XXIX pojedinačno otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Federacije BiH u šahu održat će se u Tešnju

Od 27-30. aprila ove godine u Tešnju će biti održano otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine u šahu. Očekuje se dolazak oko 120 mladih šahista. Takmičenje će se održati u dvorani OŠ „Huso Hodžić“ u Tešnju i u „Motel Plavi“ u Jelahu. Takmičenje će biti otvoreno u sportskoj dvorani OŠ „Huso Hodžić“ 27.4. u 16h i 30 min, a prvo kolo počinje isti dan u 17h.

Na prtvenstvu će učestvovati najbolje plasirani sa kantonalnih takmičenja, a i drugi koji su se prijavili jer je prevenstvo otvorenog tipa.

Na prvenstvu Ze-Do kantona članovi ŠK „Tešanj“ osvojili su tri zlatne medalje: Enida Šakota u kategoriji 14-16 godina, Vedad Sadiković u kategoriji 14-16 godina, Adel Spahić u kategoriji 10-12 godina i jednu srebrenu medalju; Sejfudin Kašibović u kategoriji juniora 18-20 godina.

Ovo je jedno od najznačajnih šahovskih takmičenja održanih u Tešnju i sa najvećim brojem učesnika.

Organizatori su Šahovski savez Federacije BiH i Šahovsko društvo „Tešanj“

H.G.

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *