Nude se socijalno neodgovorni zakoni

„Naš stav“
„Naš stav“

U organizaciji Općinske organizacije SDPBiH Tešanj, utorak, 18. aprila, održana je Javna tribina „Naš stav“ – SDP o Zakonu o porezu na dohodak, Zakonu o doprinosima, koji su u proceduri u formi nacrta, te Prijedlogu zakona o penziono invalidskom osiguranju.

Ispunjena Mala sala CKO Tešanj, i pored nevremena, potvrđuje da su građani zainteresovani za ove vitalne zakone, zakone koji se tiču svih nas, kako sadašnjih, tako i budućih penzionera i njihovih obitelji.

Uvodničari o temi bili su Elvir Karajbić, predsjedavajući Kluba poslanika SDPBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Amil Buljubašić, delegat Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH, uz moderiranje potpredsjednice OOSDPBiH Tešanj Ermine S. Dizadrević.

Nakon obrazloženja ključnih odredaba u tretiranim Zakonima i aktivnostima koje poduzima Klub poslanika SDPBiH i ponašanja vladajuće koalicije na nivou FBiH, uslijedila su pitanja i komentari znatnog broja učesnika Tribine.

Krajnji zaključak Tribine je, da su sva tri zakona u proceduri za radnike i penzionere nepovoljni, neusklađeni sa EU legislativom, pa i neustavni, socijalno neodgovorni.

I pored sedamdeset devet amandmana Kluba SDPBiH, u cilju poboljšanja položaja građana, neizvjesna je sudbina ovih zakona, jer ni jedan, od podnesenih amandmana, Vlada nije prihvatila.

Ostaje da sindikat reagira i kroz jaku sindikalnu borbu izbori se za dostojanstvo radnika i penzionera, a ostaje nepoznanica zašto krovno i lokalna udruženja penzionera ne pokazuju interes za zakone koji se najviše dotiču njih samih.

 

ZA SVE NAS!

 

 

 

 

                                                                        Komisija za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

O OO SDP Tesanj