Tešanjski dnevnik 31.5-7.6.2021 godine

Najviše rukovodstvo RS-a protiv dolaska novog visokog predstavnika. Kompletno rukovodstvo bilo u Beogradu na konsultacijama sa predsjednikom Republike Srbije Vučićem i premijerkom Brnabić. U svom mandatu Dodik, kao člamn Predsjedništva održao samo jednu sjednicu. Budžet BiH nije još uvijek usvojen.

Konačno nakon dugotrajne pravne bitke i konačne odluke Suda za ljudska prava iz 2019. godine počelo uklanjanje nelegalno izgrađene crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Vakcine u velikim količinama dolaze samo u najavama. Srbija otvorila mjesta za vakcinisanje građana BiH, žirom države, čak i bez najave elektronskim putem.Za ovaj vikend vakcinisano više od 1.000 građana BiH. Za to vrijeme premijer FBiH Novalić kazao da Vlada nije potrčala za vakcinom da ne bi bili pokusni kunići kao Srbija i Izrael!?

Vrijeme promjenjivo sa par sunčanih toplijih dana, ali još uvijek niskim temperaturama tokom noći. Početkom sedmice bilo sbnijega na planinama.

Prva nogometna liga FBiH, TOŠK osvojio drugo mjesto sa 54 boda iza Posušja sa 61 bodom, ispred Rudara iz Kaknja sa 50 bodova.

Korona

Ublažene epidemiološke mjere. Dozvoljeno okupljanje 100 osoba na otvorenom i 50 u zatvorenom prostoru. Dozvoljena organizacija većih skupova u okviru predhodnih mjera uz uslov obaveznog antigenskog ili PCR testa.

31.5.

U BiH registrovano 40 novozaraženih osoba (FBiH 25, RS 11, DB 4), preminulo 11 osoba (FBiH 2, RS 9)

1.6.

U BiH registrovane 34 novozaražene osobe (FBiH 24, RS 10), preminulo 20 osoba (FBiH 13, RS 7). U DB nije bilo novozaraženih niti preminulih.

U Tešnju registrovano 6 novozaraženih osoba.

2.6.

U BiH registrovana 81 novozaražena osoba (FBiH 41, RS 31, DB 9), preminulo 17 osoba (FBiH 14, RS 3)

U Tešnju registrovano 5 novozaraženih osoba

3.6.

U BiH registrovana 81 novozaražena osoba (FBiH 41, DB 31, DB 9) preminulo 17 osoba (FBiH 14, RS 3).

U Tešnju nisu registrovane novozaražene osobe.

4.6.

U BiH registrovano 80 novozaraženih osoba (FBiH 51, RS 27, DB 2), preminulo 29 osoba (FBiH 20, RS 9).

U Tešnju registrovane 3 novozaražene osobe.

5.6

U BiH registrovane 52 novozaražene osobe (FBiH 36, RS 12, DB 4), preminulo 12 osoba (FBiH 4, RS 8).

U Tešnju registrovane 4 novozaražene osobe.

6.6

U BiH registrovano 56 novozaraženih osoba (FBiH 24, RS 29, DB 3), preminulo 8 osoba(FBiH 4, RS 4)

Stonoteniseri STK NEC ušli u viši rang takmičenja

Muška seniorska ekipa STK NEC Tešanj u takmičarskoj sezoni 2020/21, kroz učešće u 16 kola Druge Federalne lige BiH u stonom tenisu osvojila prvo mjesto sa 16 pobjeda i 2 poraza, čime je obezbjedila prelazak u viši rang takmičenja tj. Prvu Federalnu ligu u kojoj će se takmičiti od septembra mjeseca tekuće godine.

Članovi ekipe sa trenerom, s lijeva:Vlado Pijunović, Alem Prnjavorac, Adnan Kopić i Besim Sejdić, trener

Stonoteniski klub NEC Tešanj je osnovan 2012 godine. Trenažni proces je u proteklom periodu održavan u Kraševu, Tešnju, a u zadnje vrijeme treniraju u sportskoj dvorani u Kaloševiću. Klub ima 45 članova, koji su raspoređeni po kategorijama: najmlađi kadeti, mlađi kadeti, kadeti, juniori, seniori i veterani.

Predjednik kluba je Besim Sejdić koji ujedno obavlja i trenerski posao.

STK NEC je poznat po organizaciji Besplatne škole stonog tenisa za sve zainteresovane građane i organizaciji prestižnog Međunarodnog turnira u stonom tenisu TEŠANJ OPEN.

Pored Federalne lige u stonom tenisu, klub se takmiči i u Ligi veterana BiH gdje bilježi odlične uspjehe, te je prošlogodišnju sezonu završio na drugom mjestu u BiH.

Treninzi se održavaju ponedeljkom, srijedom i subotom od 19,00 do 21,00 sati u sportskoj dvorani u Kaloševiću i trenutno je aktuelna provedba projekta Besplatna škola stonog tenisa za sve zainteresovane građane.

Klub je obezbjedio optimalne uslove za trening, posjeduju 12 takmičarskih stolova, dva elektronska uređaja tzv. “robota” za trening i drugu potrebnu opremu a u planu je angažovanje još jednog trenera koji će raditi trenažni proces sa mlađim kategorijama.

Stoni tenis kao olimpijski sport je veoma popularan među mlađim naraštajima a u zadnje vrijeme sve veći broj pripadnica ljepšeg spola i rekretivaca igra stoni tenis na području Općine Tešanj.

Fatima Hadžikadunić, učenik Generacije JU Srednje tehničke škole

Učenik generacije Srednje tehničke škole za školsku 2020/21 godinu je Fatima Hadžikadunić učenica Srednje elektrotehničke škole.


Rođena je u Tešnju 23.09.2001.godine. Osnovno obrazovanje stekla je u OŠ 1. mart u Jelahu učestvujući na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima iz matematike i fizike. Nakon završetka osnovne škole proglašena je učenikom generacije 2017. godine .Upisuje 2017. godine Srednju elektrotehničku školu. Tokom školovanja učestvovala je na raznim takmičenjima, aktivnostima i projektima. U prvom razredu je učestvovala na kantonalnom takmičenju iz matematike i osvojila 4. mjesto i prolaz na federalno takmičenje, te na kantonalnom takmičenju iz fizike (6. mjesto) i općinskom takmičenju iz vjeronauke na kojem je osvojila 3. mjesto. U drugom razredu je ponovo učestvovala na kantonalnom takmičenju iz matematike i osvojila 3. mjesto i prolaz na federalno takmičenje i na kantonalnom takmičenju iz fizike (6. mjesto). Sa ženskim rukometnim i fudbalskim timom osvojila je 1. mjesto na općinskim takmičenjima, a na kantonalnim 4. mjesto u rukometu i 2. mjesto u fudbalu. Te godine učestvovala je i na STEM kampu u organizaciji Asocijacije za napredak nauke i tehnologije na kojem je učestvovalo 50 srednjoškolaca iz čitave BiH. U trećem razredu bila je učesnik projekta Let's  look together over
the fence u kojem je učestvovala Tehnička škola i iz Čačka. Sa ženskim rukometnim timom osvojila je 1. mjesto na općinskom takmičenju, a kantonalno takmičenje kao i ostala kantonalna takmičenja koja su bila predviđena nisu održana zbog obustavljanja nastavnog procesa. U četvrtom razredu je bila učesnik projekta Green Western Balkan- Better Western Balkan na kojem je učestvovali pored naše škole i Tehnička škola iz Čačka a cilj projekta je bio podizanje svijesti o očuvanju okoline. U našem kantonu u školskoj 2020/21 nisu održana kantonalna takmičenja iz matematike i fizke, ali su održana federalna takmičanja iz ovih predmeta na kojima je osigurala učešće putem online kvalifikacija. Učestvovala je na STEMtembruScience@HomeChalleng  i Physics Brawl, međunarodno ekipno takmičenje iz fizike koje organizuje Charles University iz Praga.

Počela obuka iz micro:bit-a, robotike i arduino programiranja

U organiozaciji UG STEMLAB uz podršku Općine počela je obuka za mlađe uzraste iz mikro;bita, robotike i arduina. Obuka je počela prošle sedmice, prisustvuje oko 50 polaznika uzrasta od 8-17 godina, aodvija se po grupama shodno epidemiološkim zahtjevima.

Predavači su nastavnici OŠ Huso Hodžić:Haris Mularifović iz mikro;bita, Tarik Kantić iz robotike i Adnan Čamdžić iz arduino programiranja.

Prisustvovao sam jednoj grupi i pratio obuku. Djeca su na računarima pratila i radila radnje koje im je predavač pokazivao na pametnoj tabli. Upoznali su se sa elektronskim elementima, senzorima za temperaturu, pokret, svjetlost. Na arduino prograsmiranju su učili spojanje raznih senzora, displeje, led, intras ID diode, tranzistore, otpornikei ostale aktivne i pasivne elektronske komponente. Na taj način će polaznici obuke moći kreirati interaktivne hardware i software kreacije. Na kraju obuke proglasit će se najbolje kreacije za koje će nagrade obezbjediti Mann und Humme .BA.

Najmlađi polaznik obuke je Riad Čamdžić sa 8,5 godina, a najstariji ima 17 godina i učenik je Srednje elektrotehničke škole u Tešnju.

Polaznici obuke sa nastavnicima Harisom Mularifovićem (stoji) i Adnanom Čamdžićem (sjedi)

Promovisana TV serija za djecu pod nazivom Doba djetinjstva

U restoranu Teša promovisana je dječija TV serija pod nazivom Doba djetinjstva. Scenario i režiju je napisao Halid Hundur, vlasnik TV Amna, direktor je Muris Huskić, koproducenti Planjaks d.o.o. i AS d.o.o., kamera i montaža Dženaida Krdžalić. Muziku za seriju je svirao Emir Jabandžić koji živi u Holandiji i poznat je kao pilot putničkog aviona kompanije KLM, a kostimografiju je uradila Edina Artuković.

U seriji su glumila djeca:Adna Krdžalić, Ensar Sinanović, Neira Huskić i Ajla Krdžalić.

Na promociji je prikazan jedna epizoda serije, predstavljeni glumci, navedeni učesnici u realizaciji.

TV serija je namijenjena uzrastu 1-12 godina. Halid Hundur je naglasio da je sve u i oko serije tešanjsko i sve je prvi put, a nada se ne i zadnji.

Halid kaže da se odlučio za ovakav projekat koji nije komercijalni na osnovu znanja koja je stekao edukacijama koje je imao od BiH do Kanade i da je sticao znanja i kod Aleša Kurta.

Promocijiji je prisustvovao veći broj posjetilaca.

S lijeva: Adnas Krdžalić, Ensar Sinanović, Nejra Huskić, Ajla Heralić i Halid Hundur

Stare fotografije

S lijeva: Husein Kotorić, Jusuf Mulabdić, Hakoja Srkalović i Osman Šišić

(Fotografija Huseina Kotorića)

Ahmo Hundur (lijevo) i Smail Terzić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *