Počela prodaja karata za koncert DIVANHANE

divanhana

U ponedjeljak je počela prodaja karata za koncert grupe DIVANHANA u Pozorišnoj sali Centra za kulturu Tešanj.

Koncert će se održati povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u nedjelju 24. novembra sa početkom u 19,30.

Cijena ulaznica je 5 KM a broj ulaznica je ograničen(samo sjedeća mjesta).Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama Centra za kulturu i kod članova udruženja “Stari grad”Tešanj.

Pozivamo vas da prisustvujete koncertu tradicionalne muzike sa modernim aranžmanima koji su rezultat fuzije jazz,pop i klasične muzike.

UG Stari grad Tešanj

O Divanhani

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionale muzike zemalja Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinku. Bend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu početkom 2009. godine.

Debitantski CD pod nazivom “Dert” snimaju u februaru 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa jednim od najpriznatijih evropskih world music producenata Walterom Quintusom. Album objavljuju u maju 2012. godine. Album biva rezultat dužeg etnomuzikološkog istraživanja, te pojedine pjesme koje se nalaze na CD-u nisu nikada ranije snimane i prezentovane javnosti.

Nakon uspješnog i nadahnjujućeg iskustva, bend nastavlja da njeguje tradicionalnu muziku Balkana, te početkom septembra 2011. godine počinje da priprema novi projekat sa mladom sarajevskom umjetnicom Leilom Ćatić. Ponovo ekspreminetišu sa novim zvukom i fuzijom više muzičkih stilova.

Prvi singl “Evo srcu mome radosti” koji je najavio njihov novi projekat realizovan je u saradnju sa priznatim klasičnim gitaristom Sanelom Redžićem, koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta. Singl je objavljen u decembru 2011. godine.

Nedugo nakon toga Divanhana biva učesnik prestižnog jazz festivala “12 Points” u Portu, gdje kao jedini balkanski predstavnik oduševljava portugalsku publiku i prima iznimno pozitivne kritike evropskih nezavisnih jazz medija. Povratkom u BiH bend radi punom parom i već u aprilu 2012. godine dogovaraju saradnju sa virtuoznim italijanksim pijanistom Liviom Minafrom, kojeg su prethodno upoznali u Portugalu. Plod ove saradnje su singlovi “Crven Fesić” i “Oj,ovcarče”.

Nedugo zatim bend realizuje izuzetno uspješnu ljetnju turneju, te učestvuju na raznim evropskim festivalima kao što su: Babel Sound Camp(Balaton/Mađarska), Kertem Fest (Budimpešta/Mađarska), Keltika Fest (Cerkno/Slovenija), Sarajevo Sevdah Festival (BiH), Banja Luka Sevdah Festival , i mnogi drugi.

Divanhana postepeno postaje sve zvučnije ime u svijetu world music-a te svoj rad krunišu učešćem na World Music Expo-u (WOMEX) koji se održao u Thessalonikiju (Grčka), u mjesecu oktobru 2012. godine.

Izdavanje novog albuma planirano je sredinom 2013. godine.

Divanhanu čine: Leila Ćatić, Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *