Dan pobjede nad fašizmom

Picture 004

9. maja Njemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem su živote izgubili milioni ljudi. Rat je zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom Japana, ali se današnji dan u Evropi obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.
Priča kaže da je tog dana, kad je prestalo najveće krvoproliće u historiji ljudskog roda, krvoproliće koje je pokrenula fašistička ideologija, Evropa s ponosom uzviknula Nikad više!
Jedan od najznačajnijih datuma u Evropi, 9. maj se obilježava i kao Dan Evrope.

Na području općine Tešanj ovaj dan je obilježen polaganjem cvijeća na spomeniku podignutom svima onima koji su kao borci ili žrtve stradali od fašističkog terora tokom NOR-a u Šijama. Nosioc aktivnosti je bila Osnovna organizacija SDPBiH Šije. Prisutnima se obratio predsjednik Osnovne organizacije Idham Kruško, a potom i predsjednik Općinske organizacije dr. Sead Rožajac.

Sa ovoga mjesta se hetjela poslati jasna poruka sadašnjim i budućim generacijama, svim nivoima vlasti, da borba protiv fašizma još uvijek nije prestala, te da se današnje društvo u cjelini mora osvjestiti i aktivirati kako bi se zaustavili i uništili svi fašistički pokreti i svaki oblik fašizma, koji se danas plasira u različitim oblicima.

Komisija za informisanje OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *