UAF “Josip Broz Tito” Tešanj: Javna tribina

Prigodom obilježavanja Dana oslobođenja Tešnja od fašizma u NOR  1941.-‘45. godine, u utorak 05.9.2017. godine, u urganizaciji UAF „Josip Broz Tito“ Tešanj, organizovana je  Javna tribina o temi „POJAVNI OBLICI NEOFAŠIZMA-CILJEVI I ZADACI ANTIFAŠISTA BOSNE I HERCEGOVINE“

Uvodničarti su bili istaknuti aktivisti društva antifašista i prijatelji našeg Udruženja:

  • dr Edhem Muftić, Lukavac
  • Zlatko Dukić, književnik, novinar i predsjednik SABNOR-a TK, Tuzla
  • Muzafer Šehović, predsjednik Odbora SDP BiH za njegovanje i očuvanje antifašističkih tekovina, Sarajevo
  • Sretko Radišić, potpredsjednik SABNOAR-a ZDK, Zenica

U Sali CKO Tešanj tražila se stolica više da primi sve koji su željeli učestvovati i čuti, nažalost,  o ovoj i danas aktuelnoj temi.
Posebno nam je bilo zadovoljstvo pozdraviti delegacije naših prijateljskih Društava iz Srebrenika, Maglaja, Dervente, Doboj Juga i Usore.

Tokom izlaganja bilo je korisno čuti u kojim pojavnim oblicima se manifestuje neofašizam danas i kako ga prepoznati…
Da fašizam nije, samo, govor oružja, fašizam se manifestuje i kroz niz postupaka koje produkuju nacionalšovinističke i profašističke političke grupacije kod nas i u okruženju.

Pogubne su posljedice, kojih mnogi nismo svjesni u svakodnevnoj borbi za život, što neofašisti pefridno nameću manipulacijama, ucjenama, plašenjem, pa i prijetnjama.
Prepoznavanjem i otpor djeovanju neofašista mora biti svakodnevna obaveza.
Posebno ugrožena je grupacija djece i omladine kroz obrazovni sistem segregacije i diskriminacije, u kojem se odgajaju deformisane generacije spremne za upotrebu neofašističkih ciljeva.

Ovim putem pozivamo, sve dobronamjerne ljude, građane BiH, da se udružimo u jedinstven front antifašista, bez obzira na bilo koju političku, vjersku, klasnu pripadnost.
Fašizam je neprijatelj čovjeka, čovječanstva, svih nas.

SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *