Potpisan Ugovor za deminiranje

Danas je u Sarajevu potpisan Ugovor o donaciji za aktivnosti deminiranja u općinama Tešanj i Doboj u vrijednosti 757.247 eura (1.481.046 KM). Ugovor su potpisali Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, Hideo Yamazaki sa Načelnikom općine Tešanj Suadom Huskićem i zamjenikom Gradonačelnika Doboja Draganom Vasilićem.

Općina Tešanj dobit će grant u vrijednosti 378.946 eura za čišćenje 247.832 m2 kontaminiranih površina na sedam lokaliteta.

Ovo je najveći projekat deminiranja na području općine Tešanj. Zahvaljujući ovom projektu život ljudi na ovom prostoru će biti sigurniji, kazao je Općinski načelnik.

Današnjem potpisivanju Ugovora su prisustvovali i zamjenica Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ermina Salkičević – Dizdarević i Direktor BH Mac-a Dušan Gavran.

Podrška aktivnostima deminiranja jedan je od najvažnijih prioriteta kada je u pitanja politika pomoći Japana u BiH, koja se nažalost još uvijek svrstava u red zemalja koje su najzgađenije minama. Od 1996. godine do danas, Vlada Japana osigurala je sredstva u iznosu od više od šest miliona eura za aktivnosti deminiranja u BiH. Podrška Japana aktivnostima čišćenja od mina u BiH posebno je važna ako se ima u vidu da su planovi da cijela zemlja buda očišćena do 2019. godine stavljeni pod znak pitanja upravo zbog nedostatka donatorskih sredstava.

 

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *