Upozorenje zbog povećane požarne opasnosti i rizika od požara

Upozoravamo sva pravna i fizička lica, kao i građane općine Tešanj na povećanu opasnost od požara zbog visokih temperatura, a koje se po prognozama očekuju i u narednom periodu.

Većina dosadašnjih požara dogodila se na otvorenom prostoru, a prouzrokovani su ljudskom nepažnjom i nehatom( tj. nepropisno spaljivanje korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka, odnosno loženja vatre na otvorenom prostoru).

Prema tome još jednom upozoravamo stanovništvo općine Tešanj na pridržavanje i sprovođenje mjera zaštite od požara kod obavljanja ovih radnji, odnosno nesavjesnog loženja (paljenja) vatre na otvorenom prostoru.

Pored navedenog a ucilju sprečavanja opasnosti od pojave požara u građevinama, potrebno je da vlasnici ili korisnici građevina i građevina za javnu upotrebu, kao i upravitelji stambenih objekata, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastva, te tehničkim normativima i standardima iz oblasti zaštite od požara, svojim Planovima i Pravilnicima zaštite od požara, kao i drugim općim aktima koji uređuju ovu oblast, planiraju, organizuju i provode:

  1. Odgovarajuće opće, tehničko-tehnološke, organizacijske i druge propisane preventivne mjere zaštite od požara u građevinama,
  2. Organizuju unutrašnju kontrolu i nadzor  nad provođenjem izvedenih preventivnih mjera zaštite od požara u građevinama i o tome vode propisane evidencije.

 

Ukoliko, i pored svih preduzetih mjera dođe do požara koji više nije moguće kontrolisati potrebno je obavijestiti:

  1. 1. Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Tešanj na broj telefona 123032/650-720;

ili

  1. 2. Policijsku stanicu Tešanj na broj telefona                                      122 i   032/ 651-606;

ili

  1. 3. Operativni centar civilne zaštite na broj telefona                     121 i   032/650-439.

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

O Press Opcine