Tešanjski dnevnik 19-26.4.2021. godine

BiH je do sada dobila, putem donacija, 60.000 doza cjepiva, a očekuju se donacije iz Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije, ukupnom iznosu 94.800 doza. To su podaci Ministarstva civilni
poslova BiH. U ovoj brojci se ne nalaze vakcine iz Malezije u količini od 50.000 doza.

Posredstvom Covax mehanizma do sada je stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije. Do kraja drugog kvartala očekuje se 99.105 doza, a do kraja trećeg 114.717 kvartala, sve u ovoj godini, ukupno 213.822 doze. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza cjepiva iz Republike Poljske. RS je direktno nabavila 42.000 cjepiva.

Puno strasti izazvale su izjave Dodika i Izetbegovića. Dodik je po starom običaju govorio o odcjepljenju RS-a, formirao tim za pregovore, a Izetbegović odgovorio da će u slučaju rata stati ispred ljudi i povesti ih u borbu. Uslijedile su reakcije, Dodik jeposlije izjavio da ni po koju cijenu nije za rat, samo za opciju mirnog razlaza.

Večina političkih analitičari smatra da su ovo predstave kako bi se skrenula pažnja sa odgovora na loše stanje ekonomiji, nedostatak cjepiva, nelikvidnost države, dugovima i novog zaduženja RS-a od 300 miliona dolara na londonskij berzi.

SDA ostaje i bez zadnjeg načelnika u sarajevskim općinama. Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić prelazi u SBiH, pripremit će kongres ove stranke za 29.5. i dovesti deset zastupnika. Špekuliše se da će mu se pridružiti i podpredsjednik SDA Denis Zvizdić.

Vrijeme promjenjivo sa padavinama, vikend sunčan sa temperaturama do 20°C.

Korona virus

19.4.

U BiH registrovana 471 novozaražena osoba (FBiH 369, RS 92, DB 10), preminule 33 osobe (FBiH 15, RS 14, DB 4).

20.4.

U BiH registrovano 387 novozaraženih osoba (FBiH 260, RS 116, DB 12), preminulo 68 osoba (FBiH 45, RS 21, DB 2).

U Tešnju registrovano 19 novozaraženih osoba.

21.4.

U BiH registrovane 722 novozaražene osobe (FBiH 357, RS 268, DB 97), preminulo 86 osoba (FBiH 55, RS 25, DB 6).

U Tešnju registrovane 24 novozaražene osobe.

22.4.

U BiH registrovano 1.239 novozaraženih osoba (FBiH 963, RS 236, DB 40), preminulo 57 osoba (FBiH 40, RS 17).

U Tešnju registrovano 6 novozaraženih osoba.

23.4.

U BiH registrovano 1.256 novozaraženih osoba (FBiH 857, RS 355, DB 44), preminula 81 osoba (FBiH 55, RS 21, DB 5).

U Tešnju registorvano 10 novozaraženih osoba.

24.4.

U BiH registrovane 362 novozaražene osobe (FBiH 84-nepotpuni podaci privatnih laboratorija, RS 242, DB 36), preminulo 39 osoba (FBiH 22, RS 14).

U Tešnju registovano 18 novozaraženih osoba.

25.4.

U BiH registrovano 738 novozaraženih osoba (FBiH 433, RS 263, DB 32), preminulo 39 osoba (FBiH 24, RS 12, DB 3)

Počela vakcinacija građana

Od ponedeljka 19.4. počela je vakcinacija građana u Tešnju. Nakon vakcinacije medicinskog osoblja sada se vakciniše različite rizične grupe građana. Tokom ove sedmice vakcinisano ih je oko 200. Pristižu vakcine iz donacioja pa će se vakcinacija nastaviti i iduće sedmice.

Potpisani ugovori za ljetno održavanje puteva

Načelnik mr. Suad Huskić potpisao je ugovore za ovosezonsko-ljetno održavanje puteva i kanala uz puteve. Ove godine je bilo više 30%-50% ponuda po pojedinim lotovima nego predhodnih godina. Nakon provedene procedure potpisani su ugovori:

  • Održavanje asfaltnih puteva: Dobojputevi Doboj Jug d.d., vrijednosti radova 246.698 KM.
  • Održavanje, makadamskih puteva: KM Gradnja d.o.o.Tešanj, vrijednost 70.200 KM.
  • Održavanje i sanacija propusta, putnih priključaka, propusta, putnih kanala: Trans-putevi d.o.o. Doboj Jug. Vrijednosti 58.383 KM

S lijeva: Saća Prnjavorac direktorica Bosnaputeva, mr. Suad Huskić i Semir Kurdić KM
Gradnja

Ukupna vrijednost investicije je 326.000 KM (sve cifre su sa PDV).

Potpisan je još jedan ugovor sa Doboj putevima. Naime u ranijem periodu MZ-e su same ugovarale poslove sa firmama, ali nisu izvršile obavezu plačanja. Takvi dugovi još od prije 20 godine uvećani su za kamate i povlačili se po sudovima. Općina je preuzela obavezu vraćanja, a zadnji dug će bit isplaćen prema Doboj putevima, nakon šti su se odrekli kamata.

Teškoće u radu vrtića

    Pred potpisivannje ugovora za održavannje puteva sreo sam predsjedn icu Aktiva direktora predškolskih ustanova Sedinu Bajraktarević, sa Amelom Kulovac. Razgovarale su sa Načelnikom o teškoćama u radu predškolskih ustanova nastalih donesenim mjerama kojima su morali obustaviti rad. Naime 19. 3.,zbog pogoršanja epidemiološke situacije donesena je mjera zatvaranja predškolskih ustanova koja je trajala mjesec dana. Za to vrijeme 500 mališana u devet vrtića nije pohađalo ove predškolske ustanove, a 200 odgajatelja je ostalo bez plata, jer roditelji za taj period nisu plaćali troškove koji su fiksni.

Ovakva mjera imala je dva negativna efekta:posljedice na psihološko stanje djece i nedostatak sredstava za nadoknade zaposlenim. Pored toga jedan broj roditelja došao je u situaciju, da dok radi, nema gdje ostaviti djecu. Amela Kulovac je govorila o uticaju prekida na pedagoški rad i posljedicama.

Načelnik im je kazao da će Općina pokušati iznači sredstva za pomoć jer cijeni da je to značajan interes zaposlenih građana.


Sedina Bajraktarević (lijevo) i Amela Kulovac

Otvorena prodavnica Hidžab shop

    Na Gornjoj čaršiji u iznajmljenom poslovnom prostoru otvorena je specijalizovana prodavnica tekstilnih proizvoda pod nazivom Hidžab shop. U prodavnici se nude tunike, suknje, džilbane (haljine sa rajfešlusom), marame i dr. U ponudi postoje specifični odjevni predmeti koje nose muslimanke. Vlasnica je Mirheta Hodžić, supruga Enesa. tešanjskog brijača.

Mirheta kaže da su joj u pokretanju biznisa dala podršku i pomogla djeca, posebno kćerka Aida.


Realizovan jedan dio sadržaja manifestacije Proljeće sa Planjaxom

U okviru manifestacije Proljeće sa Planjaxom koja se održava od 5.3-30.4. održano je nekoliko sadržaja.

Tako je u srijedu 21.4. otkriven spomenik knjizi koji je postavljen u krugu Grupacije, u Aleji pisaca na zasađenu sadnicu postavljno ime Enesa Kujundžića, zatim je održan Pjesnički maraton.

Spomenik knjizi čini velika granitna oblikovana gromada na kojoj je uklesan tekst:

Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikam, reljefom i duborezom jer ona gradi spomenik u srcu onoga koji je čita. Zapis iz Egipta

O Planjaxu, knjizi i spomniku govorili su Ibrahim Spahić, pjesnik i organizator Međunarodnog festivala Sarajevska zima i Gradimir Gojer, akademik, pisac, redatelj, teatrolog, koji je je zvanično otkrio spomenik.

Akademik Gradimir Gojer je otkrio je Spomen uz riječi: Ovo je prvi Spomen knjizi koji je neko napravio u Bosni i Hercegovini.

Aleja pisaca nalazi se u dvorištu odjeljenja OŠ Abdulvehab Ilhamija iz Mrkotića. Povodom 30 godina uspješnog poslovanja grafičari izdavačko,štamparske kuće Planjax komerc zasadili su 30 sadnica na kojima se nalaze imena najtiražnijih pisaca čija su djela izašla u izdanju Planajxa proteklih 30 godina. To su:Ismet Bekrić, Šahdo Bošnjak, Ramiz Brkić, Denis Dželić, Meša Đedović, Šimo Ešić, Gradimir Gojer, Vehid Gunić, Hadžem Hajdarević, Avdo Halilović, Idriz Hodžić, Nedžad Ibrišimović, Jagoda Iličić, Senada Kadribašić, Ibrahim Kajan, Dževad Kučukalić, Tvrtko Kulenović, Kemal Ljevaković, Bajro Perva, Bajruzin Hajro Planjac, Sara Sabri, Abdulah Sidran, Ibrahim Spahić, Mile Stojić, Suada Suljić Sokolović, Muhidin Šarić, Galib Šljivo, Kadifa Tahirović, Davorka Tschanz i Marko Vešović. Na sadnicu je postavljno još jedno ime Enesa Kujundžića

Dio Planjaxove manifestacije je i Pjesnički maraton, čiji cilj je afirmacija i popularizacija domaćih autora. U Pjesničkom maratonu učestvovali su:

Melida Travančić, Šahdo Bošnjak, Semir Spahić, akademik Gradimir Gojer, Bajro Perva, Bajruzin Hajro Planjac, Suad Alagić, Mehmed Đedović, Fajko Kadrić, Muamera Planjac, Ibrahim Spahić, Dževad Kučukalić, Jasmin Mehičić, Stjepan Đurčević Stipa, Ilijaz Dudić, Milan Džida, Maida Ajan, Amir Talić, Muhin Šarić, Rezak Hukanović, Amir Mašić, Đuro Kesić, Nura Suljkanović.

Pesnici će dostaviti svoje dvije pjesme kako bi se štampala zbirka pjesama.

Prije početka Pjesničkog maraton dodijeljene su nagrade za najprodavanije knjige u 2020. godini:Udovičke zemlje Fajke Kadrića, Put znaš Mehmeda Đedovića i Sjenke u sjenci Mevlide Travančić..
Predstavnik Fondacije za izdavaštvo Bosne i Hercegovine Ernad Grahić, također je bio prisutan manifestaciji jer veliki broj knjiga upravo je nagradila ova Fondacija.
Svečanu sliku otvaranja Spomenika dali su svojim izgledom u narodnoj nošnji članovi Udruženju Merdžan Bobare-Brinčići-Blaževci.

Stare fotografije

Fotografija iz Arhive Smaila Terzića, sada u Muzeju. Na poleđini fotografije piše:

Početak rušenja kafane Halila Ramovića, za gradnju objekta “Sava” Orašje 3.8.1969. godine

Na ulici se vide dva sestrića Asko i Mirso.

Maj 1980, matura Amre Denjalić

S lijeva: Husein Galijašević, Sabrija Bradarić, Nađa Galijašević, Ruvejda Kotorić, Rema Denjalić, Amir Denjalić, Enes Denjalić, Amra Denjalić, Haro Denjalić i Husein Kotorić

(Fotografija Huseina Kotorića)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *