Upozorenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja

Od strane Agencije za vodno područje rijeke Save izdato je Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period 09.06.-12.06.2022. godine. Prema istom u navedenom periodu očekuje se značajan porast vodostaja rijeke Usore, odnosno prognozira se vanredno hidrološko stanje posebno područja donjeg toka rijeke Usore, koje zahvata područje općina Tešanj, Usora i Doboj Jug.

S tim u vezi, Služba civilne zaštite obavještava stanovništvo u zoni plavljenja rijeke Usore, da u navedenom periodu neprekidno prate stanje u blizini svojih objekata. Da provedu potrebne mjere sa ciljem zaštite ljudi, životinja i imovine, sa posebnim akcentom mogućeg blagovremenog izmještanja iz plavnog područja.

Upozoravamo da se ne prilazi obalama nabujalih rijeka s obzirom na povećanje dubina i brzinu tečenja vode u rijekama, kao i eroziju obala. Izbjegavati korištenje motornih vozila u zoni plavljene površine, sa ciljem spriječavanja blokiranja vozila i ugrožavanja života.

Neophodno je blagovremeno zaštiti poljoprivrednu i drugu opremu i životinje, te prema procjeni blagovremeno je izmjestiti iz ugroženog područja.

Upozorenje se posebno odnosi na područja uz rijeku Usoru za mjesne zajednice Kalošević, Mrkotić, Bobare-Drinčići-Blaževci, Piljužiće, Jelah, Rosulje, Ljetinić, Tešanjka i Kraševo.

Služba civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti hidrološko stanje na vodotocima u navedenom periodu i po potrebi izvještavati stanovništvo.

O Press Opcine