ZBIRNI IZVJEŠTAJ – stanje 19.05.2014. godine do 13,30 sati

I danas su punim intenzivirane aktivnost na čišćenju i dezinfekciji objekata na poplavljenom području općine Tešanj i ispomoć na sanaciji objekata u susjednim općinama i na ključnim putnim pravcima.

Također su nastavljene aktivnosti na dostavi potrebne pomoći na poplavljena područja, koja se dalje prikuplja u Prihvatnom centru u prostorijama Vatrogasnog doma u Tešnju ili na punktovima koji su organizirani u mjesnim zajednicama i distribuira u najugroženija područja Bosne i Hercegovine. Danas je upućena pomoć i ugroženom stanovništvu Janje.

Vodostaji rijeka Bosne, Usore i Tešanjke su u granicama normalnog.

Stanje na cestama na kojima su aktivirani odroni klizišta još uvijek teče otežano. Zbog klizišta i odrona za saobraćaj je zatvorena dionica magistralnog puta M-17 kroz mjesto Kosova, pa se saobraćaj za sva vozila preusmjerava na dionicu Maglaj – Trbuk – most Ševarlije – Karuše.

Saobraćaj na dionici regionalnog puta 474 preko Crnog vrha odvija se otežano zbog klizišta.

Lokalni putevi su prohodni. Na dionici puta prema Kosovi preko Trepča prohodnost je osigurana, ali saobraćaj se odvija usporeno zbog klizišta. Svima se preporučuje dodatan oprez.

Još jednom obavještavamo vozače koji se kreću prema Zenici da koriste putni pravac Karuše – most Ševarlije – Trbuk –Maglaj jer je dionica magistralnog puta u Kosovi zatvorena zbog velikog odrona i klizišta.

U protekla 24 sata na području općine nije bilo prijavljenih kriminalnih radnji, a građanima i dalje skrećemo pažnju na oprez u čuvanju vlastite imovine i da svaki slučaj krađe, pljačke ili prevare prijave, a protiv lica koja čine kriminalne radnje poduzet će se naoštrije sankcije.

Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 107 intervencija. U bolnicu je upućeno 15 osoba.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno, bez struje su dijelovi naselja direktno zahvaćeni poplavom. Čine se napori da se snabdijevanje normalizira gdje god je to moguće.

Snabdijevanje vodom je uredno. Voda iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, dok je u dijelu vodovodnih kapaciteta zahvaćenih poplavom u kojima je puštena voda ona samo za tehničku upotrebu. Građanima se preporučuju sve mjere higijensko-epidemiološke zaštite, a za piće koristiti samo provjerenu i zdravstveno ispravnu vodu.

Ekipe za dostavu pomoći ugroženima dostavljaju vodu za piće do svih građana kojima je to potrebno, a prema planu distribucije Štaba civilne zaštite.

Telefonske veze su u funkciji, izuzev dijela Trepča gdje je zbog aktiviranja klizišta došlo do prekida telefonskih vodova, ali će kvarovi biti uklonjeni tokom dana.

Sve raspoložive snage i ekipe Civilne zaštite općine Tešanj uključene su u aktivnosti na saniranju posljedica na poplavljenim prostorima i pružanju pomoći susjedima kako bi se život koliko-toliko normalizirao.

Zbrinutom stanovništvu sa područja zahvaćenih elementarnom nepogodom poplave i klizištima, koji su privremeno ili trajno ostali bez svojih domova, pruža se neophodna pomoć i pružat će se sve dok se i za njih ne osiguraju barem minimalni uvjeti za život u vlastitim kućama.

Općinski načelnik Suad Huskić, ujedno i kao komandant Štaba civilne zaštite Tešanj, neprestano je na terenu, te obilazeći ugrožena područja neposredno koordinira aktivnosti na otklanjanju posljedica elementarne nepogode.

Danas je posjetio i brojne stanovnike Šija u njihovim kućama ili u naselju, pružajući im podršku u nastojanju da se stanje što prije normalizira. U ovim područjima u toku su akcije stanovništva, ekipa i mašina Civilne zaštite na uklanjanju naplavina i mulja, čišćenju objekata, a krenula je i dezinfekcija. Mobilne medicinske ekipe će u naselju Šije obići sve bolesne ljude u njihovim kućama, izvršiti preglede i pružiti im svu neophodnu medicinsku pomoć i lijekove.

Još jednom apelujemo na sve radno sposobne građane da poduzmu sve što je u njihovoj moći i čiste vlastite kuće i dvorišta ako su zahvaćena poplavom ili se uključe u ekipe koje pomažu onima koji to ne mogu učiniti vlastitim snagama, jer je to osnovni uvjet za dezinfekciju.


ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *