Dan državnosti

“Pošto je Bosna bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata,

rekoh nećete ni jedni, ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna.”

Josip Broz Tito

“A to što mi nazivamo Bosnom nije samo parče zemlje na Balkanu, za mnoge od nas Bosna je ideja,

to je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno.”

Alija Izetbegović

 

Prije 75 godina u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Uskoro će 30 godina od kako bh društvo prolazi kroz iznimnu turbulenciju. Generacijski gledano (prema istom stepenu srodnosti), ovaj period su prošle ili prolaze tri do četiri generacije. U samo 30 godina došlo je do raspada Jugoslavije, do propadanja jednopartijskog komunističkog društveno-političkog sistema, do rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, ogromnih stradanja, ljudskih žrtava i velike patnje, do zaustavljanja rata i djelimičnog povratka i obnove, do nove teritorijalne organizacije Bosne i Hercegovine, do djelimične uspostave višestranačkog društvenopolitičkog sistema, do uspostave novih institucija vlasti, do tranzicije vlasništva: povrat društvenog u državno vlasništvo a zatim privatizacija, do djelimičnog ekonomskog oporavka i rasta.

Činjenica da Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas osporava i ne priznaje Dan državnosti Bosne i Hercegovine (25. Novembar) dovoljno govori o stanju bh društva. Ma kako ko gledao na ovo, i makar Predsjedavajući bio Milorad Dodik, to jeste simbolički poraz Bosne i Hercegovine. Ne zbog osporavanja Dana državnosti koji ovaj nameće, nego zbog činjenice da neko ko posljednjih deset godina intenzivno govori i radi protiv Bosne i Hercegovine sada je na njenom čelu. U vrijeme kada rukovodstvo normalnih država svijeta razgovara o digitalnoj agendi, o inovacijama, robotici i kibernetici, energetskoj efikasnosti i dekarbonizaciji dakle o pitanjim koja su postala globalni imperativ svima, mi se nismo složili ni oko prošlosti. Nismo se složili ni oko toga da se nećemo složiti.

Ne radi se samo o tome da se nisu usaglasili oni koji su ustali rušiti Bosnu i Hercegovinu i oni koji je nisu dali srušiti, nego se ne mogu usaglasiti ni oni koji danas slave njen Dan državnosti. Oni koji su bili u vlasti ne bi se nikako trebali otimati da tamo ostanu jer očigledno je potrebna promjena pristupa. Oni koji žele u vlast morali bi komunicirati mnogo, mnogo više jasnu viziju, ciljeve, inovativnost i efikasnost u uspostavi vlasti jer ovako i ako uđu nastaviće samo po starom.

Uz čestitke za Dan državnosti Bosni i Hercegovini, želim svima dobro zdravlje, više osobne odgovornosti i osobnog doprinosa stabilnosti, integracijama i razvoju Bosne i Hercegovine.

Fuad Šišić

 

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *