Prirodna nesreća

Usljed obilnih padavina u petak 10.6.2022., naročito u periodu od 17:45, došlo je do porasta vodostaja rijeke Tešanjke i njenih pritoka (potoka). Usljed količine padavina u kratkom roku, došlo je do izlivanja vode iz korita. Poplave su zahvatile šest mjesnih zajednica u južnom dijelu općine Tešanj.  U trenucima prije izlivanja vode iz potoka, policija i civilna zaštita su preventivno djelovali sa upozorenjima.

Nije bilo životno ugroženih, a dojavljene su štete u nekoliko privatnih i poslovnih objekata. U određenom periodu regionalni put i nekoliko lokalnih puteva su bili neprohodni. U prvim trenucima angažirani su pripadnici civilne zaštite i profesionalne vatrogasne jedinice, pripadnici dva dobrovoljna vatrogasna društva, komunalno preduzeće i policija. Na terenu su angažirane firme na obezbjeđenju nužne prohodnosti. U 20 sati održana je sjednica Štaba civilne zaštite te donešena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Voda se brzo nakon prestanka padavina povukla u riječna korita, a pripadnici civilne zaštite sa svim pobrojanim su tokom noći nastavili raditi na čišćenju i otklanjanju posljedica izazvanih poplavom. Očešćene su i najvećim dijelom oprane glavne saobraćajnice kroz Tešanj i na putu Tešanj-Tešanjka.

Građanstvu je izdato upozorenje na potrebu opreza u pristupu otvorenim vodotocima, te u korištenju vode iz privatnih i javnih vodovoda i bunara. Sanitarno-vodna inspekcija će tokom dana raditi na provjeri stanja vodovodnih sistema i javnih površina.

Jutros u osam sati održan je sastanak sa predstavnicima deset mjesnih zajednica koje su pogođenje velikim bujicama. Za svaku mjesnu zajednicu je određen izvođač radova i kontakt osoba iz općine. Na teren su upućene radne mašine iz pet firmi koje će raditi na sanaciji putne mreže i ostale infrastrukture.

O Press Opcine