Safer Grbić kao i u prethodnim književnim djelima, zalaže se za mir i ljudska prava – ovoga puta prava nacionalnih i vjerskih manjina, kao i naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Jevreji, Rusini, Romi, vehabije, Bošnjaci, Srbi, derviši, ateisti, Bogumili, Hrvati, agnostici …, progovoriti će svojim glasom u ovoj po književnim kritikama „drugačijoj“ knjizi, a književne kritike pišu članovi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, članovi Hrvatskog književnog društva kao i bosanskohercegovački književni kritičari.

Zbog zainteresovanosti Europske zajednice knjiga Orient et Occident se prevodi na nekoliko europskih jezika, a konačno izdanje knjige biti će upriličeno sredinom tekuće godine.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *