Dodijeljeni čekovi za projekte Omladinske banke

Danas su u Sali Općinskog vijeća Tešanj dodijeljeni čekovi za deset projekata neformalnih grupa mladih koji su odobreni putem Omladinske banke. To su projekti: Ljetnja škola košarke za djevojčice, Pješačka staza kraj rijeke Usore,
Poligon malih sportova Jelah Polje, Omladinski dom, Sportskim
aktivnostima protiv socijalne isključenosti djece u ruralnim sredinama,
Pravljenje dječijeg igrališta i sanacija dijela  zaštitne ograde,
Izgradnja sportskih terena, Sportom protiv poroka, Izgradnja
ljetnjikovca na Katinom Brijegu, Sportski teren Bukva 2

Sretan sam što je opredjeljenje mladih ljudi sa područja općine Tešanj da sami doprinose razvoju svoje sredine, ne čekajući da neko drugi rješava njihove probleme. Do sada se ovo pokazalo kao jedan veoma koristan i uspješan projekat koji će biti nastavljen i u narednom periodu, kazao je Općinski načelnik Fuad Šišić.

O radu Kreditnog odbora, uslovima za bodavanje, ali i o samim projektima govorio je član Kreditnog odbora Omladinske banke Tešanj Kenan Korajlić.

U ime Fondacije MOZAIK dodjeli čekova prisustvovala je Menadžer projekta Armela Ramić.

Ove godine iz budžeta Općine Tešanj i Fondacije MOZAIK, a putem Omladinske banke obezbjeđeno je 34.248,00 KM.

Inače, program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Omladinskim bankama upravljaju odbori sastavljeni od deset članova u dobi od 15 do 30 godina, izabranih na javnom pozivu i edukovanih da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih te njihove projekte.

O Press Opcine