Sastanak LINK mreže

U Loparama je održan sastanak LINK mreže u vezi dogovora oko nastavka realizacije aktivnosti u dijelu energetske tranzicije, energetskog siromaštva i ublažavanje posljedica pandemije. Ovom prilikom, prof.dr. Mirza Kušljugić održao je prezentaciju na temu : Energetska kriza u Evropi i aktuelnosti LINK projekta.

Podsjećanja radi, u decembru 2020. godine zaključen je Sporazum između Grada Gračanice, Opštine Teslić, Opštine Lopare i Općine Tešanj o formiranju LINK.net mreže. LINK.net mreža je mreža energetske tranzicije (zelenog rasta) lokalnih zajednica u BiH sa ciljem smanjenja energetskog siromaštva, ublažavanja posljedica Covid 19 i harmonizovanog upravljanja razvojem manje razvijenih područja. U LINK.net mreži je formiran tim za realizaciju aktivnosti u saradnji sa ekspertnim timom, kao tehničkom podrškom.

Do sada je održano više sastanaka članica LINK mreže u Grčanici, Tesliću, Loparama i Tešnju na razičite teme. Na osnovu ranijih aktivnosti, Općina Tešanj je dobila kao donaciju Idejni projekat Fotonaponske elektrane za Opću bolnicu Tešanj snage 77,5 KW. Dogovorena je dalja aktivnost na realizaciji po Idejnom projektu.

O Press Opcine