Izrada strategija razvoja na nivou kantona u FBiH

Projekat Integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) finansiran od strane UNDP i Švicarske agencije za razvoj i saradnju SDC u saradnji sa Federalnim zavodom za programiranje razvoja pristupio je procesu harmonizacije strateškog planiranja na nivou kantona u FBiH. Prvi sastanak radne grupe za harmonizaciju strateškog planiranja na nivou kantona u FBiH je održan 17.07.2012. godine u prostorijama Hotela Bosnia, u Sarajevu.

Radnu grupu sačinjavaju predstavnici referentnih institucija sa nivoa BiH, FBiH, kantona i odabranih općina. Među odabranim članovima ekspertne radne grupe se nalazi Doc.dr.Ismar Alagić, Savjetnik općinskog načelnika za pristup EU-fondovima, čiji izbor u sastav radne grupe predstavlja priznanje općini Tešanj za postignute rezultate u području strateškog planiranja. Proces izrade strategija razvoja na nivou kantona u FBiH predviđeno je da traje narednih godinu dana. Na sastanku su usaglašeni ciljevi i očekivani rezultati procesa strateškog planiranja, identifikovani i razmotreni ključni izazovi vezani za harmonizaciju planiranja kantonalnog razvoja, te je izvršen pregled i potvrđeni ključni principi i funkcije harmonizovanog procesa planiranja kantonalnog razvoja u FBiH.

Tokom jučerašnjeg sastanka Doc.dr.Ismar Alagić je razgovarao sa g. Joseph Guntern-om, Direktorom SDC u BiH, g. Arminom Sirćom, pomoćnikom rezidentnog koordinatora UN u BiH i gđom. Marinom Dimov-om, voditeljicom ILDP UNDP BiH oko modaliteta i obima saradnje između navedenih organizacija i općine Tešanj u predstojećem periodu. Gđa. Dimova je obećala uskoro posjetiti općinu Tešanj, kada bi se sagledale mogućnosti i područja saradnje ILDP projekta sa općinom Tešanj.

O Press Opcine