Tešanjski dnevnik 10-17.5.2021. godine

Skupština RS-a odbila zahtjev Visokog predstavnika da povuče odluke o dodjeljenim odlikovanjima presuđenim ratnim zločincima. Dodik iskoristio priliku da se žestoko obruši na EU i SAD. U jednoj izjavi kazao da je RS imao vojsku i da je može okupiti svakog trenutka. Očekuju se reakcije napadnutih.

Izbili veliki sukobi u Izraelu i Paslestini, posebno u Jerusalemu i Gazi. Sukob je počeo u džamiji Al-Aksa, gdje su se sukobili vjernici i policija, a uzrok sukoba je i deložacije Palestinaca iz njihovih domova. Sukob se prenio na ulice sa kojih su se pojavili uznemiravajkući snimci. Hamas ispalio veliki broj projektila na Jerusalem i druge gradove. Izrael bombardovao Gazu sa kopna i mora. Ubijeno 145 civila od kojih 41 dijete i 23 žene. Ranjeno preko 1.000 osoba. Potpuno srušena zgrada u kojoj su se nalazili novinari svjetskih informativnih kuća.

Ovaj sukob izazvao je nelogična oglašavanja u BiH. Dok su u Sarajevu (i Beogradu) organizirane mirne demonstracije sa projekcijom zastave Palestine na Vijećnici, u Banja Luci i Trebinju data podrška Izraelu uz projekciju zastave Izraela ( i ako je Izrael priznao Kosovo). O kakvim frustracijama se radi nije teško pogoditi.

Da je fašizam ukorjenjen u okruženju i kod nas pokazuje i svečanost povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom,održana u Beogradu. Istaknute su fotografije Tita i Draže Mihajlovića, svirane koračnice kvislinga Ljotića. Četnici su predstavljeni kao antifašisti. Da ću i to dočekat nikada ne bih povjerovao. Ne samo zato što sam odrastao u vremenu kada su oni tretirani kao najcrnji fašisti nego što sam dosta toga i pročitao i od srpskih historičara. Pa oni su silne zločine činili i svom narodu koji se sada ne spominju. Već tridesetak godina vodi se postupak revizionizma historije kroz rehabilitaciju četništva, pa nije se čuditi što u Srbiji nije bilo reakcija na ovaj događaj. Kuda to vodi na ovom našem prostoru nije teško pretpostaviti.

U BiH pristiglo 500 američkih vojnika koji će učestvovati u zajedničkoj vježbi Brzi odgovor 21, koja će se održati na Kupresu i Manjači sa 700 vojnika OS BiH. Vježba se odvija u okviru velike vježbe koja će se održati, pored u BiH, u Njemačkoj, Sloveniji, Albaniji, Crnoj Gori, Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji, a gdje će učestvovati 5.000 američkih vojnika..

Epidemija slabi. Početkom sedmice pristiglo oko 100.000 vakcina u okviru programa Covax.

Vrijeme promjenjivo sa slabom kišom i dosta hladno.

Korona virus

10.5.

U BiH registrovano 127 novozaraženih osoba (FBiH 47, RS 72, DB 8), preminule 23 osobe (FBiH 6, RS 13, DB 4).

11.5.

U BiH registrovana 101 novozaražena osoba (FBiH 64, RS 32, DB 1), preminulo 28 osoba (FBiH 22, RS 5, DB 1).

U Tešnju registrovano 9 novozaraženih osoba.

12.5.

U BiH registrovano 295 novozaraženih osoba (FBiH 153, RS 110, DB 32), preminulo 48 osoba (FBiH 24, RS 23, DB 1).

U Tešnju registrovana jedan novozaražerna osoba.

13.5.

U BiH registrovane 284 novozaražene osobe (FBiH 124, RS 144, DB 16), preminula 31 osoba (FBiH 15, RS 14, DB 2).

U Tešnju registrovane 3 novozaražene osobe.

14.5.

U BiH registrovano 207 novozaraženih osoba, (FBiH 75, RS 121, DB 11), preminulo 15 opsoba (FBiH 6, RS 7, DB 2).

15.5.

U BiH registrovano 140 novozaraženih osoba (FBiH 68, RS 66, DB 6), preminule 23 osobe (FBiH 12. RS 10, DB 1)

U Tešnju registrovano 7 novozaraženih osoba.

16.5.

U BiH registrovano 170 novozaraženih osoba (FBiH 72, RS 87, DB 11), preminulo 26 osoba (FBiH 19, RS 6 , DB 1)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio našu općinu

Premijer FBiH Fadil Novalić zajedno s federalnim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem, prostornog uređenja Josipom Martićem, te ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsadom Hadžićem, posjetio je našu općinu. Prvo je u prostorijama OV-a imao kratak sastanak sa načelnikom mr. Suadom Huskićem, zatim je posjetio Madi d.o.o. i njihovog kooperanta, proizvođača brojlera, Hifa tank
d.o.o i Mann und Hummel BA.

U firmi Madi primili su ih direktor Edin Jabandžić i direktor Euromiet d.o.o. Predstavnicima medija obratio se Edin Jabandžić zatim premijer Fadil Novalić.

Edin Jabandžić je kazao:

Kao što je poznato vi ste danas u najvećoj mesnoj industriji u BiH. Mene ohrabruje da smo danas čuli od premijera i ministra da Vlada Federacije planira dalji razvoj poljoprivrede u FBiH. Ohrabrujuća je vijest da je 87 miliona budžet ministarstva poljoprivrede, od toga 14 miliona u kapitalna ulaganja. Svjesni smo da bez daljih ozbiljnih investicija u poljoprivredu BiH nema daljeg napretka. Imam običaj reći da je poljoprivreda najzdraviji stup ove države i da njega moramo njegovati, te da nam on pruža priliku da preko njega izgradimo kompletnu Bosnu i Hercegovinu.

S lijeva: Josip Martić, Šemsudin Dedić i Mirsad Handžić, Arijana Brkić, mr. Suad Huskić, Amir Kurtić i Hamzalija Hojkurić

Premijer Fadil Novalić je kazao:

Danas smo u Tešnju i primjetio sam da smo svake godine ovdje. Vjerovatno je Tešanj od strane FBIH najposjećeniji grad, s pravom, jer predstavlja svojevrsno privredno čudo, po broju zaposlenih, po doprinosu državi, doprinosu društvu, i po svim drugim pozitivnim parametrima. Htjeli smo ovdje u Tešnju kao jednoj od ekonomski najprosperitetnijih Općina vidjeti kako funkcioniraju naši programi koje mi kreiramo na nivou Vlade Federacije. U tom smislu smo posjetili Općinu, jednu poljoprivrednu prehrambenu industriju koja je u vlasništvu domaćih vlasnika, a poslije ovoga idemo u jednu industriju koja je u vlasništvu stranih vlasnika Mann und Hummel BA. Došli smo da nam kažu šta im nedostaje u mozaiku vertikalne integracije. Vidjeli smo i da je od 2000. godine do danas, Madi postao najjača industrija na Balkanu. U tom pogledu su carovale Srbija i Hrvatska. Interesirali smo se za probleme oko netransparentnog uvoza i povećavati ćemo investicije u poljoprivrednoj grani.

Što se tiče rasterećenja privrede i privrednika, zakon je rađen 2015. godine, a tri godine poslije je poslan prilagođen na Parlament gdje nije našao većinu. To smo imali i u septembru prošle godine, a ponovo ćemo ga dati na usvajanje na ljeto ove godine. Zatekli smo deficite, razvijali smo FBiH, a višak ubrizgali u ceste. Ovaj kanton je prošle godine dobio 60,2 miliona, a 540 miliona KM grantova za ekonomiju, zdravstvo i socijalni sektor je svakako rasterećenje za privredu u vrijeme pandemije.


S lijeva: Mahmut Galijašević, Amir Kurtić, mr. Suad Huskić, Mirsad Hadžić, Hamzalija Hojkurić i Fadil Novalić

Tokom posjete Mann und Hummelu BA Novalić je obišao pogone i kratko se u razgovoru zadržao sa direktorom Mahmutom Galijaševićem i načelnikom mr. Suadom Huskićem. Mann und
Hummel BA je firma koja je prošle godine imala rast od 12%, povećala zaposlenost za 100 radnika i realizovala jednu od najvećih proizvodnih investicija u BiH. Razgovarano je o mogučnosti daljeg investiranja u ovoj fabrici i podršci koju Vlada može pružiti.

Ramazanski Bajram

Ovogodišnji Ramazanski bajram kao i prošlogodišnji proslavljen je pod psihološkim pritiskom intezivnog trećeg vala epidemije i uvedenim mjerama. Pred Bajram jedna mjera je ublažena omogućivši duže kretanje, jer je policijski sat produžen do 23 h. Vjernici su obavili Bajram namaz u tešansjkim džamijama u nešto manjem broju nego kada nije bilo epidemije. Nakon toga vjernici su obišli mezarja, a onda u svojim kućama uz bajramske ručkove proveli praznik sa svojim najbližim. U manjoj mjeri posjećivani su rođaci i prijatelji.

Drugi dan Bajrama IZ-a BiH obilježava kao Dan šehida i poginulih boraca. Tog dana organizira niz prigodnih događaja..

Predjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško i glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić

u prostorijama Medžlisa organizirali su prijem za predstavnike porodica šehida i poginulih boraca. U delegaciji su bili:Nura Mehić predjednica Udruženja, Šaban Hatić iz Teslića i Sead Brkić. Prijemu je prisustvovao pomoćnik Načelnika Sabahudin Omerbašić.

S lijeva: Rašid Orlović,tehnički sekretar Medžlisa, Šaban Hatić, Sead Brkić, Nura Mehić, Zehrudin Kruško, mr. Fuad Omerbašić i Sabahudin Omertbašić

Delegaciji su se obratili Zehrudin Kruško, mr. Fuad Omerbašić i Sabahudin Omerbašić.

Govorili su o doprinosu šehida i poginulih boraca očuvanju države BiH, brizi o porodicama poginulih, obilježavanju i prisjećanju na njihovu žrtvu. Mr. Fuad Omerbašić je naglasio da IZ- daje svoj doprinos sjećanju vjerskim aktivnostima, ali je naglasio da ih se moramo sjećati, prije svega, kao branioca države BiH. Sabahudin Omerbašić je između ostalog govorio o tome da na tešanjskoj općini ima 27 spomen obilježja, a da se priprema rekonstrukcija Centralnog spomen obilježja u Tešnju koje treba da dobije upravo sva državna obilježja.

U okviru obilježavanja Dana šehida i poginulih boraca Medžlis islamske zajednice u svom programu imao je otvaranje hair česme posvečene mladoj nevinoj žrtvi, Lejli Adžić u Šijama, otvaranje šehidskog spomen obilježja u Drinčićima, obilazak nekoliko porodica poginulih šehida i obilazak mezarja.

Nakon prijema delegacije Udruženja šehida i poginulih boraca zajedno sa imamima obišli su mezarje Đonlagička. Pridružili su im se i građani. Nakon obavljenog vjeskog dijela posjete mezarlucima, prisutnim se obratio prof. Ibrahim ef. Halilović glavni imam Medžlisa IZ-e Doboj.

Treba napomenuti da je u Đonlagički ukopan veći broj poginulih boraca porijeklom iz Doboja.

.

Stare fotografije

Radnici Radio Tešnja na početku proteklog rata, nakon prijema donacije od braće Jamina i Esada Plavog Muharemović. Braća Muharemović su im poklonili automobil.

Stoje: Amela Džanić, Jasmin Muharemović, Murisa Škapurević, Esad Muharemović Plavi, Sanida, NN

Čuče: Fahrudin Hrvić, Aida i Senad Durkalić

(Pomogao u identifikaciji Senad Durkalić)

Istaknuti članovi i ruikovodioci u tešanjskom vatrogastvu: Zulfo Dizdarević, Osman Kerić, Salih Hadžiedhemović

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *