Povratak otpisanih

Ne može prije zore svanuti.
narodna poslovica

 

Kažu da snove koji nisu lijepi ne treba kazivati. Ali kada čovjek ne zna je li san lijep ili nije, ili ne zna je li to uopće bio san onda se lakše odluči da nekom kaže, čak da ga ispiše. U takvoj jednoj situaciji sam i ja. Mislim da sam sanjao kako me zove nekadašnji prijatelj iz daleka, koga nisam odavno čuo. Nekada smo dobro sarađivali, mislili smo da radimo ispravno i da se borimo za širi interes. Onda smo obojica prolazili kroz vrijeme, kroz teške godine odbrane i obnove, kroz izazove i iskušenja života u miru. Nije da nismo bili u kontaktu, da nismo na neki način bili u komunikaciji tokom svih godina ali nismo više isto mislili, nismo čak ni slično mislili. Više smo slušali i čitali jedan o drugome nego što smo međusobno razgovarali. Došli smo u neki suprostavljen odnos, teško mi je kazati protivnički a kamoli neprijateljski, ali odnos koji ne služi na čast ni meni, ni njemu. Ne znam ko je kriv od nas dvojice, ja mislim da nisam. Vjerovatno i on to isto misli. Jer čovjek teško nalazi snagu da istražuje svoje slabosti i da poduzme nešto sam protiv sebe. Lakše je vidjeti slabosti drugih pa i poduzeti nešto protiv drugih. Ali nije bolje.

No da se vratim na san kakav god da je bio ili nije bio. Kaže mi nekadašnji prijatelj da ga je zvao čovjek iz CIA, ured za Jugoistočnu Evropu. I nastavlja sa pričom. Amerika je zabrinuta za to što se dešava u Tešnju. Tešanj je postao straeški interes Amerike. Vi već dole znate zbog čega je to tako. Da to sada ne objašnjavam iako je on meni prenio detalje. Oni smatraju da je u cilju stabilizacije odnosa u Tešnju i zaštiti strateških američkih interesa u tom dijelu svijeta, važno da se ti kandiduješ na narednim općinskim izborima. Ali bez bilo kakvih stranačkih zastava. Zastave u tom dijelu svijeta imaju različito značenje i izazivaju konflikte. Bez bilo čije zastave. Onako sam, znaš već. Podrška nije sporna. Pare nisu problem. Para ima.

Šutim ja i slušam jer slabo čujem. Onda ne vjerujem da li ja to uopće čujem ili mi se čini, pa šutim. Nekadašnji prijatelj priča a ja slušam i šutim. Činilo se da traje i traje. U jednom momentu, nekako povišenim glasom mi reče: pa hoćeš li šta kazati? I u tom momentu čujem Emirin glas (moja supruga). Veli morala sam te ošamariti ti izgleda nešto sanjaš i kao da nekog udaraš i nogama i rukama. Ovo sam čuo bez slušnih aparata. Ali mrak, ne vidim. Emira se okrene na drugu stranu i nastavi spavati. A ja kontam šta sam ja to sanjao i jesam li sanjao? Onda kada mi se činilo da sam čuo sve što sam napisao, nemam kome kazati ono što bih htio reći. I kao odgovor, i kao savjet. Da ustanem i upalim svjetlo neće koristiti. Nema me ko slušati, jer Emira i što bi slušala sve je već čula. Da probudim djecu? Ne, neće me uopće razumjeti. Djeca ne očekuju takve snove. Ostanem u mraku, pokušam zaspati nadajući se da ću dočekati vrijema za sabah i izlazak Sunca. Ne može prije zore svanuti.

Fuad Šišić

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *