Svjetski dan zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja

U povodu 4. oktobra – Svjetskog dana zaštite životinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi ukazati na postojeće stanje u oblasti zdravlja životinja na području Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom na to da se Svjetski dan životinja obilježava još od 1931. godine, kada je održana konvencija ekologa u Firenci s ciljem upozoravanja na ugrožene životinje, tim više se ukazuje potreba da se u ovom vremenu aktivno radi na uspostavljanju efikasnog sistema zaštite životinja u našoj zemlji.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kontinuirano izdvaja sredstva za zaštitu zdravlja životinja, počev od cijepljenja kao preventive do zbrinjavanja i liječenja bolesnih životinja, te rješava pojedinačne probleme kao što je problem pasa lutalica i napuštenih životinja uopšte. Ove aktivnosti obavljaju se preko Odsjeka za veterinarstvo, zajedno sa veterinarskim stanicama na terenu i udruženjima za zaštitu životinja.

Trenutno zdravstveno stanje životinja kao i dobrobit koja ima pripada na našem kantonu je zadovoljavajuća, osim problema pasa lutalica na čijem rješavanju se aktivno radi, u suradnji sa drugim nadležnim institucijama. Human odnos prema životinjama treba biti zvijezda vodilja u našem cjelokupnom društvenom angažmanu, poručuju iz nadležnog Ministarstva, paralelno radeći na potpunoj zdravstvenoj zaštiti ljudi od pojedinih životinjskih bolesti. Cilj je postići veći nivo zaštite životinja i naići na bolju saradnju od strane stanovništva našeg Kantona.

Na kraju, recimo i to da je Svjetski dan zaštite životinja prerastao u sedmicu zaštite životinja, pa će aktivnosti na obilježavanju ove manifestacije trajati do 10. oktobra.

Putem Press službe ZDK

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Bojan Bošnjak

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *