Dan državnosti

“Pošto je Bosna bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata,

rekoh nećete ni jedni, ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna.”

Josip Broz Tito

“A to što mi nazivamo Bosnom nije samo parče zemlje na Balkanu, za mnoge od nas Bosna je ideja,

to je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno.”

Alija Izetbegović

 

Prije 75 godina u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Uskoro će 30 godina od kako bh društvo prolazi kroz iznimnu turbulenciju. Generacijski gledano (prema istom stepenu srodnosti), ovaj period su prošle ili prolaze tri do četiri generacije. U samo 30 godina došlo je do raspada Jugoslavije, do propadanja jednopartijskog komunističkog društveno-političkog sistema, do rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, ogromnih stradanja, ljudskih žrtava i velike patnje, do zaustavljanja rata i djelimičnog povratka i obnove, do nove teritorijalne organizacije Bosne i Hercegovine, do djelimične uspostave višestranačkog društvenopolitičkog sistema, do uspostave novih institucija vlasti, do tranzicije vlasništva: povrat društvenog u državno vlasništvo a zatim privatizacija, do djelimičnog ekonomskog oporavka i rasta.

Činjenica da Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas osporava i ne priznaje Dan državnosti Bosne i Hercegovine (25. Novembar) dovoljno govori o stanju bh društva. Ma kako ko gledao na ovo, i makar Predsjedavajući bio Milorad Dodik, to jeste simbolički poraz Bosne i Hercegovine. Ne zbog osporavanja Dana državnosti koji ovaj nameće, nego zbog činjenice da neko ko posljednjih deset godina intenzivno govori i radi protiv Bosne i Hercegovine sada je na njenom čelu. U vrijeme kada rukovodstvo normalnih država svijeta razgovara o digitalnoj agendi, o inovacijama, robotici i kibernetici, energetskoj efikasnosti i dekarbonizaciji dakle o pitanjim koja su postala globalni imperativ svima, mi se nismo složili ni oko prošlosti. Nismo se složili ni oko toga da se nećemo složiti.

Ne radi se samo o tome da se nisu usaglasili oni koji su ustali rušiti Bosnu i Hercegovinu i oni koji je nisu dali srušiti, nego se ne mogu usaglasiti ni oni koji danas slave njen Dan državnosti. Oni koji su bili u vlasti ne bi se nikako trebali otimati da tamo ostanu jer očigledno je potrebna promjena pristupa. Oni koji žele u vlast morali bi komunicirati mnogo, mnogo više jasnu viziju, ciljeve, inovativnost i efikasnost u uspostavi vlasti jer ovako i ako uđu nastaviće samo po starom.

Uz čestitke za Dan državnosti Bosni i Hercegovini, želim svima dobro zdravlje, više osobne odgovornosti i osobnog doprinosa stabilnosti, integracijama i razvoju Bosne i Hercegovine.

Fuad Šišić

 

About Fuad Sisic

Komentariši