Kolega

fuad-sisic

“ Kolega je kolegi vuk.“
Nova narodna poslovica

Kolege su osobe koje imaju zajednički cilj. Za kolege nije važno odakle su pošli, sa kojih različitih početnih stajališta su otvorili raspravu, koliko su njihova mišljenja različita, kolegama je važna svijest o potrebi da trebaju zajednički putovati do cilja. Kolege se međusobno podržavaju na tom putu a ne podrivaju jedni druge. Tako je nekad bilo, i tako bi trebalo biti. Etički kodeks nije održiv ako prethodno ne važi. Kolega je kolegi podrška. Kao što je Hasan Kafi Pruščak napisao: „Mi ljude cijenimo po istini a ne istinu po ljudima. Mjerilo je istina.“ A zar poslije istine ima išta osim zablude.

U svom iskustvu nosim lijepe uspomene: na radne kolege, na kolege iz društvenog angažovanja, iz angažovanja u NVO. Ali posljednjih nekoliko mjeseci sam vidio da može biti i drugačije. Može biti i to da kolega kolegi nije podrška, nego vuk. Zamoliću vas da me ne pitate gdje sam to vidio. Ne mogu vam kazati. A vuk vam teško može biti podrška ako i sami niste vuk. Vuk je dio čopora, a ne dio tima. Kada se u timu pomiješaju vukovi i kolege, vjerovatno će vukovi bolje proći. Nakratko, nadam se. Jer ako čopor zamijeni tim, organizacija će nastradati.

Na vrhu svakog čopora je par alfi, mužjak i ženka. Odmah ispod njih po zapovijednom lancu je beta, a najniži vuk je omega. Vukovi se sporazumijevaju govorom tijela, mirisom i ponekad zvukovima, a najčešće koriste rep i uši. Čopor će često obilaziti svoj teritorij i ponovno ga obilježavati, ponajviše alfa par. Teritorij obično obilježavaju urinom i izmetom premda to često čine i uz pomoć žlijezdi na šapama te lizanjem ili trljanjem tijela o obližnja drveća i kamenje. Time daju drugim vukovima na znanje da određeno područje pripada njima (to također mogu i činiti zavijanjem). Vukovi su jako zaštitnički nastrojeni što se teritorija tiče ali sukobi čopora nisu česti jer se obično međusobno izbjegavaju. Ipak, ako nepoznati vuk upadne na njihov teritorij čopor će ga odmah otjerati ili ubiti. Kad vuk želi pokazati svoju nadmoć ukočit će sebe i rep. Uši će mu biti uspravne i usmjerene prema naprijed, krzno će se malo nakosriješiti, a rep podići. Zuriti će u poniznog vuka, a može i pokušati stati preko njega tako da ponizni vuk leži na zemlji dok je dominantni nad njim. Ljutom vuku će nakostriješiti krzno na vratu i leđima, počet će režati, uši će mu biti uspravne, a usne će mu se podići pokazujući očnjake. U prosjeku, vuk jede oko 2 kg dnevno, ali se pri tome mora uzeti u obzir i duža razdoblja u kojima vukovi ne uspiju uloviti ništa. Ovo važi za sive vukove.

Sanjao sam da ta pravila ne važe za one koji su članovi menadžment tima, izvršnog odbora, predsjedništva, ili uopće rukovodstva. Oni su se u nekoj mjeri adaptirali, koriste suptilnije tehnike, znanja i vještine. Govore ono što bi kolega želio čuti, a rade ono što kolega nikako ne bi želio da mu kolega radi. Zato više ne važi ona narodna: I vuk sit, i ovce na broju. Koliko ja vidim niti je vuk sit, niti su ovce na broju. Još manje važi ona druga: Pojeo vuk magarca, jer magarca nije ni bilo. Sada važi nova narodna poslovica: Vuk mijenja tim, ali ćud nikada!

Fuad M. Šišić

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *