Tešanjski dnevnik 17-24.5.2021. godine

Stupilo na snagu primirije između Izraela i palestinske vojne frakcije Hamas. U sukobima poginulo više od 230 osoba od čega je Izrael imao 12 žrtava. Najviše žrtava je bilo u Gazi.

U Sarajevu podrška Palestincima mirnim prosvjedima, Dodik i Čović dali podršku Izraelu. Janša osudio prosvjede u Sarajevu kazavši da sa takvom podrškom BiH neće moći u Evropu. Interesantno je da takvu poruku nije poslao Beogradu kada su tamo održani prosvjedi podrške Paletincima.

Noam Čomski, američki filozof, pisac i politički aktivista je kazao:

    Uzmete mi vodu, zapalite masline, uništite kuću, uzmete mi posao, ukradete moju zemlju, zatvorite mog oca, ubijete moju majku, bombardujete moju zemlju, izgladnjujete nas sve, ponizite nas sve, ali ja sam kriv kada ispalim raketu nazad.

Predsjednica Vlade Srbije položila kamen temeljac, u prisustvu rukovodstva RS-a, na izgradnji hidroelektranu Buk Bijela na Drini iako je Ustavni sud osporio neustavno entitetsko izdavanje koncesija. Premijer Vlade RS-a višković kazao da će Hidroelektrana biti izgrađena bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH .

Vrijeme hladno za ovo vrijeme godine sa povremneim sunčanim dijelovima dana i višim temperaturama.

Korona virus

17.5.

U BiH registrovano 106 novozaraženih osoba (FBiH 66, RS 39, DB 1), preminula 31 osoba (FBiH 13, RS 17, DB 1).

18.5.

U BiH registrovana 71 novozaražena osoba (FBiH 47, RS 21, DB 3), preminulo 25 osoba (FBiH 17, RS, RS 8).

U Tešnju registrovane 3 novozaražene osobe

19.5.

U BiH registrovano 185 novozaraženih osoba (FBiH 97, RS 70, DB 18), preminulo 18 osoba (FBiH 6, DB 11, DB 2).

U Tešnju registrovane 4 novozaražene osobe

20.5.

U BiH registrovano 207 novozaraženih osoba (FBiH 75, RS 121, DB 11), preminulo 15 osoba (FBiH 6, RS 7, DB 2).

U Tešnju registrovano 5 novozaraženih osoba.

21.5.

U BiH registrovana 171 novozaražena osoba (FBiH 79, RS 85, DB 7), preminulo 10 osoba (FBiH 6, RS 2, DB 2).

U Tešnju registrovane 4 novozaražene osobe.

22.5.

U BiH registrovane 132 novozaražene osobe (FBiH 67, RS 58, DB 7), preminulo 12 osoba (FBiH 7, RS 5).

23.5.

U BiH registrovane 103 novozaražene osobe (FBiH 31, RS 63, DB 9), preminulo 9 osoba (FBiH 2, RS 7)

Načelnik primio Nadinu Omerbašić, njenog trenera i predsjednika SK Tešanj

Nadina Omerbašić je obezbjedila mjesto u reprezentaciji BiH u gađanju vazdušnom puškom kao prvakinja BiH i nosilac državnog rekord. Tako je stekla pravo da brani boje naše države na Evropskom prvenstvu koje će se održati od 20.5. u Osijeku, Hrvatska. Tim povodom načelnik mr. Suad Huskić organizirao je prijem za Nadinu kome su prisustvovali predsjednik SK Tešanj Izudin Handžić i trener Sakib Plančić..

S lijeva: Šemsudin Mehmedović, Izudin Handžić Ćiro, Nadina Omerbašić, Sakib Plančić i mr. Suad Huskić

Nadina je i danas aktuelana prvakinja i državna rekorderka. Veliki je to uspjeh za ovu mladu takmičarku kao i za njen klub i cijelu Općinu.

Tokom razgovora trener Sakib Plančić istakao je da SK Tešanj i ako je mlad klub ima značajne sportske rezultate, ali i brojnost članstva od onih najmlađih do seniora. Pored toga uticali su i na širenje ovog sporta u FBiH.

Isatknuta je važnost izgradnje streljane bez koje ne bi bilo rezultata, ali isto tako i pomoći Općine, privrednika i pojedinaca. Za bavljenje ovim sportom, a posebno za postizanje vrhunskih rezultata, potrebno je moderno strelište, kvalitetna oprema i kvalitetno oružje. Samo kao primjer navedeno je odijelo koje mora biti kvalitetno i koje su kupili od proizvođača iz Indije.

Nadina sa trenerom Sakibom Plnčićem

Streljački savez BiH nema novca za troškove odlaska na Evropsko prvenstvo, pa će klubovi morati iznalaziti sredstva. Pored Nadine članovi reprezentacije dolaze još iz klubova iz Sarajeva, Teslića i Bijeljine. Troškovi odlaska, testiranja prije takmičenja, kotizacije i drugih troškova iznose oko 800 €. Uz pomoć pojedinaca uspjeli su obezbjediti ova sredstva.

Na osnovu iznesenih informacija Načelnik je dao obećanje da će obezbjediti sredstva za troškove odlaska na Evropsko prvenstvo, a skupljeni novac će biti iskorišten za kupovinu opreme za ostale takmičare. Predao im je općinsku i državnu zastavu i navijačke šalove.

Veliki doprinos razvoju takmičara, uz asistenciju, jedno vrijeme Bećarevića iz Teslića, ima trener Sakib Plančić koji će biti na prvenstvu zvanični Nadinin trener.

Nadina i njen trener su istakli da je veliki uspjeh i sam nastup na Evropskom prvenstvu, a da je Nadina mlada i da je njena šansa i cilj ostvarivanje kvalifikacione norme za Olimpijadu u Parizu 2024. godine.


Nadina Omerbašić

Dodijeljeni vrijedni darovi trima tešansjkim osnovnim školama

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do i Pedagoški zavod u saradnji sa

Lotary Clubom Zenica realiziraju projekt Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Ze-Do kantonu. Period realizacije Projekta su tri školske godine, a u prvoj, odnosno 2020/2021. godini, uključene su osnovne škole u općinama Tešanj, Usora, Doboj Jug, Maglaj, Zavidovići i Žepče. U narednoj školskoj godini uključit će se osnovne škole iz Zenice, i u trećoj školskoj godini osnovne škole iz ostalih općina Ze-Do tako da će projektom biti obuhvaćeni svi učenici 59 osnovnih škola, odnosno oko 29.000 učenika. Projektnim aktivnostima su planirane obuke za nastavnike razredne nastave i nastavnike b/h/s jezika i književnosti i nabavka knjiga za školsku biblioteku.

Svaka škola je odabrala po dva učesnika u Projektu, i to jednog nastavnika razredne nastave i jednog nastavnika b/h/s jezika i književnosti koji su prisustvovali i aktivno učestvovali u online obuci. Obuke su realizirali stručni savjetnici za oblast obrazovanja iz Pedagoškog zavoda kroz dva dvodnevna modula. Svrha obuke je jačanje kompetencija nastavnika za njihov rad na promociji čitanja s ciljem razvijanja ključnih kompetencija i životnih vještina učenika kao što su kritičko i stvaralačko mišljenje, komunikacijske vještine, originalnost itd.

S lijeva: Naira Jusufović, stručna savjetnica za oblast obrazovanja, Pedagoški zavod Zenica, Ramajana Kukavica, stručna savjetnica za oblast obrazovanja, Pedagoški zavod Zenica, Mensura Beganović, Senad Handžić, nastavnik b/h/s jezika i književnosti, OŠ 9. septembar Medakovo, Aida Salkić, Almir Ljevaković, direktor, OŠ 9. septembar Medakovo, Zahid Ibrahimkadić, nastavnik razredne nastave, OŠ 9. septembar

Rotary club Zenica djeluje od 2018. godine i učestvuje u ovom projketu tako što uz pomoć nastavnika u 59 osnovnih škola nastoje učenike vratiti čitanju knjiga. Svakoj školi će donirati po 215 knjiga, a školamA sa preko 1000 učenika 420 knjiga (ukupno 16.000 knjiga). Projekt traje tri godine, a njegova vrijednost je oko 124.000 USD.

S lijeva: Ifeta Hadžić, Ajra Mustafić i Nejla Hajrić

Predstavnici Pedagoškog zavoda, Rotary cluba ove sedmice posjetili su OŠ Huso Hodžić, OŠ Rešad Kadić i 9. septembar Medakovo i uručili im knjige. Predaji knjiga prisustvovale su direktorica Pedagoškog zavoda prof. Aida Salkić sa sardnicima, i predjednica Rotary cluba Mensura Beganović. Ja sam odbarao da prisustvukem predaji knjiga u Medakovu. Goste su dočekali direktor, priofesori i učenici recitacijom i informacijama o aktivnostima na programu u njihovoj školi. Nastavnicima Handžiću i Ibrahimkadiću su predat su Uvjerenja o obavljenoj edukaciji u okviru Programa. Uručene su nagrade za tri učenice koje u pokazale najbolje rezultate tokom realizacije projekta. To su:Ifeta Hadžić (1), Ajra Mustafić (2), i Nejla Hajrić (3).

Računarska oprema za 11 mjesnih zajednica

U okviru realizacije projekta jačanja uloge MZ-a koji finansiraju vlade Švajcarske i Švedske, a provodi UNDP pristigla je računarska oprema za 11 mjesnih zajednica koje su obuhvaćene projektom vrijednosti oko 26.000 KM.

Oprema se sastoji od računara sa monitorom, skener, printer i kopir aparat. Da je oprema savremena pokazuje i podatak da se može kopirati tekst ili fotogarfija sa mobitela.



Obuci i predaji prisustvovali su predsjednici I tehnički sekretari

U Društvenbom centru Mekiš u prisustvu predsjednika i sekretara mjesnih zajednica predata je oprema za jedanaest mjesnih zajednica i instrukcija za priključenje opreme. Iduće sedmice će biti održana on line obuka za rukovanje opremom.

Cilj ovog porojekta je da sav zvaničan protok dokumenata od MZ-a prema Općini o bratno ide elektronskim putem.

Predaji opreme i razgovoru sa sekretarima i predsjednicima MZ-a prisustvovao je načelnik mr. Suad Huskić. Nosilav izrade kandidovanja i realizacije projkta je Hasan Plančić, viši referent za rad sa MZ.

Nastavljeni radovi na gradnji munare Fehad-begove džamije

Firma iz Mostara Građevinar-Faić d.o.o. u utorak 18.5. nastavila je radove na izgradnji munare Ferhad-begove džamije. Željeni termin završetka je oktobar, ali će to vjerovatno biti do kraja godine. Munara će se raditi od kamena Hreša sa Pala. Kamen u pločama će se preko šablona obrađivati u Mostaru, a onda ugrađivati. Rukovodilac gradilišta je Osman Vrce. Firma koja izvodi radove na nacionalnim spomenicima mora imati licencu Federalnog ministarstva za obrazovanje, nauku kulturu i sport.


Manje upisanih učenika u odnosu na prošlu godinu

Nedavno je Ministarstvo za civilne poslove iznijelo podataka o smanjenju broja upisanih učenika u prve razrede zadnjih godina u BiH. Provjerio sam kakvo je stanje u Tešnju.


Ispred Foto video kluba 111 zatekao sam prvu grupu maturanata 9-3 razreda OŠ Huso Hodžić koji su došli da se fotografišu za maturski pano.

Stoje s lijeva:Emira Sarajlić, Sumeja Hadžiedhemović, Indira Katardžić, Zejneb Sinanović, Ervina Ljevaković, Armin Ostrvica, Mehmed Saračević i Adem Iriškić

Čuče: Faris Šišić i Alem Mulabdić

Pregled po školama:

Škola Školska 2019/2020 Školska 2020/2021 Školska 2021/22
OŠ Huso Hodžić 85 91 88
OŠ Rešad Kadić 77 79 67
OŠ 1.mart 85 95 87
OŠ Kulin ban 62 50 62
OŠ 9. septembar 48 27 42
OŠ Džemal Bijedić 60 61 53
OŠ Gazi Ferhad-beg 34 23 24
OŠ Mustafa Mulić 30 27 21
Oš Abdulilhamija 33 39 32
Ukupno 514 492 476

U prikazu za OŠ 1.mart za školsku 2020/21 je i 10 učenika iz Kotor Varoša, a u 2021/22 nisu uračunati.

Poznata je činjenica da se U BiH svake godine smanjuje broj stanovništva. Razlog je u veoma nepovoljnom odnosu broja novorođenih i umrlih i iseljavanje cijelih porodica u inostranstvo. Tešanj ima relativno dobre rezultate u odnosu na druge općine i ako se vidi iz tabele da broj upisanih učenika u prve razrede i kod nas pada, u nekim školama drastično.

Stare fotografije

S lijeva: Amir Brka, Šemsudin Mehmedović, Fuad Šišić, Hilmo ef Perčo, Osman Jašić, Osman Brka, Mirzet Šahinović (predsjednik KO SDA) i Mirsad Ćeman. Fotografija je naparavljena u ratnom periodu.

Husein Kotorić i Rifat Kantić

Rifat Kantić rođen je 1943. godine u Tešnju, od oca Ise i majke Delve rođene Hadžiselimović. Osnovnu školu završio je u Tešnju, Srednju učiteljsku u Tuzli, a Višu upravnu u Sarajevu. Cijeli radni vijek provodi u Tešnju, obavljajući razne dužnosti, a najviše je bio vezan za kulturne djelatnosti i umjetnost. Radio je u Zajednici za osnovno obrazovanje, Zajednici za
kulturu i Centru za kulturu i obrazovanje (rukovodilac zaštite spomenika i muzejske djelatnosti i umjetnosti). Preko 30 godina bio je reditelj i glumac u tešanjskom amaterskom teatru.

Autor :

Talija 135 godina u Tešnju, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 2000.

Ponešto o Tešnju i njegovim ljudima, Planjax, Tešanj, 2008.

Suautor:

Meho Bajraktarević, Rifat Kantić, Momčilo Spasojević i Smail Terzić: Pozorište u Tešnju 1865-1953-1983, Odbor za organizaciju obilježavanja 30-godišnjice Amaterskog pozorišta, Tešanj, 1983.

Priredio:

Mehmed Meho Bajraktarević, priredio Rifat Kantić, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 1997.

Mustafa Deljkić, prvi tešanjski fotograf, priredio Rifat Kantić, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 1999.

U proteklom ratu bio je na komandnim dužnostima Armije BiH (komadant Tešanjskog odreda)

Za svoj rad dobio je niz priznanja i nagrada, a među njima i Orden zasluga za narod sa srebrenim
zracima (1978).

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *