Tešanjski dnevnik 06-13.05.2013.godine

husein

Ručak i druženje za majke šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata

Udruženje žena Naša porodica već tradicionalno organizuje ručak i druženje majki šehida, poginulih boraca i civilnih žrtva rata. Ove godine ih je bilo oko 300, ali ipak je nekoliko stolica ostalo prazno u odnosu na prošlu godinu. Neke majke nisu doživjele da prime poziv za ovogodišnje druženje. Predsjednica  udruženja Emina sa svojim saradnicama Ismetom, Hatidžom, Nurom, Zekirom i drugim trudile su se da sve prođe u najboljem redu. Prigodnim programom nastupili su i članovi Omladinskog ansambla iz Tešnja. Od lica koja obnašaju društvene finkcije bili su prisutni  načelnik mr. Huskić, predsjedavajući Općinskog vijeća, Fuad Šišić  i predsjednik tešanjske organizacije SDA  i zastupnik u Parlamentu BiH, Šemsudin Mehmedović.

 DSC05131

Druženje je organizovano u dvorani Sportsko- rekreacionog centra

Salih Husara u brijačnici

Interesovanje za Salihom Husarom ne prestaje. Posebno naših ljudi koji rade u inostranstvu.

Često me pitaju da li znam šta je Salihom i zašto nešto o tome ne zabilježim. Salih je već duže vrijeme bolestan i ne izlazi iz kuće. U nedjelju dok sam izlazio u grad sretnem Muhu Berberovića.

– Eno Salih Husara u brijačnici!

Trknem po foto aparat i tamo zateknem  Samira Piru koji je specijalno došao u nedjelju samo da bi ošišao Saliha. Dobro je teško se kreće, pa ne izlazi.

DSC05133

JUZ Dom zdravlja „Izudin Mulabećirović Izo“

Zdravstvena stanica u Tešnju je osnovana 1945. godine, a Dom zdravlja sa jednim ljekarom dr. Nikolom Ljahovom 1955. godine.Ove zdravstvene ustanove pokrivale su daleko veći prostor općine od današnjeg.

Na samom početku šezdesetih godina prošlog vijeka počinju pristizati prvi ljekari Tešnjaci. Prvo dr. Muhidin Aličehajić, zatim dr. Muhamed Članak pa dr.Ekrem Ajanović.  Slijedi period intezivnijeg školovanja i pristizanja ljekara u Tešanj. Počinju se otvrati područne ambulante u Vitkovcima, Šijama, Tešanjci.

Bio sam na sjednici Općinskog vijeća kada se raspravljalo o radu i poslovanju javnih ustanova i javnih preduzeća za 2012. godinu čiji je osnivač općina Tešanj.

I Opća bolnica i Dom zdravlja imale su značajno bolje rezultate poslovanja u odnosu na predhodne godine. Posebno je Dom zdravlja ostvario značajno pozitivnije finansijsko poslovanje i  popravio uslove rada u zgradi JZU Dom zdravlja i područnim ambulantama. Dogovorih sa direktorom dr. Enesom Hundurom za još neke informacije i posjetu posljednjoj renoviranoj ambulanti.

 

DSC05153

Direktor dr. Enes Hundur

 

             Naša zvanično utvrđena misija je između ostalog i kontinuirana edukacija kadrova u cilju sticanja novih znanja i vještina, ovladavanje metodama i tehnikama liječenja, uz stalno unapređenje kvaliteta pruženih usluga, plansko ulaganje u razvoj i opremu u okviru raspoloživih materijalnih resursa.

 Predhodnih godina uspjeli smo realizovati naše programe rekonstrukcije i opremanja porodičnih ambulanti koristeći sredstva Federalnog ministrastva zdravstva, ali i  općine Tešanj, kao i vlastita sredstva naše ustanove. Tako su renovirane sve ambulante (Karadaglije, Trepče, Jelah, Tešanjka i Kalošević.. Realizacija se vrši u okviru implementacije HSEP AF projekata . Ostalo nam je samo da renoviramo ambulantu u Šijama. Za ova  sredstva smo već aplicirali i nadam se da pozitivnoj ocjeni od strane Federalnog ministarstva i pomoćnice dr. Vildane Doder sa kojom odlično sarađujemo i koja je do sada nesebično pomagala u realizaciji ovih programa.

Pored toga nastojimo da unaprijedimo uslove rada sa stanovišta prostora i  informacionog sistema, opremanje laboratorije i ginekološke ordinacije u ambulanti Jelah, nabavku terenskog vozila za potrebe prevoza dijaliznih pacijenata i rad timova porodične medicine u oblasti prevencije i edukacije stanovništva.

Od aprila ove godine uveli smo drugu smjenu rada tima za porodičnu medicinu od 12-20h u Jelahu.

Danas u Domu zdravlja radi 33 doktora medidicine od toga 26 specijalista i jedan doktor nauka,5 doktora stomatologije, jedan doktor nauka specijalista medicinske biohemije. Ukupno ima zaposleno 149 radniak. Broj timova porodične medicine je 20. Jedan tim pokriva 2000 pacijenata. Stomalotoška usluga je besplatna za djecu do 19 godina i studente.

Pokušavamo da opremimo i stomatološku ordinaciju jer u pojedinim sredinama kao što su Šije jednostavno ljekar nema uslova za rad. 

 

 DSC05162

Na zgradi je izmjenjena stara stolarija

 

U ambulanti Kalošević, koja je zadnja renovirana,  ljubazno me primi dr. Slobodan Pantelić i pokaza prostorije i opremu. Ambulanta je osposobljena da zbrine sve vrste pacijenata, tu je i uređaj EKG. Ambulanta je koncipirana i opremljena (nedostaju još samo neki radovi priključenja pojedinih aparata) po uzoru na ambulante u EU, odnosno Francuske.

 DSC05148

dr. Slobodan Pantelić

 DSC05150

Sala za intervencije sa uređajem za snimanje EKG-a

 

Fuad Hukić Futko vozač hitne pomoći 43 godine

Dok sam bio u Domu zdravlja saznadoh da je nakon 43 godine u zasluženu penziju ispraćen i dugogodišnji vozač hitne pomoći Fuad Hukić Futko. Dogovorih sa Fuadom kafu kod Hajre:

DSC05160

Fuad Hukić Futko

Prvo sam išao na zanat za automehaničara kod majstora Hidajeta Morankića u tadašnjoj Pobjedi, ali kada sam završio 1967. godine nije bilo posla. Sulejman Hodžić je imao svoju automehaničarsku radnju i bio je ovlašten serviser motora NSU i Vespe pa me je povremeno angažovao. Ljeti bi me angažovali iz Turističkog saveza i ugostiteljskog. Imali su jedan kombi sa 1+8 sjedišta i kojim su vozili goste na akšamluk na Kiseljak, a zatim ih i vraćali. To je išlo preko Turističkog saveza koji je imao jedan kiosk gdje su sada kiosci pred opštinom, a tamo je radila Razija Srkalović.

Kada je počela gradnja asfaltnog puta prema Maglaju 1969. godine zaposlio sam se na gradilištu GP Bosna u mehaničarskoj radionici za održavanje.

Od 1970. godine sam u Domu zdravlja sve do sredine aprila ove godine, nepune 43 godine. Do 1988. godine sam bio vozač, a od tada i kroz cijeli rat bio sam šef-vozač voznog parka.

Kroz taj period bilo je zaista različitih događanja. Tako mi se jednom u kolima porodila žena iz Šija, mislim da se prezivala Buljubašić i sinu je dala moje ime. Prve hemodijalize su vršene u Banja Luci i trajale su i po 12 sati, zatim u Sarajevu 8 sati, a pravo olakšanje i za pacijente, ali i nas vozače je bilo kada je počela sa radom u Doboju i trajala 4 sata.

Na početku rata imali smo 6 vozila hitne pomoći Citroen i jedan mobilisani kamion Iveco od 2 tone za transport roba. Bio sam dio operativnog tima koji se brinuo o akregatima, gorivu i transportu.

Tokom rata sam nailazio na zaista užasne scene koje je teško opisati. Tako je bilo kada je granata ubila tri osobe u Adešaovoj kući, ali najstarašnije je bilo 13.09.1992. godine kada je granata direktno raznijela djevojke kod Doma kulture, a drugi put kod  Dječijeg doma kada su stradale učenice. Tada je pored mene bio i vozač Midhat Hadžibegović tada student koji danas radi u Fabrici filtera.

Nisam vodio evidenciju o pređenim kilometrima, ali procjenjujem da sam prešao  kolima hitne pomoći oko 700 000 km.

 

 

Posjete

Maj je mjesec kada Tešanj počinju obilaziti školske ekskurzije, organizovani penzioneri i razne druge grupe. U subotu sam i ja imao priliku da budem domaćin jednoj, meni posebno dragoj jer se radi o mojim kolegama. To su maturanti Srednje tehničke škole iz Tuzle koji ove godine obilježavaju 49 godina mature. Došli su iz Tuzle, Sanskog Mosta, Banovića i Sarajeva.  Većina je bila prvi put u Tešnju i na polasku su izrazili veliko zadovoljstvo onim što su vidjeli i doživjeli i obećali da će u Tešanj doći i sa porodicama.

 DSC05170

Alija Suljić, Marko Lugonjić, Amir Džapo, Esad Obad, Ismet Fočak, Mehmed Kadić, Ratko Bojić, Dževad Memišević, Husein Galijašević

Čuče: Slobodan Popović i Miroslav  Martinović

Stare fotografije

Snimak iz 1959. godine:

avdina raja

Stoje: Rušto Pobrić, Mustafa Dautefendić, Meho Fejzić

Čuče:Hare Sofić, Said Srkalović i Avdo Agić u pozadini Meho Mulić prodaje kreč

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC05132 DSC05138 DSC05139 DSC05140 DSC05152 DSC05157 DSC05158

 

 

HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

2 0 komentara

  1. molim ispravku..Mustafa je Dautefendic a ne Smailbegovic…HVALA…

  2. Hvala Husejne na zivjestaju i na slici gdje je moj dajdza

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *