Obilježen 4. april – Dan otpora općine Tešanj fašizmu

Povodom općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu, u petak, 4. aprila Općinski načelnik Suad Huskić sastao se sa učenicima srednjih škola sa područja općine Tešanj. Tokom ovog susreta razgovarano je o zajednici u kojoj živimo – prošosti, sadašnjosti i budućnosti.

U 16,30 sati Općinski načelnik i predsjedavajući Općinskog vijeća upriličili su prijem predstavnika pet boračkih udruženja (Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Zlatni ljiljani, Ratni vojni invalidi, Jedinstvena organizacija boraca i SUBNOR). Ovom prilikom razgovarano je o sjećanjima na odbranu tešanjskog kraja tokom agresije na BiH 1992-1995. godina.

Od 14,00 sati položeno je cvijeće na spomen obilježjima u svim mjesnim zajednicama, a u 17,45 sati cvijeće je položeno na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće su položili predstavnici Općine (predsjedavajući Vijeća i Općinski načelnik), predstavnici boračkih organizacija. Prigodnim govorom o značaju 4. aprila govorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Fuad Šišić.

U 18,00 sati u Velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje upriličena je promocija knjige Tešanjski odgovor. Knjiga sadrži trinaest tekstova čiji su autori Mirsad Ćeman, Esad Jašarević, Ismet Avdić, Nedžad Korajlić, Izudin Handžić, Husein Galijašević, Mujo Avdić, Sakib Kurtić, Fuad Šišić, Mirsad Abazović, Dželal Ibraković i Suad Huskić, te tri dokumenta. O knjizi su govorili profesori Sarajevskog univerziteta: dr. Dževad Hodžić, dr. Enver Kazaz i dr. Senadin Lavić.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *