Tešnjacima predstavljen bosanski rjecnik Dževada Jahića

U Općoj biblioteci u Tešnju, dana 14.09.2012.godine, održana je promocija Rječnika bosanskoga jezika, autora prof. dr. Dževada Jahića na kojoj su pored autora bili prisutni akademik Muhamed Filipović, književnik Bajram Redžepagić i Dr. Redžo Čaušević.

Prema dosadašnjim ocjenama eksperata, autor dr. Dževad Jahić nam je podario ovo kapitalno djelo od najveće naučne, kulturne i praktične vrijednosti, što predstavlja značajan korak u pravcu konačnog postavljanja problema našeg jezika na pravi način i na pravo mjesto, to jest u najviše i najodgovornije naučne projekte i planove, a time odgovarajuće društvene i državne institucije.
Rječnik je nastao kao rezultat desetogodišnjeg rada autora, izuzetnog poznavaoca našeg jezika.

Ovim rječnikom konačno dobijamo moderan leksikografski izvor za naše poznavanje bosanskog jezika, onakvog kakav on jeste kao historijska i savremena pojava, izvor za svakodnevno korištenje njime u govornoj i pisanoj praksi, kolokvijalnoj ili standardnojezičkoj upotrebi, čime se s pravom bosanski jezik uključuje u brojnu porodicu savremenih slavenskih i evropskih jezika.

Ovo je jedno od onih kapitalnih djela bez kojeg bismo sami o sebi manje znali, odnosno, djelo iz kojeg će konačno i drugi moći saznati mnogo više o nama.
U svakom slučaju ovaj rječnik ce poslužiti kao uporište cjelokupnog savremenog kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine.

Djelo je, u biti trodimenzionalno. Prva dimenzija je njegova nemjerljiva vrijednost, druga je činjenica da je djelo jednog čovjeka, a treća je njegov enciklopedijski karakter. „Ovdje je dato sveobuhvatno znanje o riječima koje ulaze u taj rječnik. Radi se o ogromnoj količini riječi koje su i protumačene na enciklopedijski način. Dakle, ne samo njihovo značenje nego i konotacije koje te riječi imaju i u semantičkom, i u istorijskom i u literarnom smislu“, istakao je promotor akademik Muhamed Filipović Prema riječima promotora akademika Muhameda Filipovića, riječ je o prvom ozbiljnom lingvističkom, enciklopedijskom i filološkom djelu u poslijeratnom izdavaštvu u Bosni i Hercegovini. U Rječniku je leksikografski obrađen bosanski jezik kao historijska i savremena pojava.

Posebno ohrabrenje autoru je što ovo djelo uz nesumnjiv naučni ima i svoj praktični značaj i primjenu. “Značaj je u tome da je ovo prvi put da se na leksikografski način obradi jedan jezik kakav je bosanski. Kao istorijska pojava s jedne strane. Kao savremena pojava s druge strane. Znači, ovo je u isto vrijeme i naučni rječnik i praktični rječnik“, pojašnjava Jahić. Uz ovih pet, završni projekt Riječnik bosanskoga jezika, ističe autor, bit će obrađen u 10 do 12 tomova.

Prof. Esmir Bašić

Foto: Halid Fejzić

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *