Tešanjski dnevnik 26.4-3.5.2021. godine

Kina donirala BiH 50.000 cjepiva, Austrija 32.000. Iz Covax mehanizma najavljena isporuka 100.000 doza cjepiva u vrenu od 3-9.5. Treći val pandemije slabi. U ovoj sedmici u BiH je registrovano manje novozaraženih i preminulih nego prošle sedmice. U Tešnju je ove sedmice registrovan 51 novozaraženi, što je manje za 26 nego prošle.

Praznik Prvi maj ove godine, zbog epidemije, a dijelom i Ramazana nije obilježavan na tradicionalan način u BiH pa i Tešnju. Nije bilo proslave u Jelahu koja se održava 2. maja, niti izletnika na Kiseljaku, a mali je broj bio iz roštilju svojim baštama.

Radnici su obilježili praznik mirnim protestima ispred Vlade FBiH. Tu su bili rudari koji se boje ostanka bez posla najavčljenim rekonstrukcijam u rudnicima. Svoje nezadovoljstvo plaćama i stanjem izrazili su i radnici metalne i drvne industrije, šumarstva, radnici uslužnih djelatnosti.

Vrijeme promjenjivo tokom sedmice, sa višim temperaturama tokom vikenda.

Korona virus

Ove sedmice sam vakcinisan zajedno sa svojim članovima domaćinstva, suprugom (70) i punicom (92). Postupak je krenuo od prijave kod porodičnog ljekara bez izričitog zahtjeva za nekom vakcinom. Na moje pitanje koja je vakcina najbolja, moj doktor je kazao:

Ona prva koju možeš dobiti.

Dobili smo poziv da se javimo u tačno određeno vrijeme u Dom zdravlja. Tamo nas je dočekala medicinska setra preuzela knjižice, sjeli smo na klupe i skoro tačno u zakazano vrijeme počeli sa vakcinacijom. Tim za vakcinaciju, predvođen dr. Miladom Ahmetagić, je ljubazan i profesionalan. Oni koji strahuju od dugačke igle koju svakodnevno gledaju na TV neka se ne plaše, sestra Hajra Numić to radi tako da i ne osjetite ubod.

Doktorica uzima podatke, o reakcijama na eventualno ranije primane sezonske vakcine protiv gripe, pita vas da li ste zadnje sedmice imali temperaturu, da li ste uzimali antibiotike, imate li problema sa niskim trombocitima. Mjeri vam pritisak, a zatim posluša rad pluća. Nakon toga prelazite u susjednu prostoriju gdje vam medicinska sestra daje vakcinu. Upućuje vas da moguće rekcije i šta trebate preduzeti, a to vam sve piše i na jednom obrascu koji dobijete sa iskaznicom za imunizaciju.

Mnogi sugrađani su zbunjeni raznim informacijam sa interneta i sredstava informisanja. Slušao sam obrazovanog čovjeka kako priča o teoriji zavjere bogatih, kako ćemo svi koji se vakcinišemo umrijet od nje. Preko 100.000 miliona Amerikanaca vakcinisano. U Tešnju je vakcinisano preko 650 osoba i niko nije došao do hitne pomoći. Fehim Smailbegović je vakcinisan, a gazi 84. godinu života, Zejna Livnjak 93. godinu i nikakvih problema nisu imali. Pišem ovo iz razloga da ohrabrim one koji se nisu vakcinisali da se prijave svojim porodičnim ljekarima. Ako se ne prihvati vakcinisanje u većem broju nećemo imati kolektivni imunitet, a vakcina je u ovom trenutku jedini lijek. Pristalice teorija zavjere bi trebali samo jedan dan da provedu u Covid bolnici pa da vide da Covid 19 nije ni malo bezazlen.

Tačno je da su biološke tehnologije naslijedile inforamtičke i da otkrivena genestke rešetka daje ovoj tehnologije neslućene mogučnosti pa i zloupotrebe, ali tako je bilo sa svim novim tehnologijama pa smo ih prihvatali i koristili za našu dobrobit.

Fehim Smailbegović Beli čeka vakcinisanje

26.4.

U BiH registrovano 320 novozaraženih osoba (FBiH 231, RS 86, DB 3), preminulo 39 osoba (FBiH 20, RS 18, DB 1).

27.4.

U BiH registrovno 180 novozaraženih osoba (FBiH 133, RS 43, DB 4), preminulo 65 osoba (FBiH 34, RS 28, DB 3).

U Tešnju registrovano 18 novozaraženih osoba.

28.4.

U BiH registrovana 761 novozaražena osoba (FBiH 472, RS 227, DB 62), preminule 62 osobe (FBiH 43, RS 17, DB 2).

U Tešnju registrovano 11 novozaraženih osoba.

29.4.

U BiH registrovano 646 novozaraženih osoba (FBiH 389, RS 229, DB 28), preminulo 46 osoba (FBiH 30, RS 15, DB 1).

U Tešnju registrovano 10 novozaraženih osoba.

30.4.

U BiH registrovano 488 novozaraženih osoba (FBiH 179, RS 182, DB 27), preminulo 48 osoba (FBiH 35, RS 12, DB 1).

U Tešnju registrovano 8 novozaraženih osoba.

1.5.

U BiH registrovano 595 novozaraženih osoba (FBiH 288, RS 275, DB 32), preminulo 39 osoba (FBiH 20, RS 16, DB 3).

U Tešnju registrovano 5 novozaraženih osoba.

2.5.

U BiH registrovana 371 novozaražena osoba (FBiH 249, RS 112, DB 20), preminulo 28 osoba (FBIH 10, RS 17, DB 1).

Uručeni čekovi za projekte Omladinske banke

U sali Općinskog vijeća Tešanj potpisani ugovori i uručeni čekovi za 19 projekata neformalnih grupa mladih koji su odobreni putem Omladinske banke. Ukupna vrijednost projekata je 45 479,00KM. a sredstva su obezbijedili Općina Tešanj i Fondacije Mozaik, a dio sredstava osigurale su neformalne grupe mladih.

Radi se o projektima: Mapa Trepče, Likovne radionice, Izvor vode Petrovače2, Šetalište Lepenica, Uređenje doma, Škola rukometa za dječake i djevojčice – Kalošević, Nabavka opreme za strijelce Streljačkog kluba Tešanj, Vrijeme je za stoni tenis, Rekostrukcija Omadinske staze, Igralište za djecu -osmijeh na licu, Pravimo reformu u našoj lokalnoj zajednici, Aktivnošću žena do naprednijeg društva, Rasvjeta na stadionu MZ Dobropolje/Mekiš, Sportski kutak Zdrav pogled na svijet2, Zaštitne mreže za stadion Sječe, Razvoj motorike i sportskih vještina pomoću nabave prikladne sportske opreme, Ograda za dječije igralište, Sport je IN budi i TI i Igralište za djecu.

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.(opcina-tesanj.ba)

Počeli radovi na sanaciji Ferhad-begove džamije

U srijedu 28.4. počeli su radovi na saniciji Ferhad-begove džamije izmjenom temelja munare. Vrše se pripreme i za saniranje vanjske sofe.

Radove izvodi firma Bosfund d.o.o. iz Tuzle, vlasnika Muvedeta Makarevića, inače rođenog Dobojlije. On je diplomirani građevinski inžinjer, statičar, specijaliziran za projektovanje i izradu temelja zahtjevnih objekata.

Muvedet Makarević nadzire svaki detalj radove

Zatekao sam ga na radilištu i na moju molbu objasnio mi je izvedbu temelja, kakvi su bili i objasnio kakvi će sada biti. Odgovor je zaista zanimljiv. Temelji izgrađeni prije preko 460 godina ima će istu konstruktivnu izvedbu, ali sa novim materijalima i novim tehnologijama ugradnje.

Kod prvobitnog rješenja, prvo su u zemlju zabijeni hrastovi trouglasti šibovi dužine 3-5 m. Zabijani su maljem.Na ovakvu podlogu stavljaju se obrađene kamene ploče tako da se svaka oslanja na dva stuba praveći prstenasti zid visine 1,5 m. N aprsten ide oplata a onda se zida temelj visine 1,5 m.koji ide do nivoa zemljišta na koji se obrađenim kamenom zida ćup, a na njega minaret.

Obzirom da gustina zemljišta nije ista na mjestu svakog šiba dolazilo je do krivljenja temelja a time i munare. Ta ukošenost je bila do 40 cm. Sada se koriste armirano betonski valjci od kojih je prvi kupast. Nabijaju se hidraulikom sa tačno kontrolisanom silom. Na krajevima su navučeni obruči koji se kasnije vare u cjelinu. Kod prvog šipa ostvarena je dubina od 2,5 m , a sljedeći je išao 1,5 metara duže da bi došao do potrebne gustoće.

Na moju molbu Muvedet je napravio skicu izvedbe temelja iz 1559. godine kada je građena

Munaru je srušio snažan vjetar 12.12.2017. godine oko 1 sat. Već tri i po godine traju aktivnosti na iznalaženju rješenja i projektovanju,obezbjeđenju svih potrebnih dozvola, obzirom je Ferhad.begova džamija spomenik nulte kategorije. Restauracija se obavlja pod nadzorom Federalnog zavoda za zaštitu kulturno historijijskih spomenika FBiH.

Vaskrs

Pravoslavci su proslavili uskrsnuće Kristovo-Vaskrs, najveći hrišćanski praznik.

Vjernici odlaze u crkvu i pomole se za duše svojih predaka i zdravlje svojih potomaka.

Detalj iz crkve Presvetog Pokrova Bogorodice

Po završetku jutarnje liturgije počinje vrijeme mrsa i vaskršnje gozbe. Vaskršnji ručak počinje u vrijeme kad je običnim danima vreme za doručak. Ručak se obavlja u porodičnom krugu.

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube.

Na Vaskrs se prvo jede kuhano vaskršnje jaje, a onda ostala jela. I gosti se prvo daruju farbanim jajima, pa se tek onda služe kafom, pićem, ručkom…

Tako su Vaskrs obilježili i tešanjski pravoslavci. Vaskršnju liturgiju u crkvi Presvetog Pokrova Bogorodice u Tešnju vodio je prezviter Miroslav Todorović

Džamija Hrvatinovačka u Tešnju

Tragam veća par godina za 4 džamije koje bi u odnosu na sadašnjih pet činile broj džamija koje je zatekla Austrougarska. Kao i kod džamije Serava polazio sam od sjećanja prenesenih generacijama i tragao za dokaznicom u Gruntovnici.

Tako se mogla čuti informacija da je postojala džamija na Hrvatinovioćima, naseljenom prigradskom naselju na istočnoj strani Grada. Od Ediba Halilovića sam saznao da njegova tetka Šemsa Halilović (kćerka Mustafe Isića tešanjskog kolara) ima informaciju po pričanju starijih gdje je ,mogla biti džamija na Hrvatinovićima. Edib me odveo, Šemsa pokazala, ja na katastar.ba našao katastarski broj, geometar u Općini Senad Mahmutović našao stari katastarski broj i kartu na kojoj je ucrtana džamija.

Mjesto džamije Hrvatinovičke pedesetak metara prije skretanja za Bukvu

Prije toga Ago Mujkanović mi je dao vojnu Austrougarsku kartu na kojoj je takođe ucrtana džamija. Uz pomoć Hikmeta Turalića dobio sam fotokopije dokumenata upisa Austrougarski vlasti 1885. godine kao i Zemljišno- knjižni izvadak prema starim katastarskim brojevima u Gruntovnici.

Iz dokumenata se vidi da je na sadašnjoj katastarskoj čestici 138, staroj 175 bila džamija Hrvatinovička u Tešnju. Više podataka nema. Parcela je sad u vlasništvu nasljednika porodice r. Ekrema Isića. Zahvaljujem se Edibu i Šemsi Halilović, Senadu Mahmutoviću i Hikmetu Turaliću na pomoći u dobivanju informacija i kopija dokumenata.

Preminuo Ilija Vulić Eli-1936-2021.

Od Damira Galijaševića dobih poruku da je preminuo Ilija Vulić Eli. Mi, stariji Tešnjaci, ga pamtimo sa simpatijama

Eli, kako smo ga svi zvali, bio je profesor latinskog, francuskog jezika, a jedno vrijeme I Muzičkog u gimnaziji Musa Ćazim
Ćatić 9 godina, do 1971. godine kada odlazi iz Tešnja.

Eli Vulić je za vrijeme studentskih dana drugovao sa dr. Muhidinom Alićehajićem i njegovom suprugom Brankom. Dr. Muhidin i Branka će uticati na njegovu odluku da sa suprugom Vlastom dođe da radi i živi u Tešnju. U KUD Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva Eli je svirao gitaru u narodnom orkestru (svirao je i harmoniku), pa će muzička znanja i iskustva ove ekipe donijeti jedno zlatno muzičko vrijeme u Tešanj.

Eli je svirao gitaru u TEMUS-ovom jazz orkestru koji su sačinjavali: Fikret Hafizović i Mesud Kahrimanović (bubnjevi), Smail F. Terzić (trombon), Nedžad Hadžiselimović, Hakija Prnjavorac i Izudin Dizdarević (truba), Vahidin Dado Kantić (saksofon), Abdulah Avdo Bukvić (saksofon i klarinet), prof. Eli Vulić (gitara). Od godine 1962., Eli Vulić je bio i rukovodilac ovog orkestra.

U narednih devet godina, koliko je prof. Eli proveo u Tešnju, Eli će dati veliki doprinos obrazovanju, ali u muzičkom gdje će biti okosnica muzičkog života.

Uz pomoć prof. Elija Vulića,  u Tešnju se osniva jazz orkestar.

Elija sam sretao u Sarajevu krajem devedesetih. Predavao je latinski jezik na Pravnom fakultetu. Dok smo sjedili uz kafu on se rado prisjećao ljudi i događaja iz Tešnja. Poklonio mi je svoju knjigu sa posvetom Osnove latinskog jezika-za pravnike čiji recenzenti su bili prof.dr. Vlado Sučić i prof.dr. Mustafa Imamović ,, koju i danas imam u svojoj biblioteci, sa posvetom.

Sahranjen je 30.4. na katoličkom groblju u Brezi.

(Informacije o prof. Iliji Vuliću Eliju i fotografiju pronašao sam u magistarskom radu Damira Galijaševića Sevdalinka u Tešnju od prvih pisanih tragova do danas)

Stare fotografije.

Čuče s lijeva: Rifat Dubošlić, NN,NN, Muharem Bećar, Ahmet Medarić

Stoje: Nurija Brka, Uzeir ef. Galijašević, Hasan ef. Ćatić, Reši def. Handžić, Omer ef Okanović, hafiz Adilović i Avdaga Hadžismajlović

Fotografija Odbora Medžlisa IZ-e sa početka sedamdesetih godina (na fotograsfiji je Uzeir Galijašević koji je bio član Odbora od 1971-1974. godine).

Uzeir ef. Galijašević sa članovima porodice.

S lijeva: kćerka Mina udata Delić, kći Halima udata Korajlić, Zeir. Ef. Galijašević, snaha Zuhra supruga sina Ahmeta.

Ispred unuk Fajko od kćerke Mine

Uzeir ef. Galijašević je rođen u Kotlanicama 1893. godine. Pohađao je Gazi Fehad-begovu medreu u Tešnju i Poljoprivrednu školu u Modriči. Bio je imam u Kamenici (Teslić) 1942-1944, imam GaziFerhad-begove džamije, IMAM Harman džmije, vaspitač u Tešanjskoj medresi do 1946 godine kada je ukinuta.

Bio je član Odbaora Medžlisa IZ- e u Tešnju 1971-1974) godine. I narodu je bio poznat kao narodni ljekar u namještanju išćešenih i slomljenih kostiju i namještanje želudca.

(Fotografije su Uzeirovog unuka Jasmina Galijaševića, a dio teksta je iz knjige Tešanjska duhovnost
otrgnuta od zaborava, Mehmeda Karamovića).

Sa table na Gornjoj čaršiji

PS:Obzirom da mi je displej na foto aparatu pukao, napamet fokusiram fotografiju. Do nabavke novog foto aparata pokušat ću sa više fotografija bez uvida na displeju postavljati najbolju.

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *