Stipendije svima

“Živimo na zemlji samo jedan dan ili manje. Daj mi snage da oprostim.

Jer ko oprosti on je najveći. A znam zaboraviti ne mogu.”

Meša Selimović

 

19. mart 2014. godine (srijeda), punih dvadeset godina u odnosu na 19. mart 1994. godine. Prostor današnjih općina Tešanj, Usora, Doboj-Jug i Maglaj je deblokiran, oslobođen od pune vojne opsade. Zbog poslovnih obaveza ovih dana sam boravio u Njemačkoj, na prodajnoj konferenciji. Kolege iz različitih područja: Rusije, Velike Britanije, Španije, Francuske, Italije, Češke, Turske, Njemačke,…raspoloženi i veseli, optimistični. I ja sam optimističan, raspoloženje je u redu, ali nisam veseo. Pratim njih devetnaest i sebe. Nekako se nikako ne mogu nasmijati tako „slatko“ i snažno kao oni. A možda bih trebao. Sjetim se 19. marta 1994. godine. I sjetim se svih 268 dana opsade. Svaki dan je bio strah i nada. Strah od uništenja i likvidacije, jer ako se ne odbranimo, ako bilo gdje popustimo, oni koji su napravili vojnu opsadu neće imati milosti. Bilo je to očigledno. Nada u deblokadu, u opstanak, u mir. Hvala Bogu, opstali smo, preživjeli. Zar to nije razlog za dobro raspoloženje? Svakako jeste, stoga se ne mogu načuditi nama samima kako to da nam ovaj datum tako malo znači?!

Zaboravljamo li to i loše i dobre stvari koje su nam se dogodile? Zaborav je svojstven ljudima ali kao što postoje kulturno-historijski spomenici, tako postoje neki vremenski međaši koje je nužno pamtiti i sjećati se. Time se čuva istina o onom što se stvarno dogodilo. Makar imali samo jedan razlog za dobro raspoloženje, ili tim prije ako ih nemamo više. A imamo. Uvijek postoje razlozi za dobro i loše raspoloženje. Nije kod svih isto. Kod nekih ima više jednih, kod nekih drugih, ali zajednica ima zajedničke razloge. Oni su iznad pojedinačnih, iznad dnevnih tereta, iznad svakodnevnih političkih i personalnih razilaženja. Oni nam pomažu da se lakše održimo zajedno uprkos razlikama. Zato su oni posebno važni.

Ponekad mi se čini da život ide dalje kao da se ništa nije ni dogodilo. A nije tako. Mnogo toga se dogodilo. Pa dobro je, odlično je da zajednica ima snage da se okrene budućnosti. Svi koji su posjetili Tešanj i prošli Bosnom i Hercegovinom, i koji to čine i ovih dana, uočili su razliku i prednost na strani Tešnja. Ta prednost se vidi u svakodnevnom životu ljudi, u razvijenim poslovnim aktivnostima, savremenoj lokalnoj upravi, obrazovanju, javnim uslugama i civilnom sektoru, dostojanstvenom predstavljanju. U subotu, 22. marta, na poziv Općinskog načelnika sam prisustvovao potpisivanju ugovora o dodjeli stipendija Općine Tešanj i studenata. Zaista lijep događaj. Razlog za dobro raspoloženje. Općina Tešanj uspješno istrajava na projektu STIPENDIJE SVIMA u veoma nepovoljnim okolnostima.

Općinski načelnik sa administracijom, javnim preduzećima i ustanovama nastavlja raditi na investicijama u poslovne zone i unaprijeđenju poslovnog ambijenta, na rješavanju vodosnabdijevanja i kanalizacije, a lokalni budžet izmiruje sve svoje obaveze na vrijeme i bez uzimanja bilo kakvih zajmova. Razlog za dobro raspoloženje.

U nedjelju sam prisustvovao godišnjoj Skupštini OO SDA Tešanj, kao delegat. Skupština OO SDA Tešanj je utvrdila smjernice lokalne politike za naredne godine kao 11 temeljnih opredjeljenja za KONTINUITET razvoja lokalne zajednice: poduzetni i slobodni građani, realna ekonomija, ekološka i energetska svijest, ravnopravnost, socijalna osjetljivost, mjesna uprava, civilno društvo, svijest o javnom dobru, bezbjednosna svijest, identitet i porodica. Opredjeljenja koja promoviraju na prvom mjestu zajednicu i odnose u zajednici. Vjerujem da će ovaj dokument biti osnov za sinergiju svih sudionika društvenog života na području općine Tešanj.

Općina Tešanj je zajedno sa općinama Žepče i Teslić (BEAR projekat), prema ocjenama specijaliziranog časopisa za direktna strana ulaganja, FDI Magazine (Financial Times Group), smještena u „Top 10“ južnoeuropskih regija u kategoriji najboljih europskih investicijskih lokacija prema troškovnoj efikasnosti u sklopu konkursa Europski gradovi i regije budućnosti za 2014./15. godinu. Rezultati konkursa objavljeni su u dvomjesečnom broju februar-mart 2014. godine FDI magazine koji ima preko 15.000 pretplatnika širom svijeta koji su korporativni i prekogranični investicijski profesionalci i eksperti. Razlog za dobro raspoloženje.

Sve je to važno za zajednicu. A ono što je važno za zajednicu, važno je i za svakog pojedinačno. Mediji bi mogli o tome pričati svakodnevno i širiti optimizam među drugim sredinama u BiH, a ne predstavljati Tešanj drugim u BiH kao negativno mjesto. Zato je BEAR projekat prava priča, i on nas vodi u nove odnose u kojim je „meni dobro ako je dobro i mom komšiji“, bez obzira na to šta je bilo. Ali to što je bilo nećemo zaboraviti.

 

Fuad Šišić

Raduša bb

7460 Tešanj

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *