Kompromis ili konsenzus

Ja sam političar uvjerenja, a ne konsenzusa. Konsenzus je proces u kojem se odbacuju uvjerenja, principi i temeljne vrijednosti da bi se postiglo nešto što nitko ne spori i u što nitko ne vjeruje.

Margaret Thacher

Uvijek me je osobno uznemiravala situacija u kojoj da bi nekog podržavao moraš biti protiv nekog drugog. Imati različito mišljenje o istoj osobi, ili podržavati razičite osobe za istu funkciju je legitimno kao što kritika nekoga ko je na funkciji ne znači općenito izostanak podrške toj osobi. Kritičko razmišljanje i otvorena fer diskusija vodi boljim rješenjima. Izborni proces u lokalnoj organizaciji SDA Tešanj trajao je prilično dugo i sa „pozadinskim“ turbulencijama koje su ličile na eskalaciju međusobnih odnosa. Ipak je lokalna SDA našla unutrašnju snagu za neku vrstu kompromisa ili čak konsenzusa. Obzirom na snažan uticaj SDA na kreiranje općinskih politika (većina u Općinskom vijeću i pozicija Općinskog načelnika sa SDA stranačkim backgroundom), to je samo po sebi značajno i dobar znak. To je prilika koja može prerasti u novu snagu ali treba biti oprezan. Prilike se mogu i propustiti.

No, ono što su neki odavno očekivali a drugi nisu smatrali da se treba ikada dogoditi, dogodilo se. Dugogodišnji predsjednik OO SDA Tešanj, g-din Šemsudin Mehmedović predao je tu stranačku funkciju novoizabranom predsjedniku g-dinu Amiru Kurtiću. To je samo po sebi velika promjena jer je g-din Mehmedović bio na čelu od marta 2005. godine, a tada je od mene preuzeo odgovornost za tu stranačku poziciju. Moram priznati da nisam očekivao da će g-din Mehmedović toliko dugo ostati na toj poziciji (nepunih 15 godina), ali eto on je našao energije, razloga i motiva da ostane. Vjerujem da mu nije bilo lahko i da se istrošio. Ali nije ni drugima bilo lahko radeći s njim. G-din Mehmedović ima specifičan, jedinstven stil vodstva koji je izvanredan u kriznim vremenima ali isto tako je iznimno zahtjevan i prilično neugodan u vremenima kada treba graditi unutrašnju sinergiju. Kako god, g-din Mehmedović je imao podršku organa OO SDA svih ovih godina, i to treba poštovati. Dobitnik je i niza društvenih priznanja na različitim nivoima.

I ne samo to. G-dina Mehmedovića poznajem punih 35 godina. U decembru 1984. godine smo se prvi puta susreli kao mladi inženjeri u pogonu Unico filter, današnji MANN&HUMMEL BA, i od tada smo prijatelji. Ono što je g-din Mehmedović uradio u najtežim danima pripreme za odbranu i u toku odbrane naših prostora je bilo posebno dragocjeno. Nakon toga i prva dva mandata u Vladi ZDK-a, kao ministar policije i kao ministar prometa i komunikacija. Zatim je nastavio kroz parlamentarne klupe u Federaciji i državi BiH sve do danas. Djelovao je često više individualno nego kolektivno, dajući uvijek neko opravdanje za takav pristup. Imao je veoma snažnu podršku građana tokom izbornih procesa. Jedan je od rijetkih parlamentaraca koji se nije nikada udaljio od izborne baze. Imao je niz krivičnih prijava koje su odbačene. Čak se pokušala montirati i optužnica za ratni zločin. Iako kaže da se namjerava u narednim godinama povlačiti iz društveno-političke borbe u mirniju starost, teško je u to povjerovati. Postoje ljudi koji su spremni uraditi što god Šemsudin kaže, postoje oni koji mu nikada neće okrenuti leđa bez obzira na neslaganje i greške, a postoje i oni koji ga ne vole susresti kao i oni koje on ne voli susresti. Kako god, što je bilo – bilo je, i vjerovatno neće nikada postojati konsenzus oko društveno-političke uloge g-dina Mehmedovića iz prostog razloga što on uglavnom nije ni gradio konsenzus, nego je igrao na rezultat. Mislim da bi njegova borba u njegovom stilu mogla trajati dok je živ.

Sada je na čelo OO SDA Tešanj došao g-din Amir Kurtić (sa skoro 90% podrške delegata lokalne skupštine), jedan od onih iz srednje generacije koji ima dovoljno osobnih vrijednosti, iskustva ali i energije da preuzetu odgovornost nosi. On dolazi iz privrednog ambijenta, i do sada je pokazivao spremnost da prihvati stranačke pozicije ali nije demonstrirao da se bori za njih. Vidjećemo koliko će odvojiti vremena i posvetiti se ovoj ulozi. U svakom slučaju će liderska pozicija u lokalnoj SDA izgledati drugačije. Rekao bih da se radi o potpuno različitom stilu vodstva, ali i sasvim različitom iskustvu. Upravo zbog toga vidim ozbiljnu priliku da se na lokalnom nivou provede generacijska tranzicija bez velikih stresova i brže nego na drugim nivoima. Tome svjedočim i zbog činjenice da me je g-din Kurtić ponudio da budem jedan od potpredsjednika u njegovom timu, ali sam se zahvalio i zamolio da uvaži moju zauzetost mnogim drugim obavezama kao i moju spremnost da pomognem koliko mogu izvan formalnog sudjelovanja u radu organa SDA i tekućim aktivnostima. I baš sam prijatno iznenađen da je to uvaženo. Lijepo sam se osjećao iz prostog razloga zato što nisam morao odbiti nego sam jednostavno objasnio i zamolio. Isto tako je lijepo bilo vidjeti da je protivkandidatkinja za poziciju predsjednika dobila podršku u njegovom timu na poziciju potpredsjednice. Promjena se ne treba plašiti, mladima treba dati više prilike, a svi ostali sa iskustvom neka pomognu koliko mogu.

About Fuad Sisic

Komentariši