Tešanjski dnevnik 21-28.6.2021. godine

Evropski parlament usvojio, u formi Rezolucije, izvještaj o BiH koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove EU. Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose na: proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija,vladavinu prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiklu i sigurnost.

Predstavnici Republike Hrvatske uložili su amandmane kojima se BiH daje etnički status, a rezolucija daje građanski određujući kakva jedino BiH može ući u EU.

Ženska košarkaška reprezentacija ostvarila veliki uspjeh osvojivši peto mjesto u Evropi. Oduševile su najveći broj Bosanaca i Hervegovaca, ne samo igrom nego, međusobnim drugarstvom, odnosom prema grbu BiH i saopćenjem za javnost nakon takmičenja. Između ostalog napisale su:

Prije svega vam se moramo zahvaliti na ogromnom broju poruka podrške koje ste nam slali dok smo se na Evropskom prvenstvu borile da ostvarimo što bolji rezultat za našu domovinu. Ne možete ni zamisliti koliko su nam značile te emocije kojima ste nas hranili, bili ste naša snaga u najtežim trenucima. Ovo što smo ostvarile poklanjamo svima vama u Bosni i Hercegovini, to je uspjeh svih nas. Zajednički, bez ikakvih podjela, kako i treba biti.

Nažalost, ima i onih kojima ne možemo uzvratiti na lijepim riječima.
Bile smo zapanjene količinom čestitki političara s najviših nivoa vlasti, a koji predhodno nisu izdvojili ni pfeninga za naše pripreme. Da ne govorimo kako takođe od njih nismo dobile bilo kakvu nagradu za plasman na Eurobasket, kao ni za ulazak među najboljih osam.

Ove sedmice je gradonačelnica Sarajeva posjetila Banja Luku, a gradonačelnik Banja Luke Tuzlu. Ova sedmica daje tračak nade u bolju budućnost BiH.

Prema informacijama JP RAD zbog izuzetno visokih temperatura posljednjih dana, došlo je do enormnog povećanja potrošnje vode. U posljednja 4 dana zabilježeno je dnevno povećanje potrošnje za cca 30-40 % u odnosu na prošlogodišnji prosjek, pa se na dnevnom nivou zahvata cca 7.500 – 8.000 m3 vode. Veliki broj domaćinstava, u kratkom periodu, vršio je punjenje bazena za kupanje i zalijevanje bašta što dovodi do preopterećenja distributivne mreže i problema sa vodosnabdijevanjem potrošača u pojedinim zonama.

Stigle su tropske vrućine sa temperaturama u BiH od 33-40°C. Jedino je u četvrtak bio jedan pljusak sa manjom količinom grada, drugi manji bez grada u petak, ali sa nedovoljnom količinom vode potrebne poljoprivredi i vodosnabdjevanju.

Korona virus

Epidemij aKorona virusa u BiH je svedena na mali broj zaraženih od 9-26 i preminulih 1-6.

Vakcinacina i dalje nema u većim količinama od 10.000. Naš svijet se masovno vakciniše u Republici Srbiji. Nema zvaničnih podataka koliko ih se do sada vakcinisalo u susjednoj državi. U Tešnju su mi bili pristupačni podaci za dva dana kada nije bilo novozaraženih (petpostavljam da u nezabilježenim danima nije ih ni bilo). Zvaničnih podataka o broju preminulih u Tešnju od početka pandemije nema. Prema nezvaničnom podacima od početka pandemije obavljeno je 105 dženaza preminulih od Korona virusa.

21.6.

U BiH registrovano 9 novozaraženih osoba (FBiH 8, RS 1), preminule tri osobe (FBiH 2, 1).

22.6.

U BiH registovano 9 novozaraženih osoba (FBiH 8, DB 1), preminulo 6 osoba (FBiH 2, RS 4).

U Tešnju nije bilo novozaraženih osoba.

23.6.

U BiH registrovano 26 novozaraženih osoba (FBiH 20, RS 2, DB 4), preminulo 5 osoba (FBiH 3, DB 2).

U Tešnju nije bilo novozaraženih osoba.

24.6.

U BiH registrovane 24 novozaražene osobe (FBiH 17, RS 6, DB 1), preminule 3 osobe (FBiH 1, RS 2).

25.6.

U BiH registrovano 26 novozaraženih osoba (FBiH 20, RS 18, DB 6), preminule dvije osobe (FBiH 2).

26.6.

U BiH registrovano 15 novozaraženih osoba (FBiH 11, RS 4 DB1), preminula jedna osoba iz RS-a.

27.7.

U BiH registrovano16 novozaraženih osoba (FBiH 16, RS 11, DB 1), preminula jedna osoba u RS-u.

Elmedina Konakovića posjetio Povjereništvo Naroda i pravde Tešanj.

U Tešnju je formirano Povjereništvo političke stranke Narod i pravda (NiP) koje sačinjavaju:prof. dr. Mesud Ajanović, predsjednik, dr. Jasmin Fejzić potpredsjednik, doc.dr. Venan Hadžiseliović, Adem Tahirović dipl.ing, Senad Brka, M.sc Amir Dizdarević, prof. Alisa Ramić Dudić, Lejla Hundur dipl jur., Emin Hukić dipl. ing. el., Nedim Bedak dipl. ing. i Nermin Alić.

U petak 25.6. predsjednik političke stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković sa saradnicima posjetio je Tešanj. Povod posjete je promocija novoosnovanog Povjereništva NiP-a. Na konferenciji za novinare, koja je održana ovim povodom, predsjednik Povjereništva NiP-a u Tešnju, Mesud Ajanović, predstavio je programske ciljeve i rukovodstvo stranke, kao i planove u narednom period. Nakon završenog satanka održana je konferencija za štampu makon koje je izdato saopćenje za javnost povodom prve posjete predsjednika Konakovića Povjereništvu u kome između ostalog piše:

“Nudimo se i stavljamo na raspolaganje građanima da promijenimo stvari. Sve ono što je dobro potpisujemo. Sve što nije dobro, ukazat ćemo. Ali ono što hronično nedostaje to je nedostatak ideja. Ovo što sada imamo je potrošena priča. Nama trebaju ljudi koji imaju ideje, nama trebaju nove snage, nama treba više prosperiteta i pravde – kazao je Ajanović.

Kao i u cijeloj BiH, i u Tešnju je NiP nastao iz potrebe da se zaustavi društvena, kao i erozija temeljnih vrijednosti na kojima treba da počiva svako demokratsko društvo, a to je vladavina prava, demokratija, postojana pravna država, odlučna, a ne deklarativna borba protiv kriminala, nepotizma, korupcije i svih vidova društvene devijacije.

Imamo dokument koji se zove 300 mjera i 29 principa koji je urnek našeg budućeg političkog djelovanja. Naši partneri su probosanske snage koje su spremne na obračun sa korupcijom. Priželjkujem dan kada ćemo od ovih lopova sve što su oteli i pokrali vratiti nazad narodu. To je naš legitimni politički cilj. Sa našim partnerima ćemo praviti programske ciljane koalicije u kojima će naši prioriteti biti projekti, ali prije svega vraćanje povjerenja u institucije države BiH. Nećemo trgovati tim institucijama. Imenovat ćemo najbolje i najkvalitetnije ljude. To je ponukalo i ove ljude u Tešnju da nam se priključe. Nisu imali nikakve lične interese, niti im mi u tom kontekstu možemo nešto pružiti. Vjerovatno će doživjeti i neke pritiske, zato što tako biva sa ljudima iz NiP-a, ali vidio sam i njihovu odlučnost, spremnost i kapacitete da to rezultira time da će se SDA odmoriti barem jedan mandat i da ne upravlja tenderima, procesima i zapošljavanjem, naglasio je, obraćajući se novinarima u Tešnju, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Ovom prilikom, simbolično je, u znak upozorenja da vlast godinama nijemo i blagonaklono posmatra sve veći odlazak mladih, školovanih i perspektivnih kadrova iz BiH, studentu Građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Morenu Džaferoviću, uručena godišnja stipendija. I u Tešnju NiP okuplja čestite domaćine, javne radnike i ugledne poslovne ljude koji su, svjesni da aktuelna vlast BiH vodi u propast, još jednom pokazali odgovornost i, spremni da izdvoje svoje znanje, novac i dragocjeno vrijeme, odlučili dati svoj doprinos kako bi se upropaštavanje države konačno i odlučno zaustavilo.

Simboličan znak dodjele stipendije Morenu primio je njegov brat

Sastanku je prisutvovao i Aljoša Čampara. U uvodnom obraćanju prof. dr. Mesud Ajanović predsjednik Povjereništva kazao je da je nespojiva nova politička funkcija sa njegovom dosadašnjom, tako da je već dao ostavku na mjesto direktora Udruženja privrednika Biznis
centar Jelah-Tešanj Prostorije NiP nalaze se u novoj zgradi Farexa iznad prodavnice.

NHU Oslonac predao 70 objekat Nafi Sadiković samohranoj majci dvoje djece

Dana, 14.06.2021. godine je izvršena primopredaja 70. novoizgrađenog objekta u naselju Čifluk, Bukva, općina Tešanj. Ugovor o gradnji sa firmom Nedjing d.o.o. Tešanj je potpisan 12.04.2021. godine za standardni objekat 8,0×5,50 u iznosu od 28.750,00 KM.

Primopredaji objekta porodici su prisustvovali članovi rukovodstva NHU Oslonac, g-din Elmir Pašić (ispred najvećeg donatora porodice r. Jašarević Mirze, Holandija koji je usljed bolesti Covid19 u međuvremenu preselio na Ahiret), mjesni imam Ibrahim ef. Okanović, sekretar MZ Bukva g-din Senad Prnajvorac, predstavnik firme Nedjing te redovan pratilac svih događaja NHU Oslonac TV SMART. Nakon uvodnog obraćanja od strane rukovodstva NHU Oslonac, uslijedila je dova koju je proučio Ibrahim ef., a zatim je ključeve porodici predao g-din Elmir Pašić. Prisutni su nakon toga zajednički razgledali unutrašnjost objekta. Porodica je izrazila svoje zadovoljstvo sa izvedenim radovima i zahvalila NHU Oslonac i donatorima.

Elmir Pašić uručuje ključeve kuće Nafi Sadiković

Pored 11.000 eura (bankarski konvertovano u 21.332 KM), za ovaj objekat je donaciju uplatio Izudin Ahmetlić u iznosu od 3.000 KM te Općina Tešanj iznos od 5.000 KM. Ukupan iznos je 29.332 KM što je više od potrebnog za 582 KM. Ovaj iznos će biti utrošen na izgradnju 71. objekta.

NHU Oslonac je primopredajom 70. objekta obilježio 15 godina od osnivanja (Osnivačka skupština održana 12.06.2006. godine, a prvi novoizgrađeni objekat je predan porodici 05.06.2007. godine).

(Obzirom da sam bio odsutan na dan primopredaje tekst i fotografiju sam prenio sa stranice NHU Oslonac).

Posjeta firmi Alfa i omega makleting d.o.o.

Kada je u pitanju historijat klasične štamparska industrije u Tešnju onda sam je najvećim dijelom zabilježio u Dnevniku u tekstovima o Grafik komercu d.o.o. i Planjaks Group.

Međutim, u Tešnju egzistara veoma značajan kapacitet jedne vrste štamparske djelatnosti, sitotiska, koji ima primjenu kod reklama i reklamnog materijala. To je firma Alfa i Omega
marketing d.o.o. koja se nalazi u Vukovu na cesti Tešanj-Jelah prije skretanja za Cerovac

Posjetio sam firmu i upoznao se sa njenim kapacitetima i historijatom. Razgovarao sam sa jednim od osnivača, Senadom Rošom, koji je sa sinovima Kasimom i Ahmedom vlasnik firme.

Firmu su osnovali Senad i Bajro Roša, a naziv joj je bio Alfa i Omega. Ideja o pokretanju ovakvog biznisa potekla je od Senada Roše koji se prvi put susreo sa štamparskom tehnologijom u prvoj tešanjskoj štampariji Kamel pres, koju je 1993. godine osnovao Adem Mujčić. Kod Adema je Senad radio od 1995. godine kada je kao pripadnik Armije BiH jedan dan bio na liniji, a dva radio u štampariji koja je bila smještena u Jelahu.

Senad pored CNC mašine koja savija slova od aluminijuma za natpise.

Kamel pres je kupio mašine i uz znanje izbjeglica iz Doboja porodice Bajraktarević (prije rata u Doboju, a danas u Jelahu vlasnici firme Grafik komerc d.o.o.) pokrenuo štampariju. Nakon dvije godine Bajraktarevići kupuju mašine ponovo registruju, sada u Tešnju, firmu pod istim nazivom. Adem Mujčić predaje svoju štampariju u vlasništvo trojici radnika:Nedžadu Mujčiću, Muharemu Ibrahimkadiću i Esmiru Mujčiću. Potom Kamel pres preuzimaju Edin Mujčić Peci i Dževad Mujčić. Nakon izlaska iz vlasništva Dževada Mujčića, Edin kao jedini vlasnik seli u Tešanj i daje joj novo ime Agfa print d.o.o.koja i danas radi u Tešnju.

Senad sa sinovima Ahmedom desno i Kasimom lijevo

U jednom trenutku u Kamel presu se pojavila potreba za štampanje reklame na 100.000 olovaka za njihove potrebe. Iako nije upoznat sa tehnologijom sitotiska (jedini se u to vrijeme u Tešnju bavio pisanjem natpisa na tekstilu Mesud Hodžić), odlučio je da se upusti u taj posao. Naručio je ploču, koju je za to vrijeme dobro platio, boju i počeo sa štampanjem u kući u Rošama zajedno sa partnerom Bajrom Rošom. U početku je bilo problema i brisanja, a onda su uz pomoć stolara komšije napravili alat i uradili olovke i zaradili prvi novac. Zaradili su 200 KM i odmah otvorili zajedničku firmu 1997. godine. Nudili su usluge i počeli sa proizvodnjom. Senadu je to bio dodatni posao jer je formalno bio zapolen u Slogi, gdje nije bilo posla. Da bi se približili kupcima sele u Tešanj i otvaraju radnju u ulici 9. septembra. Grafičku pripremu vrše u Kamel presu. Nakon godinu dana kupuju opremu za grafičku pripremu, počinju raditi svjetleće reklame. Sele u prostor u ulici Ali paše Hećimovića, a da bi se približili kupcima koji redovno dolaze u banke preseljavaju u današnju ulicu Safeta Hadžihasića 2.000 godine.

Firma dolazi u krizu jer nije bilo posla. Nisu imali plate, porodice izdržavali iz prihoda firme. Bajro je imao veliku porodicu odlazi da radi jedan mjesec u građevinskoj firmi koja je izvodila radove na Hvaru. Poslije toga Bajro se opredjelio za drugi posao, Senad sam preuzima firmu 2.004. godine.Kupuje kuću u Vukovu gdje prenosi proizvodnju i gdje i danas radi.Firmu registruje kao d.o.o. i dobiva ime Alfa omega marketing.

Danas firma ima 7 radnika, a u firmi rade i dva Senadova sina Ahmed i Kasim sa kojima dijeli

vlasništvo firme.

Danas je to u širem okruženju najbolja firma u ovoj oblasti, a među pet najbolji u BiH.

Nude usluge digitalne štampe, laserskog graviranja, CNC obrade metala, izradu svjetlostnih reklama, 3D svjetleća slova (3D reklame).Firma raspolaže sa 1.000 m2 poslovnog prostora. Investirali su u najbolju opremu u ovoj oblasdti pa neke operacije rade i za konkurenciju.

Inače Senadova poslovna filozofija je nešto što sam prvi put čuo. Nije to firma samo oca i sinova, nego svih radnika. Radnici rade od 9-17, ali to vrijeme nije obavezujuće. Mogu da odu ranije, mogu da korsite kombi firme za svoje potrebe, radnici imaju bolja auta od vlasnika, imaju kuće idu na pauzu za doručak kada se dogovore. Nema klasičnu organizaciju i hijerarhiju u poslu. Nema kažnjavanja, odbijanja od plate, nema fluktuacije radnika, jednostavno radi se kao da firma nije samo njih trojice nego svih radnika.

Tri člana Taekwondo akademije Tešanj Šije plasiralo se na Evropsko prvenstvo


U subotu u Zvorniku je održano Državno prvenstvo u Olimpijskom Taekwondou. To je ujedno bio i kriterijski turnir za Reprezentaciju BiH. Naša tri člana kluba uspjeli su se plasirati na Evropsko prvenstvo koje se održava od 21.08-27.08.2021 u Estoniji. Dva člana će nastupiti za Kadetsku Reprezentaciju BiH, Omer Mehmedović i Nihada Hodžić, dok će Nadina Mehmedović, nastupiti u Seniorskim kategorijama U21 Reprezentacije BiH. Sada predstoje detaljne pripreme koje će trajati dva mjeseca kako bi se što bolje pripremili. Stupili smo u kontakt s Nutricionistom kao i sa Sportskim psihologom koji će pomoći oko priprema i samog takmičenja naših takmičara. Zaista će biti teško odraditi sve pripreme i doći do medalje, ali mi ćemo sve učiniti da ostvarimo cilj, a to je popeti se na pobjedničko postolje sa zastavom BiH. Hvala svima na podršci i što nas pratite”, kazali su za ZOS radio iz Taekwondo akademije Tesanj-Šije.

(preneseno sa stranice ZOS Radija)

TR Behar preselila u nove prostorije

    Trgovačka radnja Behar preselila je u novi iznajmljeni prostor, tamo gdje je do skora bila NBL banaka. Do sada je bila smještena u zgradi vlasništvo Huse Katice na Trgu Ferhad-bega.

Radnja su osnovale sestre Mirsada Đulić i Murisa Ireiz 2010. godine. Radnja je nudila odjeću za sve uzraste. Preselile su prije petnaestak dana, a sada su svoju ponudu i proširile. Pored odjevnih predmeta nude i usluge krojačke radnje za popravke i šivenje novih odjevnih predmeta po narudžbi. Planiraju u ponudu uvesti i prostirke.

Murisa i Mirsada ispred novog polovnog prostora

Pioniri Tošk-a prvi na turniru u Doboju

Danas su putevi do informacija različiti. Postoje oni preko zvaničnih obavijesti, poziva, portala, ali i usmenih informacija pojedinaca. Posebno mi je zadovoljstvo zabilježiti informacije od djece učesnika u nekom sportu. Tako sam ovaj put uspio dobiti informaciju od kapitena ekipe pionira uzrasta 2008 godište Toška golmana Eldara Plančića o njihovom nastupu na turniru u Doboju.

U nedjelju 20.6. u Doboju je odigran turnir fudbalera rođenih 2008. godine. Učestvovale su ekipe:iz Sporting iz Teslića, Željezničar iz Doboja, Tremed Trepča i Tošk-a.

Eldar Plančić sa pobjedničkim peharom

U fimalnoj utakmici ekipa Toška je pobjedila Sporting iz Teslića sa 2:1 i tako osvojila prvo mjesto. Treneri ekiše su Nedim Mujkanović i Taarik Jabandžić.

Nakon razgovora sa Eldarom i fotografisanja sa peharom on je otišao na trening. Ekipa njegovog uzrasta dva puta je bila prvak Kantonaln elige, a od iduće sezone nastupaju na velikim terenima. Zasto su pripreme već počele. Treniraju u Mekišu jer se na stadiona Toška sanira trava.

Sjede:Abid Hadžiedhemović, Ahmet Piro, Amar Bašić, Muhamed Bašić, Faris Ramić, Kerim Jabandžić,

Stoje: Tarik Jabandžić (trener), Hidajet Jašić, Aldin Garić, Vedad Djedović, Anel Deljkić, Emrah Mujaković, Eldar Plančić i Nedim Mujkanović (trener)

Foto zabilješka-radovi na značajnim objektima

Nakon izgradnje temelja na munari Ferhad-begove džamije počelo zidanje ćupa

Sportska dvorana u Jelahu

Foto zabilješka

Srdačan slučajni susret nekadašnjih stranačkih kolega, a danas političkih protivnika: Šemsudim Mehmedović (SDA), Dino Konaković i Aljoša Čampara (NiP)

Stare fotografije

Učenici Niže realne gimnazije u Tešnju koja je završni razred završila nakon uvedenog osmogodišnjeg školovanja 1958. Godine

Leže s lijeva:

Rušto Pobrić, Ratko Spasojević, Gavro Glavendekić i Muhamed Bešić

Drugi red sjede:

Šućro Bečirčić, Nedelljko Milanović, Džemal Muslija, Ćazim Katica, Muhamed Hećimović, Fuad Smailbegović, Seid Krdžalić, Aljo Džinalić, Šemso Fejzić, Safet Agić

Treći red stoje:

Ibrica Ćehajić (nije bio iz ovog razreda), Mahmut Kantić, Nađa Krdžalić, Zumreta Rakić, Fikreta Ćehajić, Zinaida Šiljak, Esma Smailbegović, Sabrija Kahvić, Šemsa Bešlagić, Subhija Galijašević, Zuhra Isić, Beska Tahirović, Šida Širbegović, Ivan Barić i Suljo Hadžiedhemović.

Zadnji red stoje na klupi:

Meho Mešić, Hakija Terzić, Tahir Fetibegović, Smail Handžić, Ferid Bejtić, Rasim Korajlić, Alija Fejzić, Džemal Mević, Besim Prnjavorac, Avdo Bukvić, Meho Prnjavorac, Hasan Zeničanin, Salih Mešić i Ivan Kelava

S lijeva: Čedomir Janjić učitelj, Haso Šeljmo, Rasim Korajlić i Meho Bajraktarević u OŠ 9.
septembara 22.12.1976. godine

(Fotografija i identifikacija Rasim Korajlić).

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *