MHM Robotics d.o.o.firma koja se baviproizvodjnom CNC mašina

Prije oko 40 godina u Tešanj je stigla prva CNC mašina iz Njemačke, kao vrhunac tehnologije tog vremena, a iz Tešnja će uskoro biti isporučena CNC mašina za Austriju kao proizvod pameti domaćih stručnjaka. Projektant i proizvođač CNC mašine je firma MHM Robotics d.o.o.Tešanj, sa sjedištem u Mrkotiću. Jedna firma iz Tešnja isporučila je automatsku liniju za montažu filtera u JužnuAmeriku. Rezultate u proizvodnji CNC mašina i automatskih linija su imali domaći stručnjaci i u nekim drugim firmama, ali je ovaj put CNC mašina rezultat rada veoma mladih stručnjaka i ako ne prva onda sigurno među prvim koja će biti izvezene u neku evropsku zemlju.

Osnivači firme su; Medin Zukanović dipl ing mašinstva iz Tešnja , Harun Hatkić dipl ing mašinstva iz Tešnja i Muhamed Ljevaković dipl oec iz Sarajeva (ali sa tešanjskim korjenima Ljevakovića iz Trepča). Medin Zukanović je ovladao i znanjima iz elktronike i radi na projektovanju i izradi upravljačkog sitema, a konstrukcija , izrada dijelova i montaža specijalnost su Haruna Hatkića.

 

S lijeva Medin Zukanović, Harun Hatkić i Muhamed Ljevaković

Firma MHM Robotics d.o.o.je osnovana 16.8.2022. godine, a već je proizvela veliki broj mašina za drvnu, prehrambenu i metalnu industriju. Sve mašine su proizvedene za različite kupce i na osnovu specifičnih zahtjeva.

 Pojava ovakvih firmiu BiH sa velikim učešćem pameti je veoma važna za razvoj privrede u BiH. U budućnosti će se sve više osjećati nedostatak radne snage i potreba za savremnim mašinama, robotizacijom i digitalizacijom se nameće kao imperativ za sve procese rada u tešanjskim, ali i svim drugim firmama u BiH.

Harun Hatkić pored CNC mašine koja je u završnoj fazi montaže i ispitivanja

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *